ycipk-8vwky5
ycipk-8vwky5

Pierce Brosnan - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-8vwky5

Znany aktor amerykański i brytyjski, z pochodzenia Irlandczyk. Cechy charakterystyczne: zdolny i diabelnie przystojny. Jeden z odtwórców roli Jamesa Bonda w słynnej serii przygód o agencie 007. Również producent filmowy.

Urodził się 16 maja 1953 roku w County Meath, w Irlandii. W wieku 11 lat przeniósł się wraz z rodziną do Londynu, a jako dwudziestolatek rozpoczął naukę w jednej z tamtejszych szkół dramatycznych. Wkrótce potem debiutował na scenie West Endu, gdzie wystąpił m.in. w „Fulimenie” Franka Zeffirellego.

Zanim zyskał światowy rozgłos stając się jednym z kolejnych filmowych wcieleń Jamesa Bonda, zasłynął jako odtwórca tytułowej roli w telewizyjnym serialu amerykańskim „Detektyw Remington Steele”, z którym związany był w latach 1982-1987.

Wystąpił też w kilku znanych produkcjach, m.in. w brytyjskim thrillerze „Długi wielki piątek” (1980) z Bobem Hoskinsem i Helen Mirren, mini-serialu „Nancy Astor” (1982, nominacja do Złotego Globu), telewizyjnej adaptacji powieści „W 80 dni dookoła świata” (1989), japońsko-brytyjsko- amerykańskiej produkcji sci-fi „Kosiarz umysłów” (1992) oraz u boku Robina Williamsa w znanej komedii „Pani Doubtfire” (1993).

W 1995 roku po raz pierwszy wcielił się postać znanego agenta 007 w filmie „Goldeneye”. Później wracał do tej roli jeszcze trzykrotnie, w pamiętnych tytułach: „Jutro nie umiera nigdy” (1997, nominacja do Europejskiej Nagrody Filmowej), „Świat to za mało” (1999) oraz „Śmierć nadejdzie jutro” (2002), zyskując międzynarodowy rozgłos, rozpoznawalność i rzesze fanów na całym świecie.

ycipk-8vwky5

W międzyczasie wystąpił jako gwiazda kilku znanych produkcji: katastroficznej „Góry Dantego” (1997), adaptacji „Robinsona Crusoe” (1997), czy czarnej komedii Tima Burtona „Marsjanie atakują!” (1996).

Jako znany gwiazdor z pewnym kapitałem, zaczął realizować się również jako producent.

W 1996 roku założył własną wytwórnię Irish DreamTime, razem z wspólnikiem, Beau St. Clairem, a dwa lata później zadebiutował jako producent obyczajowego filmu irlandzkiego „Siostrzeniec” (1998) z własnym udziałem.

Późniejsze tytuły wyprodukowane przez Brosnana, w których każdorazowo pojawiał się w głównej roli, to sensacyjna „Afera Thomasa Crowna” (1999, sequel w 2008), dramat Bruce’a Beresforda „Evelyn” (2002), komedia romantyczna „Pozew o miłość” (2004) z Julianne Moore oraz czarna komedia „Kumple na zabój” (2005), za rolę w której otrzymał nominację do Złotego Globu.

W 2004 roku wystąpił w dość głośnym filmie sensacyjnym „Po zachodzie słońca” z Salmą Hayek i Woodym Harrelsonem, a w 2008 zagrał u boku Meryl Streep i Colina Firtha w komedii romantycznej „Mamma mia!”. W 2010 roku zagrał w filmie "Autor widmo" oraz "Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna".

ycipk-8vwky5

Często użycza swojego głosu jako narrator (m.in. dokumentalny film „Tajemnice oceanu” 2003). Prywatną pasją Brosnana jest malarstwo, którym sam się zajmuje w wolnych chwilach.

W 2002 roku został laureatem Honorowej Nagrody za Całokształt, wręczonej na MFF w Chicago.

Znany jest z szeroko zakrojonej działalności charytatywnej.

ycipk-8vwky5
Data urodzenia

16.05.1953

Miejsce urodzenia

Navan, County Meath, Irlandia

Filmografia

Jutro nie umiera nigdy (1997) (Miss Moneypenny)

Góra Dantego (1997) (Harry Dalton)

Szara sowa (1999) (Archibald Belaney/Grey Owl)

Życie Jane (2010) (Samego siebie)

Salvation Boulevard (2011) (Dr. Paul Blaylock)

Przygoda miłosna (1994)

Marsjanie atakują! (1996) (Rude Gambler)

Evelyn (2002) (Bernadette Beattie)

Magiczny miecz - Legenda Camelotu (1998) (Lady Juliana)

Pani Doubtfire (1993) (Stuart Dunmeyer)

Świat to za mało (1999)

Afera Thomasa Crowna (1999)

Jak ona to robi? (2011) (Kate Reddy)

Krawiec z Panamy (2001) (Louisa Pendel)

Śmierć nadejdzie jutro (2002)

Miłość ma dwie twarze (1996) (Gregory Larkin)

Goldeneye (1995) (Miss Moneypenny)

Pozew o miłość (2004) (Thorne Jamison)

Kosiarz umysłów (1992) (Doktor Lawrence Angelo)

Po zachodzie słońca (2004) (Luc)

Nomads (1986) (Jean Charles Pommier)

I Am Steve McQueen (2014) (On sam)

November Man, The (2014) (Peter Devereaux)

Riwiera dla dwojga (2013) (Jerry)

How to Make Love Like an Englishman (2014)

Nauka spadania (2014)

Wesele w Sorrento (2012) (Philip)

Życie małżeńskie (2007) (Pat Allen)

Najlepszy / The Greatest (2009) (2009)

Vanilla Gorilla (2011)

Autor Widmo (2010)

Percy Jackson i bogowie olimpijscy: złodziej pioruna (2010)

Mamma Mia! (2008) (Bill Anderson)

Kumple na zabój (2005)

Twój na zawsze (2010) (Diane Hirsch)

Krew za krew (2006) (Gideon)

Godziny strachu (2007) (Tom Ryan)

Pęknięte lustro (1980) (Martin N. Fenn)

Taffin (1988) (Mark Taffin)

Noble House (1988) (Ian Dunross)

W 80 dni dookoła świata (1989) (1989) (Detective Wilbur Fix)

Wrobiony w szmaragdy (1989) (Neil Skinner)

Wszystkiego najlepszego, Bugs! - 50 Lat (1990) (Siebie)

Mister Johnson (1991) (Harry Rudbeck)

Murder 101 (1991) (Charles Lattimore)

Entangled (1993) (Garavan)

Nocna straż (1995) (Ochroniarz)

Robinson Crusoe (1997) (Robinson Crusoe)

Nephew, The (1998) (Tony Egan)

Match, The (1999) (John MacGhee)

Długi Wielki Piątek (1980) (Irishman)

Fourth Protocol, The (1987) (Valeri Petrofsky)

Skrytobójcy (1988)

Victim of Love (1991) (Paul Tomlinson)

Pociąg śmierci (1993) (generał Konstantin Benin)

Broken Chain, The (1993) (William Johnson)

Nie Rozmawiaj z Nieznajomymi (1994) (Patrick Brody)

Disappearance of Kevin Johnson, The (1996) (Siebie)

Behind the Scenes with Goldfinger (1995) (Siebie)

Mamma Mia: Here we go again! (2018) (Sam)

Cudzoziemiec (2017) (2017) (Liam Hennessy)

Ostateczna rozgrywka (2018) ( Dimitri)

Sieć podejrzeń () (Detektyw Robert Malloy)

Syn ()

ycipk-8vwky5
ycipk-8vwky5