ycipk-1wklyu
ycipk-1wklyu

Robert Carlyle - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Glasgow, Szkocja, Wielka Brytania

Filmografia:

Niebiańska plaża (2000)

Hitler: The Rise of Evil (2003) (Adolf Hitler)

Trainspotting (1996) (Begbie)

Formuła (2001) (Felix DeSouza)

Dziewczyny z przemytu (2005) (Sergei Karpovich)

Świat to za mało (1999) (Victor 'Renard' Zokas)

Prochy Angeli (1999)

Plunkett i Macleane (1999) (Plunkett)

Goło i wesoło (1997) (Gary Gaz Schofield)

Być człowiekiem (1993) (Shamen)

T2: Trainspotting (2016)

Once Upon a Time () (Mr. Gold / Rumplestiltskin)

Once Upon a Time: Wicked Is Coming (2014) (On sam / Rumplestiltskin / Pan Gold)

Szkoła wdzięku Marilyn Hotchkiss (2005) (Frank Keane)

4 Godziny: Wybawienie (2008) (Carl Benton)

Kamień przeznaczenia (2008) (John MacCormick)

Proch, zdrada i spisek (2004) (Król Jakub I)

Totalna zagłada (2007) (Rob Morrison)

Eragon (2006) (Durza)

24 godziny (serial) () (Carl Benton)

Dead Fish (2004) (Danny Devine)

Riff-Raff (1990) (Stevie)

Stargate: Universe () (Doktor Nicholas Rush)

28 tygodni poźniej... (2007) (Don)

Droga do wolności (2001) (Campbell)

Ravenous (1999) (Colqhoun/ pułkownik Ives)

Zdjęcie
Podziel się

Brytyjski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Popularność zdobył dzięki roli w filmie "Goło i wesoło".

* Robert Carlyle urodził się 14 kwietnia 1961 roku w Glasgow w Wielkiej Brytanii.* Kiedy miał cztery lata jego rodzice rozstali się, po czym zamieszkał z ojcem. Nie utrzymuje żadnych kontaktów z matką.

* Kształcił się w Royal Academy of Music and Drama. Ma za sobą wieloletnią pracę w teatrze, a w roku 1991 założył własny zespół nazwany "Rain Dog*", dla którego wyreżyserował kilka nagradzanych spektakli, m.in. "Lot nad kukułczym gniazdem" i "Makbet".

* Od czasu debiutu filmowego w "Riff Raff" Kena Loacha zalicza się do najciekawszych i najbardziej wszechstronnych aktorów brytyjskich.*Uznanie przyniosły ma także role: kochanka w skandalizującym "Księdzu", psychopatycznego Begbiego w "Trainspotting" Danny'ego Boyle'a, kierowcy ciężarówki z Glasgow zakochanego w kobiecie z Nikaragui w "Carla's Song" Kena Loacha oraz włamywacza w "Face" (video: "Twarz") Antonii Bird.

ycipk-1wklyu

* Popularność zdobył dzięki "Goło i wesoło" oraz filmowi o przygodach superagenta Jamesa Bonda zatytułowanemu "Świat to za mało", serialom telewizyjnym "Hamish Macbeth"* i "Cracker" oraz filmowi TV "Go Now" Michaela Winterbottoma. Jego najnowsze filmy to: "Ravenous", "Plunkett & Macleane", "The Beach" (Niebiańska plaża), "Angela's Ashes" i "The 51st State".

* W 2003 roku aktor zagrał Adolfa Hitlera w telewizyjnej produkcji "Hitler: Narodziny zła".* Film został nagrodzony czterema statuetkami i dwoma nominacjami do nagrody Emmy. W 2008 roku zagrał u boku Kiefera Sutherlanda w filmowej wersji przygód Jacka Bauera, w filmie “24: Redemption”. Za swe dokonania został odznaczony Orderem Imperium Brytyjskiego.

Prywatnie Robert Carlyle od 1997 roku jest mężem Anastasii Shirley. Para ma trójkę dzieci: córkę Avę (ur. 2002) oraz dwóch synów: Harvey’a (ur. 2004) i Pearce’a Josepha (ur. 2006).

ycipk-1wklyu
ycipk-1wklyu