ycipk-1ef51t
ycipk-1ef51t

Sigourney Weaver - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Filmografia:

Burza lodowa (1997) (Janey Carver)

1492: Wyprawa do raju (1992) (królowa Izabela)

Obcy: Ósmy pasażer Nostromo (1979) (Ellen Ripley)

Obcy 3 (1992) (Ellen Ripley)

Obcy: Przebudzenie (1997) (Ellen Ripley)

Cedar Rapids (2011) (Macy Vanderhei)

Wielki podryw (2001) (Max Conners)

Guys, The (2002) (Joan)

Map of the World, A (1999) (Alice Goodwin)

Galaxy Quest (1999) (Gwen DeMarco/Tawny Madison)

Kosmita Paul (2011) (Tara)

Avatar 2 (2016)

Obcy: Decydujące starcie (1986) (Ellen Ripley)

Porwanie / Abduction (2011) (2011) (Dr Bennett)

Czerwone światła (2012) (Margaret Matheson)

Brudny glina (2011) (Joan Confrey)

Zimne światło dnia (2012)

Debiutant (2002) (Eve)

Kto pod kim dołki kopie... (2003) (Dyrektor)

Dave (1993) (Ellen Mitchell)

Pracująca Dziewczyna (1988) (Katherine Parker)

Goryle we mgle (1988) (Dian Fossey)

Psychopata (1995) (Helen Hudson)

Pogromcy duchów (1984) (Dana Barrett)

Osada (2004) (Alice Hunt)

Avatar 3 (2017)

Wymyśleni bohaterowie (2004) (Sandy Travis)

Wariat na wolności (2010) (Vicky)

Vamps (2012) (Cisserus)

Mortal Instruments, The: City Of Ashes (2014) (Inkwizytorka)

Chappie (2015)

Exodus: Bogowie i królowie (2014) (Tuya)

Modlitwy za Bobby'ego (2009) (Mary Griffith)

Political Animals () (Elaine Barrish)

Ratunku! Awaria (2008) (Lawson)

Śniegowe ciastko (2006) (Linda Freeman)

Mama do wynajęcia (2008) (Chaffee Bicknell)

Wall.E (2008) (komputer pokładowy)

Happy Wkręt (2007) (Frida)

To znowu ty (2010) (ciotka Ramona)

Avatar (2009) (Dr Grace Augustine)

Tak się robi telewizję (2006) (Lenny)

Dzielny Despero (2008) (narrator)

8 część prawdy (2008) (Rex)

Bez skrupułów (2006) (Babe Paley)

Człowiek firmy (2000) (Daisy Quimp)

Somerset (1970) (Avis Ryan)

Madman (1978)

Naoczny świadek (1981) (Tony Sokolow)

Deal of the Century (1983) (Catherine DeVoto)

Une femme ou deux (1985) (Jessica Fitzgerald)

Half Moon Street (1986) (Lauren Slaughter)

Gorillas in the Mist (1988) (Dian Fossey)

Śmierć i dziewczyna (1994) (Paulina Escobar)

Frames from the Edge (1989) (siebie)

Rok niebezpiecznego życia (1982) (Jill Bryant)

Pogromcy duchów II (1989) (Dana Barrett)

Sorrows of Gin, The (1979) (Marcia Lawton)

Jeffrey (1995) (Debra Moorhouse)

Śnieżka dla dorosłych (1997) (Lady Claudia Hoffman)

Get Bruce (1999) (Siebie)

Annie Hall (1977) (Alvy's Date Outside Theatre)

Defenders, The ()

Siedem minut po północy (2016)

Zdjęcie
Podziel się

Jedna z najbardziej cenionych i wszechstronnych aktorek hollywoodzkich. Typy kreowanych postaci wymusiły na niej stworzenie wizerunku silnej, niezależnej, zdecydowanej kobiety, i z takim przede wszystkim jest kojarzona. Łącząc te męskie z natury cechy z typowo kobiecymi stała się jednym z symboli seksu lat 80-tych. Kwintesencją stylu Weaver jest niezapomniana rola Ripley we wszystkich czterech częściach „Obcego”.

Urodziła się 8 października 1949 roku w Nowym Jorku, jako Susan Alexandra Weaver. Imię „Sigourney” zapożyczyła od bohaterki powieści Francisa Scotta Fitzgeralda „Wielki Gatsby”.

Pochodziła z rodziny ściśle związanej z show - biznesem: jej ojciec był producentem TV, matka – aktorką.

Ukończyła anglistykę na Stanford University i aktorstwo w Yale School of Drama, gdzie studiowała prawie równolegle z Meryl Streep.

ycipk-1ef51t

Po występach w kilku off- Broadwayowskich produkcjach, zadebiutowała w telewizji, w operze mydlanej „Somerset” (1976).

W 1977 roku po raz pierwszy pojawiła się na dużym ekranie, w epizodycznej roli w Oskarowym filmie Woody’ego Allena „Annie Hall”.

* Rok 1979 to przełomowy występ w kultowej produkcji sci-fi w reżyserii Ridleya Scotta „Obcy - ósmy pasażer Nostromo” (nominacja do BAFTA). W rolę Ripley wcieliła się później jeszcze trzykrotnie: w 1986 roku w filmie Jamesa Camerona „Obcy - Decydujące starcie” (nominacja do Oscara i Złotego Globu), w 1993 roku w „Obcym 3” Davida Finchera oraz w 1997 roku w wyreżyserowanym przez Jean- Pierre’a Jeuneta filmie „Obcy – Przebudzenie”.*

W międzyczasie wystąpiła w thrillerze Petera Yatesa „Naoczny świadek” (1981), w komedii Williama Friedkina „Układ stulecia” (1983), w wojennym obrazie Petera Weira „Rok niebezpiecznego życia” (1982) z Melem Gibsonem oraz w znanej komedii „Pogromcy duchów” (1984, sequel w 1989) Ivana Reitmana z Billem Murrayem. Dzięki biegłej znajomości języka, mogła zagrać też u boku Gérarda Depardieu we francuskiej komedii „Jedna kobieta lub dwie” (1985).

W 1989 roku otrzymała Złoty Glob oraz nominację do Oscara za dwie role: u Mike’a Nicholsa w „Pracującej dziewczynie” z Melanie Griffith i Harrisonem Fordem oraz u Michaela Apteda w dramacie biograficznym „Goryle we mgle” (oba z 1988 roku).

ycipk-1ef51t

Występ u Nicholsa przyniósł jej także nominację do BAFTA.

W 1992 roku ponownie spotkała się ze Scottem i Depardieu na planie obrazu „1492: wyprawa do raju”, w 1993 roku raz jeszcze zagrała u Reitmana w komedii romantycznej „Dave”, a w 1994 roku stworzyła znakomitą kreację w psychologicznym dramacie Romana Polańskiego „Śmierć i dziewczyna”.

W 1996 roku powróciła na scenę teatralną jako gwiazda Broadwayowskiej sztuki „Sex and Longing”.

Rola w „Burzy lodowej” Anga Lee (1997) przyniosła jej BAFTA dla Najlepszej Aktorki Drugoplanowej oraz nominację do Złotego Globu.

W tym samym roku otrzymała też swoją jedyną nominację do Emmy za występ u boku Sama Neilla w horrorze „Śnieżka dla dorosłych” (1997), zaś za rolę u boku Julianne Moore w dramacie obyczajowym „Mapa świata” (1999) po raz kolejny nominowana była do Złotego Globu.

ycipk-1ef51t

Ostatnia dekada to liczne występy w komediach: „Człowiek firmy” (2000), „Wielki podryw” (2001), „Debiutant” (2002), „Baby mama” (2008); dramatach „Bezimienni bohaterowie” (2002), „Śniegowe ciastko” (2006), „Bez skrupułów” (2006) oraz thrillerach: „Osada” (2004) i „8 części prawdy” (2008).

W 2009 roku zagrała w megaprodukcji Jamesa Camerona pt. "Avatar", w roli dr Grace Augustine. Rok 2010 to role w filmach "Wariat na wolności" i "To znowu ty". W 2011 roku zagrała w obrazie "Porwanie".

ycipk-1ef51t
ycipk-1ef51t