Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Stanisław Michalski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Wieloletni aktor Teatru Wybrzeże, niegdyś jego dyrektor.

W 2005 aktor obchodził jubileusz 50-lecia pracy scenicznej. Dodatkowo słynnego gdańszczanina polscy widzowie mogą pamiętać z takich filmów, jak „Blaszany bębenek”, „Człowiek z Żelaza” oraz ostatnimi czasy z serialu „Rodzina zastępcza plus”.

Michalski ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie w 1955. W sierpniu 1955 został oddelegowany do pracy w Gdańsku i od tamtej pory do końca swoich dni był nieprzerwanie związany z Teatrem Wybrzeże. Dzięki zasługom i szacunkowi, którym się szczycił w towarzystwie, w latach 1988 – 1993 pełnił również funkcję dyrektora artystycznego i dyrektora naczelnego w tymże teatrze.

Na scenie spędził ponad 55 lat. W 2007 r. otrzymał od Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Order Gloria Artis, a w 2009 roku nagrodę Mały Gryf od Wojewody Pomorskiego. W 1973 roku uhonorowano go tytułem "Gdańszczanina Roku".

Stanisław Michalski był ojcem Igora i Jerzego Michalskiego, również aktorów.

Data urodzenia

03.09.1932

Miejsce urodzenia

Wilno

Data śmierci

01.02.2011

Filmografia

Człowiek z żelaza (1981)

Walet pikowy (1960) (Chłopak goniący Testona)

Atlantyda: Zaginiony ląd (2001) (Preston)

Aktorzy prowincjonalni (1978) (Antczak)

Dwaj ludzie z szafą (1958)

Skok (1967) (1967) (Wiktor, robotnik rolny)

Pierwszy start (1950) (Junak)

Molo (1968) (strażnik przy statku)

Znak Orła () (Rycerz)

Godzina szczytu (1973) (Obuchowski)

W słońcu i w deszczu () (listonosz Borkiewicz)

Daleki dystans (1985) (Ojciec Jacka)

Debiutantka (1981) (Robotnik)

Życie na gorąco () (Orsini)

Nic nie stoi na przeszkodzie (1980) (Paweł)

Książę (1981) (Dyrektor biura projektów)

Szkatułka z Hongkongu (1983) (Nasz)

Zaraza (1971) (Wilkoń)

Cień tamtej wiosny (1974) (Dyrektor)

Atlantyda: Powrót Milo (2003) (Whitmore (polski))

Miasto z morza (2008) (Dyrektor liceum)

Półpanek (1985)

Przybyli ułani (2005)

Skarga (1991) (Mężczyzna w płonącym budynku KW)

Czerwone ciernie (1976) (Leśniewski)

Godzina za godziną (1974) (kierownik Cyran)

Tysiąc talarów (1959) (milicjant)

Za rok, za dzień, za chwilę... (1976) (oficer)

Ostatni po Bogu (1968) (Prajs)

Spotkanie na Atlantyku (1980) (Pasażer)

Przygoda na Mariensztacie (1953) (harmonista; nie występuje w czołówce)

Wolne miasto (1958) (Niemiec w dokach)

Przyłbice i kaptury (1985) (Mikołaj)

Potop (1974) (Kokosiński)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw