ycipk-2kob8m
ycipk-2kob8m

Susan Sarandon - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

New York, USA

Filmografia:

Bob Roberts (1992) (Tawna Titan)

White Palace (1990) (Nora Baker)

Dzieci Diuny (2003) (Wensicia Corrino)

Front Page, The (1974) (Peggy Grant)

Psy i koty (2001) (Ivy)

Jakubek i brzoskwinia olbrzymka (1996) (Miss Spider)

Tell the Truth and Run: George Seldes and the American Press (1996) (Narrator)

Klient / The Client (1994) (1994) (Reggie Love)

Małe kobietki (1994) (Marmee March)

Stepmom (1998) (Jackie Harrison)

Wszędzie, byle nie tu (1999) (Adele August)

Cradle Will Rock (1999) (Margherita Sarfatti)

Burza (1982) (Aretha)

Król Cyganów (1978) (Rose)

Rugratsy w Paryżu (2000) (Coco LaBouche)

Atlas chmur (2012) (Ursula / Yellowface / Madame Horrox / Yusouf Suleiman)

Spadaj tato (2012) (Mary McGarricle)

Moonlight Mile (2002) (Jojo Floss)

Last Party 2000 (2001) (Siebie)

Siostrzyczki (2002) (Lavinia Kingsley)

Robot i Frank (2012) (Jennifer)

Przed egzekucją (1995) (Sister Helen Prejean)

Olej Lorenza (1992) (Michaela Odone)

Gracz (1992) (Siebie)

Sucha biała pora (1989) (Melanie Bruwer)

Uphill All the Way (2001) (Narrator)

900 Women (2001) (Narrator)

Elizabethtown (2005) (Hollie Baylor)

Thelma i Louise (1991) (Louise Sawyer)

Byki z Durham (1988) (Annie Savoy)

This Child of Mine (2002) (Narrator)

Rudyland (2001) (Narrator)

Alfie (2004) (Liz)

Zatańcz ze mną / Shall We Dance (2004) (2004) (Beverly)

Jeff wraca do domu (2011) (Sharon)

Wielkie wesele (2013) (Bebe McBride)

Tammy (2014) (Pearl)

Na rozstaju uczuć (2008) (Rhonda Berry)

Arytmetyka uczuć (2007) (Melanie Lansing Winters)

Najlepszy / The Greatest (2009) (2009) (Grace Brewer)

Infiltrator (2013)

Reguła milczenia (2012) (Sharon Solarz)

Arbitraż (2012) (Ellen Miller)

Człowiek sukcesu (2009) (Nancy Kalmen)

Co w trawie piszczy? (2009) (Daisy Kincaid)

Wall Street: Pieniądz nie śpi (2010) (Sylvia Moore)

Peacock (2009) (Fanny Crill)

Bernard i Doris (2007) (Doris Duke)

Facet od W-F'u (2007) (Beverly Farley)

W dolinie Elah (2007) (Joan Deerfield)

Zakochani w Molly (1974) (Sarah)

Nostalgia anioła (2009) (babcia Lynn)

Modliszka (2006) (Sophie)

Zaczarowana (2007) (Queen Narissa)

Speed Racer (2008) (Matka Speeda)

Romance and Cigarettes (2005) (Kitty Kane)

Czekając na cud (2004) (Rose Collins)

Margines życia (1992) (1992) (Ann)

World Apart, A (1970) (Patrice Kahlman)

Fleur bleue (1971) (Elizabeth Hawkins)

Search for Tomorrow (1951) (Sarah Fairbanks)

Wielki Waldo Pepper (1975) (Mary Beth)

Rocky Horror Picture Show, The (1975) (Janet Weiss)

One Summer Love (1976) (Chloe)

Checkered Flag or Crash (1977) (C.C. Wainwright)

Prawie jak w raju (1979) (Madeleine Ross)

Kumpelski układ (1984) (Emily)

Margines życia (1991) (1991) (Ann)

Father Roy: Inside the School of Assassins (1997) (Narrator)

Other Side of Midnight, The (1977) (Catherine Alexander)

Miasto Atlantic (1980) (Sally)

Twilight (1998) (Catherine Ames)

Czarownice z Eastwick (1987) (Jane Spofford)

Styczniowy człowiek (1989) (Christine Starkey)

Joe (1970) (Melissa Compton)

Mortadella, La (1971) (Sally)

June Moon (1974) (Eileen)

Great Smokey Roadblock, The (1976) (Ginny)

Nieoczekiwany romans (1980) (Stephanie)

Zagadka nieśmiertelności (1983) (Sarah Roberts)

Mussolini: The Decline and Fall of Il Duce (1985) (Edda)

Kompromitujące pozy (1985) (Judith Singer)

Anno Domini (1985) (Livilla)

Waleczne kobiety (1986) (Colonel Margaret Ann Jessup)

Sweet Hearts Dance (1988) (Sandra Boon)

Celluloid Closet, The (1995) (siebie)

187: Documented (1997)

Earthly Possessions (1999) (Charlotte Emory)

Ślicznotka (1978) (Hattie)

Igby Goes Down (2002) (Mimi Slocumb)

Kim w tej chwili jestem? (1981) (Helene Shaw)

Illuminata (1998) (Celimene)

Safe Passage (1994) (Mag Singer)

Poradnik, jak przetrwać w więzieniu (2017) (narrator)

Zdjęcie
Podziel się

Jedna z najbardziej znanych i cenionych aktorek amerykańskich, jak również jedna z rekordzistek pod względem nominacji do najważniejszych nagród filmowych w tym kraju. Pamiętna Louise z filmu Ridleya Scotta „Thelma i Louise”, Oscarowa siostra zakonna z obrazu „Przed egzekucją” w reżyserii życiowego partnera, Tima Robbinsa. Znana zarówno ze znakomitych kreacji, jak i ze swojej szeroko zakrojonej działalności społecznej. Naturalna, daleka od typowego „gwiazdorstwa” potrafi inteligentnie wykorzystać pozytywne strony bycia „celebrity”.

Urodziła się 4 października 1946 roku w Nowym Jorku, w rodzinie o włosko – walijskich korzeniach, jako najstarsza z dziewięciorga rodzeństwa.

Karierę zaczynała jako modelka w znanej agencji Ford. Studiowała aktorstwo i literaturę angielską na katolickim uniwersytecie w Waszyngtonie.

Debiutowała w 1970 roku w dramacie „Joe”, stosunkowo szybko otrzymując kolejne, ciekawe propozycje: w 1974 zagrała u samego Billy’ego Wildera w „Stronie tytułowej” z Jackiem Lemmonem oraz u Sidneya Lumeta w dramacie „Zakochani w Molly”, rok później partnerowała Robertowi Redfordowi na planie przygodowego filmu George’a Roya Hilla „Wielki Waldo Pepper”, jak również zagrała główną rolę w kultowym filmie „Rocky Horror Picture Show” (1975), który swego czasu bił rekordy popularności, aktorce z miejsca przynosząc rozpoznawalność i sławę.

ycipk-2kob8m

Nie uciekała od ról kontrowersyjnych, ani od tych rozbieranych, nigdy jednak nie pozwalając na sprowadzenie swojego wizerunku do roli banalnego seks-symbolu.

W 1978 roku zagrała prostytutkę – matkę w historycznym dramacie Louisa Malle’a „Ślicznotka” z Brooke Shields, a w 1983 roku – kochankę kobiety-wampira (Catherine Deneuve) w horrorze Tony’ego Scotta „Zagadka nieśmiertelności”.

W międzyczasie otrzymała pierwszą nominację do Oscara za rolę w filmie „Atlantic City” (1980) Louisa Malle’a oraz nagrodę aktorską na festiwalu w Wenecji za występ w filmie „Burza” (1982). Kolejną nominację do Oscara, jak również nominacje do Złotego Globu i BAFTA przyniosła jej dopiero jedna z tytułowych ról w znanym filmie Ridleya Scotta „Thelma i Louise” z 1991 roku.

Wcześniej pojawiła się m.in. w czarnej komedii fantasy „Czarownice z Eastwick” (1987) z Cher, Jackiem Nicholsonem i Michelle Pfeiffer, jak również w świetnej, niedostrzeżonej przez Akademię, a nominowanej do Złotego Globu roli w komedii „Byki z Durham” (1988), na planie której poznała przyszłego partnera, Tima Robbinsa.

Sarandon była w sumie siedmiokrotnie nominowana do Złotego Globu, nigdy nie zdobywając statuetki, pięciokrotnie zaś do Nagrody Akademii, otrzymując trofeum za rolę siostry Helen w filmie Tima Robbinsa „Przed egzekucją” (1995).

ycipk-2kob8m

Inne słynne kreacje w dekadzie lat 90-tych stworzyła przede wszystkim w „Kliencie” Joela Schumachera (1994, BAFTA, nominacja do Oscara) z Tommym Lee Jonesem, melodramacie „Małe kobietki” (1994) Gilliana Armstronga z Winoną Ryder, w „Oleju Lorenza” (1992, nominacja do Oscara i Złotego Globu) z Nickiem Nolte oraz w „Mamuśce” (1998, nominacja do Złotego Globu) z Julią Roberts.

W 1992 roku pojawiła się też u Roberta Altmana w głośnym „Graczu”.

W ostatnich latach nie znalazło się, niestety, zbyt wiele znaczących ról na miarę talentu Sarandon, co jednak nie przeszkadzało aktorce być stale obecną na ekranach.

W 2002 roku zagrała obok Dustina Hoffmana w „Mili księżycowego światła”, w 2004 – w znanej komedii romantycznej z Jennifer Lopez i Richardem Gere „Zatańcz ze mną” oraz w dramacie obyczajowym „Czekając na cud”.

Rok 2005 to występ u Camerona Crowe’a w „Elizabethtown” oraz u Johna Turturro w „Romance&Cigarettes”, 2006 – rola w thrillerze „Modliszka”, zaś 2007 – udział w przygodowym, familijnym obrazie fantasy „Zaczarowana”.

ycipk-2kob8m

Gościnny występ w znanym sitcomie „Przyjaciele” przyniósł jej pierwszą nominację do Emmy, mimo że z medium telewizyjnym związana jest nieprzerwanie od samego początku kariery.

Projektem z 2009 roku z udziałem aktorki jest najnowszy film Petera Jacksona „Nostalgia anioła”. W 2010 roku zagrała w obrazie "Wall Street: Pieniądz nie śpi" oraz "Jack, jakiego nie znacie".

W latach 1967-1979 aktorka była żoną Chrisa Sarandona. Para nie miała dzieci. Ze związku z włoskim reżyserem Franco Amurri Sarandon ma córkę Evę Amurri (ur. marzec 1985), też aktorkę. W 2009 roku po 23 latach związku rozstała się z swoim partnerem życiowym, aktorem Timem Robbinsem. Para ma dwójkę dzieci: syna Jacka Henry'ego Robbinsa (ur. maj 1989) i syna Milesa Robbinsa (ur. maj 1992).

ycipk-2kob8m
ycipk-2kob8m