Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Wojciech Wysocki - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Znany z seriali „Na Wspólnej” czy „Klan”, a także z filmów "Wierna rzeka" czy "Życie wewnętrzne".

Wojciech Wysocki urodził się 16 stycznia 1953 roku w Szczecinie. Na trzecim roku studiów zagrał w telefilmie Gerarda Zalewskiego "Dom moich synów" (1975) u boku Marka Walczewskiego i Beaty Tyszkiewicz, który został doceniony na przeglądzie filmów telewizyjnych w Cannes. To był jego pierwszy tak duży występ.

Po gościnnym udziale w serialu kryminalnym "07 zgłoś się" (1976), zadebiutował na dużym ekranie rolą czarnego charakteru młodego pianisty, który zaniedbuje relacje z ciężko chorą dziewczyną na rzecz przygotowań do konkursu chopinowskiego w melodramacie Jana Batorego "Con amore" (1976) z udziałem Mirosława Konarowskiego, Joanny Szczepkowskiej i Zbigniewa Zapasiewicza. W 1976 roku ukończył warszawską PWST w Warszawie. Występował w teatrach warszawskich.

Pojawił się w dramacie psychologicznym Andrzeja Wajdy "Bez znieczulenia" (1978), melodramacie Ignacego Gogolewskiego "Romans Teresy Hennert" (1978), ekranizacji powieści Andrzeja Wydrzyńskiego "Umarli rzucają cień" (1978), dramacie Andrzeja Wajdy "Dyrygent" (1980) z Johnem Gielgudem, telefilmie wojennym "Godzina W" (1980) i serialu Janusza Zaorskiego "Punkt widzenia" (1980). W filmie wojenno-sensacyjnym "Wyrok śmierci" (1980) zagrał postać Smukłego, który wykonywał wyroki na kolaborantach.

Sławę zdobył jako kapitan Wiesnicyn w ekranizacji powieści Stefana Żeromskiego "Wierna rzeka"(1983) w reżyserii Tadeusza Chmielewskiego oraz w roli młodego dziennikarza o ambicjach literackich, który zostaje aresztowany za wydawanie wolnomyślicielskiego i antyklerykalnego pisemka w filmie psychologicznym Wojciecha Jerzego "Hasa Pismak" (1984).

Qaqwqwrqw

Rola chronicznie osamotnionego, odosobnionego i odczuwającego wrogość świata wobec siebie Michała Miauczyńskiego w dramacie Marka Koterskiego "Życie wewnętrzne" (1986) przyniosła mu nagrodę aktorską w wyniku plebiscytu publiczności na Koszalińskich Spotkaniach Filmowych "Młodzi i Film".

* Aktualnie Wojciech Wysocki kojarzy się widzom z roli Jerzego Dudka z serialu "Na Wspólnej".*Jego serialowy bohater przez jakiś czas mieszkał w Wilnie, gdzie poznał swoją żonę. Po jej śmierci wraz z córką wrócił do Polski.

Wojciech Wysocki jest żonaty z Joanną. Mają córkę Rozalię, urodzoną w 1999 roku.

Data urodzenia

16.01.1953

Miejsce urodzenia

Szczecin, Polska

Filmografia

Odwet (1982) (1982) (Midryga)

Ostatnia misja (2000)

Na straży swej stać będę (1983) (Darek Madej)

Tętno (1985) (Lekarz)

Deja Vu (1989) (De Niro)

Zwolnieni z życia (1992) (Jan Wysocki)

Godzina W (1979) ('Witold', dowódca 'Czarnego')

Nic śmiesznego (1995)

Dziupla Cezara () (Klient bistra)

Sceny nocne (1989) (Bolesław Zaremba)

Zostać miss 2 () (Paweł Bojarewicz)

U fryzjera () (Edward)

Kocham Klarę () (Jan Nowak, przyjaciel Kuby)

Auta (2006) (Harv)

Umarli rzucają cień (1978) (Konrad)

Ekstradycja () (Pułkownik Andrzej Szawłowski)

Moja nowa droga (2008)

Śmierć Johna L. (1987) (Zbyszek Gąsior)

Ranczo () (doktor Piotr Wezół)

Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006)

Stella Stellaris (1994)

Wyrok śmierci (1980) (1980) (Smukły)

Amnestia (1981) (Teodor, kolega Ryszarda z AK)

Blisko, coraz bliżej (1986) (Roman Pasternik, syn Antoniego)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw