WP
WP

Anna Romantowska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Polska aktorka teatralna i filmowa, charakterystycznej, łagodnej barwie głosu i delikatnej urodzie. Urodziła się 16 maja 1950 roku w Białymstoku. Już w dzieciństwie miała okazję popisać się talentem aktorskim, grając w szkolnym teatrzyku (m.in. rola tytułowa w „Księżniczce na ziarnku grochu” oraz rola Nemeczka w „Chłopcach z Placu Broni”).

W 1974 roku ukończyła PWST w Warszawie. Przez dwa pierwsze lata kariery, była aktorką Teatru Śląskiego w Katowicach, później otrzymała angaż w Teatrach Narodowym (1975-84) i Studio (1984-93). Niedługo po studiach miała okazję prezentować „Strofy dla ciebie” w audycji „Lata z radiem”. Słuchowisko cieszyło się dużym powodzeniem, na co wpływ miała niewątpliwie interpretacja aktorki i przyjemny tembr jej głosu, wprost stworzony do audycji radiowych. W 1980 roku otrzymała nagrodę Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji za tytułową rolę w cyklu słuchowisk o Ani z Zielonego Wzgórza. Zdobyła uznanie za pracę przy dubbingu do serialu „Pogoda dla bogaczy”.

Zadebiutowała w 1977 w filmie Adama Hanuszkiewicza „Trzy po trzy” z Danielem Olbrychskim w roli głównej. Dwa lata później pojawiła się w filmie Ryszarda Bugajskiego i Janusza Dymka „Kobieta i kobieta”. Z Bugajskim spotka się w 1982 roku przy okazji głośnego „pułkownika” „Przesłuchanie”.

Za drugoplanową rolę Miry Szajnert w tym drugim, otrzymała Nagrodę dla Najlepszej Aktorki Drugoplanowej na FPFF w Gdyni w 1990 roku. W 1982 roku zagrała wraz z ówczesnym mężem, Krzysztofem Kolbergerem, w filmie „Jeśli się odnajdziemy” Romana Załuskiego oraz w „Krzyku” Barbary Sass. Trzy lata później wystąpiła u reżyserki ponownie, w filmie „Rajska jabłoń” (1985).

Anna Romantowska przez lata była niemal „dyżurną”, przeważnie pierwszoplanową aktorką Jacka Bromskiego. Po raz pierwszy wystąpiła u niego w roli Teresy w „Ceremonii pogrzebowej” w 1984 roku. Później pojawiła się u niego w „Zabij mnie glino” (1987), „Sztuce kochania” (1989), w serialu „Kuchnia polska” (1993), jako Anna Sobolewska w „Dzieciach i rybach” (1996), w filmie „To ja, złodziej” (2000), w komedii „Kariera Nikosia Dyzmy” (2002) oraz w ośmiominutowej etiudzie „I wie pan co?”, zrealizowanej w ramach cyklu „Solidarność, solidarność...”, wyprodukowanego przez TVP w ramach uczczenia rocznicy Sierpnia’80.

WP

Poza tym, aktorka grała u Feliksa Falka (pierwszoplanowa rola w filmie „Koniec gry” 1991), Andrzeja Wajdy („Panna Nikt” 1996), Juliusza Machulskiego (jedna z głównych ról – Wiktorii w serialu „Matki żony i kochanki” 1995,1998) i Jana Łomnickiego (serial „Dom” 1996-97, 2000). W 2003 roku wystąpiła w japońskim filmie „Warushawa-no aki” („Jesień w Warszawie”).

W 2006 roku, za drugoplanową rolę w komedii Michała Kwiecińskiego „Statyści”, otrzymała kolejną Nagrodę Aktorską na FPFF w Gdyni oraz nominację do Nagrody Orła. W 1997 roku odcisnęła swoją dłoń na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach.* W 2009 roku zagrała w filmach "Nigdy nie mów nigdy " i "Mniejsze zło".* W 2010 roku wystąpiła w filmie "Skrzydlate świnie" w roli Janickiej oraz w serialu "Duch w dom".

Anna Romantowska była żoną aktora Krzysztofa Kolbergera i reżysera Jacka Bromskiego. Jest matką reżyserki Julii Kolberger.

Data urodzenia

16.05.1950

Miejsce urodzenia

Białystok, Polska

Filmografia

To ja, złodziej (1999) (Maria, żona Seweryna)

Panna Nikt (1996) (1996) (wychowawczyni)

Sztuka kochania (1989) (1989) (Teresa, kochanka Zabiełły)

Przesłuchanie (1982) (Mira Szajnert)

Wszystkie kobiety Mateusza (2012) (Krystyna Mięciel)

Nigdy nie mów nigdy (2008) (2008) (mama Amy)

Kobieta i kobieta (1979) (Irena Lech, szefowa produkcji w zakładach odzieżowych, później ich wicedyrektor)

Futro (2007) (Frankowska)

Statyści (2005) (księgowa Maria)

Jeśli się nie odnajdziemy (1982) (Basia)

Nadzór (1983) (pielęgniarka w szpitalu)

Skrzydlate świnie (2009)

Sierpniowe niebo. 63 dni chwały (2013) (Pani Robaczewska)

Mniejsze zło (2008) (Matka Kamila)

Czas honoru () (Sabina Sajkowska)

Ciosy (1980) (Krystyna)

Rajska jabłoń (1985) (Magdalena Piędzicka)

Zabij mnie glino (1987) (Dorota)

Dzieci i ryby (1996) (Anna Sobolewska)

Ceremonia pogrzebowa (1985) (Teresa)

Plan B (2018) (Pani Dziekan)

WP
WP
WP