ycipk-3miawy
ycipk-3miawy

Ewa Błaszczyk - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa

Filmografia:

Dekalog, dziewięć (1988) (Hanka)

Obcy musi fruwać (1993) (Regina)

Kameleon (2001) (Lena, żona Kamelskiego)

Bluszcz (1982) (Marta)

Wigilia'81 (1982) (Anna)

Godzina W (1979) (Teresa)

Nic śmiesznego (1995)

Hanussen (1988) (Heni Stahl)

Boża podszewka II () (Niusia Jurewicz, żona Bogdana)

Kameleon (serial) () (Lena)

Sąsiady (2014) (Sąsiadka)

Unia serc ()

Powinowactwo (1984) (Lucyna Siematycka)

Bezmiar sprawiedliwości (2006) (ławniczka)

Wierne blizny (1981) (Lenka)

Jeśli się nie odnajdziemy (1982) (Agnieszka)

Nadzór (1983) (Klara Małosz)

Mistyfikacja (2009) (Czesława)

Crimen (1988) (Elżka Błudnicka)

Alicja (1982) (1982) (gość na przyjęciu)

Sezon na bażanty (1985) (Anna)

Za niebieskimi drzwiami (2016)

1983 ()

Fuga (2018) (Gospodyni Programu Telewizyjnego)

Zdjęcie
Podziel się

Uznana aktorka teatralna i filmowa, pieśniarka, laureatka nagrody za Najlepszą Rolę Kobiecą na FPFF w Gdyni w 1986 roku, osoba ceniona nie tylko za znakomite kreacje, ale też aktywną działalność charytatywną.

Urodziła się 15 października 1955 roku w Warszawie. Tam też ukończyła studia na Wydziale Aktorskim PWST w 1978 roku.Od 1977 roku związana z Teatrem Współczesnym (z przerwami do 1982 roku), a także z teatrami: Narodowym (1981-82) i Studio (od 1994 roku). Do ważniejszych ról teatralnych należą: rola Julii w inscenizacji sztuki Szekspira, Polly w „Operze za 3 grosze” Bertolda Brechta, czy Joanny D’Arc (wszystkie w reżyserii Ryszarda Peryta).

W telewizji zadebiutowała w 1976 roku epizodem w „Polskich drogach”. Dwa lata później pojawiła się gościnnie na planie „07 zgłoś się”, a od 1980 roku występowała jako Zoja Furman w popularnym serialu „Dom”. W 1981 roku wzięła udział w filmie politycznym „Wierne blizny”, rok później zagrała jedną z głównych ról w „Bluszczu” w reżyserii Hanki Włodarczyk oraz w filmie Romana Załuskiego „Jeśli się odnajdziemy”.

* W 1983 stworzyła wybitną kreację Klary Małosz w filmie Wiesława Saniewskiego „Nadzór”. Za tę właśnie rolę aktorka otrzymała laur na FPFF w Gdyni (dopiero w 1986 roku), a także nagrodę FIPRESCI na fesiwalu w Manheim*. Aktorka wielokrotnie współpracowała później z Saniewskim: w 1985 roku wystąpiła u niego w „Sezonie na bażanty”, w 1988 roku w filmie „Dotknięci”, w 1993 roku – w komedii „Obcy musi fruwać”.

ycipk-3miawy

W 1983 roku pojawiła się w epizodzie w „Stanie wewnętrznym”, rok później wystąpiła w filmie TV z gatunku horroru, zatytułowanym „Powinowactwo”. Rok 1986 to bodaj najsłynniejsza rola Błaszczyk w serialu „Zmiennicy” w reżyserii Stanisława Barei, w którym wciela się w postać młodej dziewczyny - Kasi, która w przebraniu mężczyzny zatrudnia się jako taksówkarz, Marian. W 1988 roku pojawia się u Kieślowskiego w „Dekalogu IX”. W tym samym roku występuje też u węgierskiego mistrza, Istvána Szabó w filmie „Hanussen” oraz otrzymuje Wiktora dla Najpopularniejszej Postaci TV.

Ma na swoim koncie współpracę z Andrzejem Kondratiukiem („Mleczna droga”, „Ene..due...like...fake..”, z Markiem Koterskim („Nic śmiesznego”) oraz Barbarą Sass („Pokuszenie”). W latach 1999 – 2007 pojawiała się na planie takich seriali, jak: „Adam i Ewa”, „Miasteczko”, „Ja, Malinowski”, „Na dobre i na złe”, „Kameleon”, „Boża podszewka”, wspomniany już wcześniej „Dom”, czy wreszcie „Samo życie”, w którym wciela się w postać Elżbiety Rowickiej, dziennikarki.

Ewa Błaszczyk jest również artystką śpiewającą, wykonuje głównie literackie i nastrojowe piosenki Osieckiej, Kleyffa, Kofty, Janczarskiego, Czupkiewicz, utwory z repertuaru Iwanowej, Piaf, Dietrich i Wysockiego. Wydała trzy płyty („Nerwica w granicach normy”, „Nie żałuję”, „Tam, gdzie nie widać oczu”), wystąpiła w kilku autorskich recitalach („E. Stachura”, „Nie żałuję”, „Nawet, gdy wichura”). Przez długie lata występowała w kabarecie Jana Pietrzaka „Pod Egidą”, śpiewała na przeglądach poezji śpiewanej, przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu, na festiwalach w Opolu, Sopocie i innych.

* W 2006 roku zagrała w filmie "Bezmiar sprawiedliwości", a w 2010 roku wcieliła się w Czesławę w "Mistyfikacji".* Jest autorką książki-albumu będącej zapisem rozmowy z Izabelą Górnicką-Zdziech "Wszystko jest takie kruche".

W 2003 roku odcisnęła swoją dłoń na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach. Jest założycielką fundacji „Akogo?” (http://www.akogo.pl/), której celem jest pomoc dzieciom po najcięższych urazach mózgu. Za swoją działalność została w 2006 roku odznaczona Medalem św. Brata Alberta oraz nagrodą „Temat trudny do zgryzienia”. U źródeł działalności aktorki stoi m.in. nieszczęśliwy wypadek córki Oli. 11 maja 2000 Ola zakrztusiła się tabletką, wskutek czego dziewczynka znalazła się w śpiączce. Ola ma siostrę bliźniaczkę Mariannę. Ojcem obu sióstr jest Jacek Janczarski, który do swojej śmierci był mężem Ewy Błaszczyk.

ycipk-3miawy
ycipk-3miawy
ycipk-3miawy