Trwa ładowanie...
dtrnjpv
dtrnjpv

Maria Conchita Alonso

Najnowsze informacje
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Cienfuegos, Kuba

Filmografia:
Seriale:

Nieustraszony (Marie Elena)

CSI: Kryminalne zagadki Miami (Marisela Gonzalez)

Gotowe na wszystko (Lucia)

Pomoc domowa (Concepcion Sheffield)

Dotyk anioła (Dr Sandra Pena)

Dyskografia:

Love maniac, 1978
The witch, 1980
Dangerous rhytm, 1982
Te amo, 1983
Maria Conchita, 1984
O Ella o Yo, 1985
Grandes exitos, 1986
Sueltame, 1987
Mirame, 1988
Ontra mentira mas, 1987
Y es que liegaste tu, 1988
Hazme sentir, 1990
A el lo quiero, 1991
En vivo Mexico, 1991
Imaginame, 1992
Promesas, 1993
Alejandra. Boleros, 1994
Hoy y siempre, 1997
Grandes exitos, 2004
Soy EP, 2005
Greatest hits, 2008
Mienteme, 2009

Maria Conchita Alonso pochodzi z Kuby
Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa - Na tych samych warunkach CC BY-SA
Maria Conchita Alonso pochodzi z Kuby

Maria Conchita Alonso – latynoamerykańska piosenkarka, modelka i aktorka, która zagrała z Arnoldem Schwarzeneggerem w filmie Predator 2 (1990).

Maria Conchita Alonso – kariera

Maria Conchita Alonso (właściwie Maria Concepcion Alonso Bustillo) urodziła się 29. czerwca 1957 roku na Kubie. Maria Conchito Alonso w wieku pięciu lat wyprowadziła się z rodzicami (Ricardo Alonso i Marią Conchitą Bustillo) do Wenezueli. Tam zaczeła stawiać pierwsze kroki w modellingu, śpiewie i aktorstwie.

Maria Conchita Alonso jako Miss Wenezueli zakwalifikowała się do wyborów Miss World, gdzie zajęła 6. miejsce.

Maria Conchita Alonso jako aktorka na początku grała w telenowelach i operach mydlanych. Debiut Marii Conchity Alonso w Hollywood nastąpił w 1984 roku w filmie Miasto strachu. Następnie zagrała w filmach takich jak: Moskwa nad rzeką Hudson (1986), Predator 2, Dom dusz (1993), Więzy (1996) czy Amerykańskie ciacho (2009).

Maria Conchita Alonso jako piosenkarka wydała ponad 20 albumów. Jedna z jej piosenek, Vamos a bailar, pojawiła się na ścieżce dźwiękowej do filmu Człowiek z blizną (1983).

Maria Conchita Alonso – z kim często współpracuje?

  • Z reżyserem i aktorem Tonym Planą – przy filmach The princess and the barrio boy (2000), Nokaut (2004), El muerto (2007) oraz przy serialach Resurrection Blvd. (2000) i Gotowe na wszystko (2004);
  • Z aktorem Edwardem Jamesem Olmosem – przy filmach Kogut (1993), Więzy, The princess and the barrio boy;
  • Z aktorką Lin Shaye – przy filmach Uciekinier (1987), Nienawiść (1987), Rodzinna klątwa (2009);
  • Z aktorem Paulem Rodrigezem – przy filmach Papi i dziewczyny (2003), Without men (2011) oraz przy serialu Ressurection Blvd.;
  • Z aktorem Michalem Madsenem – przy filmach Tajemniczy slad (1997) i W samo południe (2000);
  • Z aktorem Udo Kierem – przy filmach Moskwa nad rzeką Hudson i The lords of Salem (2012).

Maria Conchita Alonso – nagrody

  • La Femme International Film Festival 2006 – nagroda dla najlepszej aktorki;
  • Nagrody Alma 1999 – nagroda dla najlepszej aktorki w filmie telewizyjnym Sekretne życie mojego męża (1998);
  • Huelva Latin American Film Festival 1998 – nagroda dla najlepszej aktorki;
  • Nosotros Golden Eagle Awards 1997 – nagroda dla najlepszej aktorki.

Maria Conchita Alonso – nominacje

  • Film Independent Spirit Awards 1997 – nominacja dla najlepszej aktorki w filmie Więzy (1996);
  • NCLR Bravo Awards 1996 – nagroda za najlepszy występ wokalny na Latino Laugh Festival.

Maria Conchita Alonso – ciekawostki

  • 29 października 1984 roku Maria Conchita Alonso zagrała koncert w więzieniu w Caracas w Wenezueli;
  • Na początku lat 80. wydała dwa albumy pod pseudonimem Ambar: Love maniac oraz The witch;
  • Maria Conchita Alonso została wybrana Miss Distrito Federal (1975), Miss Nastolatek (1971) oraz Miss Wenezueli (1975);
  • Maria Conchito Alonso była rozważana do roli Evy Peron w dramacie Evita (1996). Angaż otrzymała Madonna;
  • Miała zagrać Lupę Lamorę w Licencji na zabijanie (1995), jednak odrzuciła rolę, którą przyjęła Talisa Soto;
  • W 2005 roku Maria Conchita Alonso wypuściła własną markę ubrań Soy;
  • Została obywatelką Stanów Zjednoczonych 10. października 2005 roku;
  • Maria Conchita Alonso ma dwóch braci: Ricardo Alonso oraz Roberta Alonso;
  • Miała zagrać w filmie Edmond (2005), jednak nagrywanie zdjęć pokrywało się z trasą koncertową po Meksyku, dlatego rolę Matrony dostała Debi Mazar;
  • Maria Conchito Alonso jeździ na motocyklu, na nartach oraz na nartach wodnych;
  • Maria Conchita Alonso spotykała się Julio Iglesiasem i Billym Idolem;
  • Maria Conchita Alonso ma 169 cm wzrostu.
dtrnjpv

dtrnjpv
dtrnjpv
dtrnjpv