ycipk-twqtwb
ycipk-twqtwb

Michael Madsen - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Chicago, Illinois, USA

Reżyser:
Scenarzysta:
Filmografia:

Gatunek (1995) (Preston Lennox)

Doors (1991) (Tom Baker)

Wściekłe psy (1992) (Mr. Blonde/Vic Vega)

Inspektorzy 2: Fałszywe Papiery (2000) (Joe)

Beyond the Law (1992)

Straight Talk (1992) (Steve)

Kill Bill Vol. 2 (2004) (Budd)

Kłopotliwy bagaż (1992) (Harry Talbot)

Ucieczka gangstera (1994) (1994) (Rudy Travis)

Our Family Honor (1985) (Augie Danzig)

Last Days of Frankie the Fly, The (1997) (Sal)

Killing Time, The (1987) (Stu)

Shadows in the Storm (1988) (Earl)

Iguana (1988) (Sebastián)

End of Innocence, The (1990) (Earl)

Fatal Instinct (1991) (Cliff Burden)

Almost Blue (1992) (Morris Poole)

Inside Edge (1993) (Richard Montana)

House in the Hills, A (1993) (Mickey)

Season of Change (1994) (Randy Parker)

Vengeance Unlimited (1998) (Mr. Chapel)

Thief & the Stripper, The (1998) (Jimmie D.)

Złodziejska zemsta (1999) (Burl Rogers)

Stray, The (1999) (Ben)

Alternate, The (1999) (Agent Briggs)

Sacrifice (2000) (Tyler Pierce)

Price of Air, The (2000) (Mr. Ball)

Love.com (2000)

Duch (2000) (Dan Olinghouse)

Fall (2000)

Extreme Honor (2001) (Sparks)

Wyatt Earp (1994) (Virgil Earp)

Donnie Brasco (1997) (Sonny Black)

Gatunek 2 (1998) (Pres Lenox)

Nieugięci (1996) (Eddie Hall)

Śmierć nadejdzie jutro (2002) (Damian Falco)

Kill Bill (2003) (Budd (Grzechotnik/Sidewinder))

Loosies (2011) (Porucznik Nick Sully Sullivan)

Uśmiech losu (2000) (Zippo)

Wyścig z księżycem (1984) (Frank, ranny żołnierz)

Against All Hope (1982) (Cecil Moe)

Special Bulletin (1983)

Montana (1990) (Pierce)

Red Line (1996) (Mr. Lawrence)

Girl Gets Moe, The (1997) (Donnelly)

Surface to Air (1997) (sierżant Zach Massin)

Rough Draft (1997) (Haynes)

Papertrail (1997) (Brad Abraham)

Catherine's Grove (1997) (wujek Joseph)

Flat Out (1998) (Gene)

Supreme Sanction (1999) (Dalton)

High Noon (2000) (Frank Milller)

Ides of March (2000)

Choke (2000)

Bad Guys (2000)

Big Apple (2001) (Terry Maddock)

Pressure Point (2001) (Jed Griffin)

Outlaw (2001) (Conner)

Microwave Park (2001)

LAPD: To Protect and to Serve (2001)

Maker, The (1997) (Skarney)

Frankenstein (2004) (detektyw Harker)

Thelma i Louise (1991) (Jimmy)

Fait Accompli (1998) (Frank Barlow)

Sin City - Miasto Grzechu (2005) (Bob)

Money for Nothing (1993) (detektyw Laurenzi)

Wizyta / An alien encounter (2015)

Ligeja (2009) (George)

Bleeding, The (2009) (Ojciec Roy)

Klucz Salamandry (2010) (Rick)

Hell Ride (2008) (The Gent)

Gliniarz i prokurator ()

Brygada (2008) (Walker)

Blueberry (2004) (Wallace Sebastian Blount)

Dead Connection (1994) (Matt Dickson)

Ballad of the Nightingale (1998)

Florentine, The (1999) (Whitey)

Zabij mnie jeszcze raz (1989) (Vince Miller)

Free Willy 2: The Adventure Home (1995) (Glen Greenwood)

Man with a Gun (1996) (John Wilbur Hardin)

Baby Snatcher (1992) (Cal Hudson)

Wyrzutki (1990) (1990) (Mick Jenskins)

Winner, The (1996) (Wolf)

Executive Target (1997) (Nick)

Blood Red (1988) (Enzio)

WarGames (1983) (Steve, lotnik)

Urodzony Sportowiec (1984) (Bartholomew 'Bump' Bailey)

Uwolnić orkę (1993) (Glen Greenwood)

Sender, The (1997) (Dallas Grayson)

Córka mojego szefa (2003) (TJ)

Zdjęcie
Podziel się

Popularny aktor amerykański o charakterystycznym wizerunku „twardego faceta”, szerokiej publiczności znany przede wszystkim z występów w głośnych produkcjach Quentina Tarantino. Od lat związany (również jako producent) z tzw. „męskim kinem” klasy B, jest jedną z jego najjaśniejszych gwiazd. Ma na swoim koncie ponad 150 ról filmowych i telewizyjnych. Starszy brat aktorki Virginii Madsen.

Urodził się 25 września 1958 roku w Chicago. Zanim rozpoczął karierę ekranową, zdobył teatralne doświadczenie, jako jeden z aktorów chicagowskiego Steppenwolf Theatre pod dyrekcją samego Johna Malkovicha.

Z filmem związał się na początku lat 80-tych, debiutując od razu w pierwszoplanowej roli w dramacie „Against All Hope” (1982). Pierwszą głośną produkcją z jego udziałem były „Gry wojenne” z Matthew Broderickiem (1983). Dość szybko wkręcił się w tryby hollywoodzkiej machiny. W kolejnych latach wystąpił m.in. u boku Kim Basinger, Roberta Redforda i Glenn Close w „Urodzonym sportowcu” (1984), Kiefera Sutherlanda w „Czasie zabijania” z (1987) i Vala Kilmera w „Zabij mnie jeszcze raz” (1989), jednak na przełomowe role musiał poczekać aż do kolejnej dekady.

Ponownie spotkał się z Kilmerem, grając Toma Bakera – amerykańskiego aktora i przyjaciela Jima Morrisona w głośnym, muzycznym filmie biograficznym „The Doors” Olivera Stone’a oraz wystąpił jako chłopak Susan Sarandon w pamiętnym filmie drogi „Thelma i Louise” Ridleya Scotta (oba z 1991), a następnie zagrał u boku Harveya Keitela i Tima Rotha w przebojowym debiucie reżyserskim Quentina Tarantino - „Wściekłe psy” (1992). Rola Mr. Blonde’a okazała się przełomową kreacją w karierze aktora, do dziś jest też jedną z najlepiej rozpoznawalnych przez kinową publiczność.

ycipk-twqtwb

* Głośne występy aktorskie Madsena często związane były z osobą Tarantina (Budd z „Kill Billa” 2003-2004, Bob z „Sin City” Roberta Rodrigueza i Franka Millera 2005), ale nie tylko.*

W latach 90-tych zagrał ważne role w dwóch popularnych produkcjach, które doczekały się swoich sequeli. Były to: familijny obraz „Uwolnić orkę” (1993, 1995) i thriller sci-fi „Gatunek” (1995, 1998).

* Niezapomniane drugoplanowe kreacje stworzył obok Ala Pacino i Johnny’ego Deppa w gangsterskim „Donnie Brasco” (1995), Kim Basinger i Aleka Baldwina w „Ucieczce gangstera” (1994) oraz obok Kevina Costnera w kolejnej filmowej wariacji na temat legendarnego „Wyatta Earpa” (1994).*

W 2002 roku miał okazję wystąpić z Halle Berry i Piercem Brosnanem w kolejnej części przygód Jamesa Bonda „Śmierć nadejdzie jutro”, w 2005 roku zagrał główną rolę w produkcji fantasy „BloodRayne” Uwe Bolla, a w 2006 dołączył do gwiazdorskiej obsady czwartej części parodystycznego „Strasznego filmu”.

Ponadto wystąpił jako gwiazda wielu, nieco mniej znanych filmów akcji (również telewizyjnych). Część z nich sam wyprodukował.

ycipk-twqtwb

Jego debiutem w roli producenta był „Konflikt interesów” (1997). Działalnością producencką zajął się szczególnie intensywnie w latach 2007-2009 (m.in. thriller „Tooth & Nail” i „Being Michael Madsen” 2007, kryminał „Vice” z Daryl Hannah 2008, Road of No Return” z Davidem Carradinem 2009). Do tej pory partycypował w produkcji dwunastu filmów. We wszystkich również sam wystąpił.

Wśród 150 produkcji z udziałem Madsena znalazło się też kilka seriali (m.in. kryminalny „Mściciel” 1998-99, „Zbrodnie Nowego Jorku” 2001, „Tilt” 2005), żaden z nich nie cieszył się jednak specjalnym uznaniem telewizyjnej publiczności, doczekując się co najwyżej dwóch sezonów.

* Madsen nie należy do pupilków krytyki, nigdy nie był obsypywany nagrodami – wszystkie można policzyć na palcach jednej ręki. W 2007 roku został uhonorowany za całokształt twórczości na MFF Temecula Valley, a rok później dostał aż trzy nagrody dla Najlepszego Aktora (na Mount Shasta International Film Festival, Boston Film Festival i New York International Independent Film & Video Festival) za pierwszoplanową kreację u boku Richarda Chamberlaina i Vinniego Jonesa w dramacie „Strength and Honour”.*

ycipk-twqtwb
ycipk-twqtwb
ycipk-twqtwb