ycipk-7uhfl1
ycipk-7uhfl1

Maria Gładkowska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Zielona Góra, Polska

Filmografia:

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo 3D (1999) (Shmi Skywalker)

Dwa księżyce (1993) (Krystyna)

Gwiezdne wojny: Atak klonów 3D (2002) (Shimi Skywalker (polski dubbing))

Nad życie (2011) (Matka Agaty)

Panny i wdowy (1991) (Ewelina)

Kanclerz (1989) (księżniczka Radziwiłł)

Ludzie normalni (2011)

Chopin - Pragnienie miłości (2002) (księżna Joanna)

Bal na dworcu w Koluszkach (1989) (ambasadorowa)

Unia serc ()

Mrok () (Kasia Orska)

Tak miało być () (Elżbieta Zawilska)

U fryzjera () (Atrakcyjna klientka)

Biuro kryminalne () (Małgorzata Matuszek)

Huśtawka (2010) (Matka Anny)

Miasto z morza (2008) (Olga)

Nigdy nie mów nigdy (2008) (2008) (Kierowniczka schroniska dla zwierząt)

Ojciec Mateusz () (Doktor Barbara Woźniak)

Testosteron (2006) (Matka Tytusa)

Pensjonat pod Różą () (Gabi)

Parę osób, mały czas (2005) (Marysia)

Faustyna (1994) (lekarka)

W środku Europy (1990) (matka Bogusia)

Jeniec Europy (1989) (madame Montholon)

Magnat (1986) (Daisy)

Wyjście awaryjne (1982) (Dorota)

Milczenie jest złotem (2009) (Szefowa)

Historia kina w Popielawach (1998) (dziedziczka)

C.K. Dezerterzy (1985) (siostra PCK)

Awantura o Basię (1995) (ciocia Olszańska)

Tak tak (1991) (Krystyna)

Słodko gorzki (1996) (matka Mata)

Miasto prywatne (1994) (Gocha)

Cesarskie cięcie (1987) (Gabrysia, dziewczyna Marka)

Zdjęcie
Podziel się

Polska aktorka filmowa i telewizyjna, zdobywczyni prestiżowej nagrody im. Zbigniewa Cybulskiego za rolę w filmie „Magnat”.

Maria Gładkowska urodziła się 16 września 1957 roku w Zielonej Górze. Mimo wielkiej nieśmiałości, którą charakteryzowała się w dzieciństwie, w klasie maturalnej pokazała na co ją stać - wygrała konkurs na recenzję teatralną. W nagrodę w wieku 19 lat wystąpiła w jednym z odcinków serialu Janusza Morgensterna pt. „Polskie drogi” (1977). Wcieliła się w postać łączniczki kontaktującej się z Mundkiem.

W 1982 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim w warszawskiej Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej. Zaczęła otrzymywać mnóstwo ofert kinowych.

Zagrała m.in. w komedii Romana Załuskiego „Wyjście awaryjne” (1982) w roli Doroty, córki Kolędów, komedii przygodowej Janusza Majewskiego „C.K. Dezerterzy” (1985) jako siostra PCK, dramacie Krzysztofa Kieślowskiego „Dekalog I” (1988) w roli Ani, koleżanki Krzysztofa uczącej jego syna Pawła (Wojciech Klata) języka angielskiego.

ycipk-7uhfl1

W 1986 roku otrzymała nagrodę im. Zbigniewa Cybulskiego za rolę w dramacie historycznym Filipa Bajona pt. „Magnat”.Aktorka zagrała w nim księżną Daisy, żonę Heinricha XV Von Teussa (Jan Nowicki).

Aktorka pojawiła się również w trzech filmach węgierskich: kryminale „Sęp” (Dögkeselyü, 1982) oraz w dwóch dramatach: „Radon” (1988) i „Iskolakerulok” (1989).

Rok 2002 to rola księżnej Joanny w biografii „Chopin. Pragnienie miłości”. W 2007 pojawiła się w „Testosteronie”w roli matki Tytusa, zaś w 2009 roku wcieliła się w Olgę w filmie o powstaniu Gdyni pt. „Miasto z morza”.

W 2002 roku aktorka użyczyła swojego głosu postaci Shimi Skywalker, matki Anakina, w polskiej wersji językowej filmu „Gwiezdne Wojny: Część II - Atak klonów”. Maria Gładkowska pojawia się także gościnnie w wielu serialach. Są to m.in.: „Niania”, „Samo życie”, „Lokatorzy” czy „Na dobre i na złe”.

Gładkowska jest jedną z bohaterek książki „Siła codzienności” autorstwa Marzanny Graff-Oszczepalińskiej.

ycipk-7uhfl1
ycipk-7uhfl1
ycipk-7uhfl1