Trwa ładowanie...
ratatuj
17-08-2007 13:33

Ratatouille z cytryną i bazylią według przepisu Karola Okrasy

Ratatouille z cytryną i bazylią według przepisu Karola OkrasyŹródło: Forum Film
d3ru9jo
d3ru9jo

Już wszystko jasne! Ostatnią gwiazdą, która użyczyła swego głosu polskiej wersji językowej jesiennego przeboju Forum Film – animacji „Ratatuj” , jest znany telewizyjny kucharz, Karol Okrasa.

Jako znawca kulinarnego kunsztu wciela się w postać jednego z gości restauracji, w której terminują nasi bohaterowie: Linguini (Cezary Kosiński)
i szczurek Remy (Zbigniew Zamachowski).

Okrasa opowiada o swoim zaskakującym debiucie aktorskim:

Cieszę się i jednocześnie żałuję. Cieszę się, że zostałem zaproszony i mogłem okrasić kilkoma zdaniami ten fantastyczny projekt. A żałuję, że było to właśnie tylko kilka zdań. Bo to dla mnie bardzo ciekawa przygoda i zupełnie nowe wcielenie. Chociaż, czy nowe? Gość, którego dubbingowałem, był do mnie dość podobny… przynajmniej z nosa i tuszy– dodaje kucharz ze śmiechem.

d3ru9jo

–_ Sama praca jest fascynująca. Wcielanie się w kogoś zupełnie innego, w tę specyficzną atmosferę restauracyjnego gwaru, kiedy samemu jest się zamkniętym w ciemnym pokoju z małą lampką, to nie lada wyzwanie!_

Oczywiście nie mogło się obyć bez małej lekcji kulinarnej. Okrasa ma swoją autorską wizję tytułowego dania:

_ Moim pomysłem na ratatouille jest skórka z cytryny i bazylia zamiast klasycznych ziół charakterystycznych dla Prowansji – tymianku, rozmarynu czy liścia laurowego. Potrawa doprawiona aromatem cytryny jest orzeźwiająca i znacznie lepiej komponuje się z rybami i mięsem. Bazylia (koniecznie świeża) jeszcze bardziej ten aromat podbija. Dodane w niewielkiej ilości masło nadaje potrawie aksamitności i eleganckiej szklistości. W ratatouille warzywa powinny być chrupiące, stąd też dodaję je podsmażone, kiedy pomidory już się rozgotują i częściowo odparują_– podsumowuje Okrasa.

A oto unikatowy przepis na filmowy, okraszony „Ratatuj”: Składniki:
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 1 cukinia
• 1 bakłażan
• 4 pomidory
• 2 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• 1 cytryna
• kilka listków bazylii
• 1 łyżka masła
• oliwa

d3ru9jo

Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę 2/2 cm. Szalotkę, paprykę, bakłażany i cukinię kroimy w kostkę 1,5/1,5 cm. Na odrobinie oliwy przesmażamy (bez koloru) rozgnieciony czosnek i szalotkę, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 1 min. Wyjmujemy warzywa i do naczynia dodajemy pomidory, dusimy około 5 min. na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa oraz sparzoną i posiekaną skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy masło i posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Bon appétit!

Zdobywca Oscara, reżyser Brad Bird oraz niezastąpieni twórcy fantastycznych historii ze studia Pixar przedstawiają film „Ratatuj” – najbardziej oryginalną komedię jesieni opowiadającą o niewyobrażalnej z pozoru przyjaźni. Jej bohaterami są: szczurek Remy, który ma czelność marzyć o zdobyciu sławy jako szef kuchni w pięciogwiazdkowej francuskiej restauracji oraz chłopak na posyłki o imieniu Linguini. Ta dziwaczna para odkrywa sposób, by rzucić kulinarny Paryż na kolana. W polskiej wersji językowej wystąpią m.in.: Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Grochowska, Cezary Kosiński, Tomasz Karolak, Marian Opania i Krzysztof Kowalewski.

„Ratatuj” w kinach od 19 października.

d3ru9jo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ru9jo