Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Teresa Lipowska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Polska aktorka teatralna, telewizyjna i filmowa. Dla współczesnego pokolenia widzów znana i wręcz utożsamiana z rolą Barbary Mostowiak - seniorki rodu w serialu „M jak miłość”. Przez wiele lat związana z kabaretem „Dudek”.

Urodziła się 14 lipca 1937 roku w Warszawie. W 1957 roku ukończyła PWSFTViT w Łodzi oraz rozpoczęła pracę w Teatrze Ludowym, któremu pozostała wierna aż do 1985 roku. Później związała się ze stołecznym Teatrem Syrena, gdzie występuje do dziś.

Przed ogromnym sukcesem związanym z serialem „M jak miłość”, Lipowska była przede wszystkim aktorką teatralną, w filmie i telewizji pojawiając się raczej w rolach epizodycznych, bądź drugoplanowych.

Często grywała „żony” różnych bohaterów. Przygodę z filmem zaczęła jednak wcześnie - już w latach 50-tych, jako nastolatka występowała bowiem w epizodach filmowych i telewizyjnych. Jej debiutem była maleńka rola junaczki w „Pierwszym starcie” Leonarda Buczkowskiego (1950), zaś pierwszą kredytowaną rolą – występ w filmie „Sam pośród miasta” (1965) ze Zbyszkiem Cybulskim. Z reguły grała role epizodyczne („Sublokator” 1966 Janusza Majewskiego, „Skok” 1967 Kazimierza Kutza, „Wniebowstąpienie” 1968 Jana Rybkowskiego), aż do 1969 roku, kiedy to zagrała panią sierżant Pawlak w komedii Hieronima Przybyła „Rzeczpospolita babska”. W postać kolejnej „mundurowej” wcieliła się w 1971 roku w telewizyjnym filmie „Złote koło” Stanisława Wohla.

W 1974 roku ponownie spotkała się z Kutzem, by zagrać główną rolę w „Linii”, a rok później wzięła udział w niedużej roli w „Nocach i dniach” Jerzego Antczaka. W 1978 roku wystąpiła jako Bigielowa w popularnym serialu „Rodzina Połanieckich” Jana Rybkowskiego, wcieliła się też w rolę pisarki, Marii Konopnickiej w telewizyjnym filmie „Ty pójdziesz górą – Eliza Orzeszkowa” w reżyserii Zygmunta Skoniecznego.

Qaqwqwrqw

Rok później wystąpiła u reżysera w ekranizacji „Placówki” (1979) Bolesława Prusa.

Wielokrotnie występowała w produkcjach dla młodych widzów („Stawiam na Tolka Banana”, „Bułeczka” 1973, „Dziewczyna i chłopak” 1977), zaś pokolenie wychowane na „Pszczółce Mai” (1975) dobrze zna głos aktorki z dubbingowanej przez nią postaci Klementyny.

W 1983 roku zagrała postać żony generała Sikorskiego w biograficznym filmie „Katastrofa w Gibraltarze”, później występowała w niedużych rolach w serialach „Blisko, coraz bliżej” (1986) i „W labiryncie” (1988-90).

W kolejnej dekadzie pojawiła się w dwóch produkcjach Macieja Ślesickiego – „Tato” (1995, większa rola teściowej Michała – Bogusława Lindy) i „Sara” (1997, epizod w roli „pani ze spożywczego”).

Kontynuowała też występy w telenowelach i serialach – „Matki, żony i kochanki” (1995 i 1998) Jana Machulskiego, „Klan” (1997-2007, jako farmaceutka), „Miasteczko” (2000-2001), czy wreszcie „życiowa” rola (przynajmniej jeśli chodzi o medium telewizyjne) Barbary Mostowiak w bijącym rekordy oglądalności serialu „M jak miłość” (2000-2007).

Qaqwqwrqw

Aktorka została uhonorowana dwoma odznaczeniami państwowymi za swoje osiągnięcia w dziedzinie teatru (Złoty Krzyż Zasługi 1977 i Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski 1984).

Za rolę w „M jak miłość” otrzymała nagrodę TeleEkran, przyznawaną przez czytelników „TeleTygodnia” w kategorii: ulubiona postać kobieca.

Potrafi grać na fortepianie, ukończyła bowiem średnią szkołę muzyczną w Łodzi w klasie w klasie tego instrumentu.

Qaqwqwrqw
Data urodzenia

14.07.1937

Miejsce urodzenia

Warszawa

Filmografia

Mulan (1998) (babcia Fa)

Kometa nad Doliną Muminków (1999)

Skok (1967) (1967) (kasjerka Anna Pielak)

Klucznik (1979) (żona klucznika)

Spirited Away: W krainie Bogów (2001) (Zeniba)

Pierwszy start (1950) (Junaczka)

Tato (1995) (teściowa)

Zezem (1976) (Żona właściciela nowego fiata)

Zakochany kundel II: Przygody Chapsa (2001)

Pszczółka Maja. Film (2014)

Stawka większa niż życie () (siostra Krystyna)

Baśnie i bajki polskie () (Czarownica / Kruk)

Scooby-Doo () (Pani Gertruda Crane)

Ślad na ziemi (serial) ()

Podróż nad morze (1983) (Dyrektorka pogotowia opiekuńczego)

Profesor na drodze (1973) (Helena Grzegorkowa)

Mulan 2 (2004) (Babcia Fa)

Paddington (2014) (Pani Bird)

Super Baloo () (ciotka Luisa)

Muminki () (Filifionka)

Placówka (1979) (Jagna Ślimakowa)

Alabama (1984) (Matka Bożeny)

Gosia i Małgosia () (Matka Gosi)

Smerfy () (Chlorinda)

Wśród nocnej ciszy (1978) (Helena)

Ogłoszenie matrymonialne (1972) (Zasadnicza kandydatka)

Linia (1974) (Elżbieta)

Pszczółka Maja () (Klementyna)

Sąsiedzi ()

Zakole (1988) (Pani Teresa)

A żyć trzeba dalej (1986)

Marynia (1983) (Bigielowa)

Rzeczpospolita babska (1969) (sierżant Danuta Pawlak)

Spóźnieni przechodnie (1962) (dziewczyna na rowerze)

Złote Koło (1971) (Elżbieta Zalewska)

Sara (1997) (1997)

Blisko, coraz bliżej (1986) (Teresa Pasternik-Wanota, córka Róży i Stanika)

Za niebieskimi drzwiami (2016)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw