ycipk-2iy3ws
ycipk-2iy3ws

Wiesław Michnikowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-2iy3ws

Wybitny polski aktor komediowy, znany z występów na deskach teatrów w Lublinie i Warszawie, udziału w programach radiowych (m.in. w "Podwieczorku przy mikrofonie"), współpracy ze znanymi kabaretami: Starszych Panów, Wagabunda i Dudek, oraz z licznych ról filmowych. Jedną z najbardziej pamiętnych kreacji Michnikowskiego jest kobieca rola Jej Ekscelencji w "Seksmisji" Juliusza Machulskiego. Aktor charakterystyczny, ceniony nie tylko za ogromny talent, ale i za skromność oraz wyjątkowe, pełne finezji poczucie humoru.

Urodził się 3 czerwca 1922 roku w Warszawie. W 1946 roku zdał aktorski egzamin eksternistyczny i ukończył tym samym Szkołę Dramatyczną Karola Borowskiego w Lublinie, w tym samym roku zaliczając debiut sceniczny. Do 1951 roku mieszkał i pracował w Lublinie. Wraz z przeprowadzką do Warszawy nastąpił jego debiut ekranowy w filmie Leonarda Buczkowskiego "Pierwszy start" (1950).

Po kilku latach przerwy pojawił się w epizodycznej roli w "Godzinach nadziei" Jana Rybkowskiego (1955), a rok później wystąpił w baśni dla dzieci "Warszawska syrena" (1956).

* Na przełomie lat 50-tych i 60-tych był jedną z czołowych gwiazd słynnego, telewizyjnego Kabaretu Starszych Panów, co tłumaczyło kilkuletnią nieobecność na wielkim ekranie.* Powrócił dzięki roli w komedii dla dzieci "I ty zostaniesz Indianinem" (1962), w kolejnych latach pojawiając się m.in. w filmie Janusza Nasfetera "Mój stary" (1962, w jednym z odcinków "Gangsterów i filantropów" Jerzego Hoffmana i Edwarda Skórzewskiego (1962), w popularnej komedii muzycznej Stanisława Barei "Żona dla Australijczyka" (1963) oraz w filmie Kazimierza Kutza "Upał" (1964), będącym ekranową kontynuacją Kabaretu Starszych Panów.

W 1966 roku ponownie spotkał się Bareją na planie komedii "Małżeństwo z rozsądku", zagrał w fantastycznej komedii Stanisława Różewicza "Piekło i niebo" oraz wystąpił w roli kompozytora Henia w "Mocnym uderzeniu" Jerzego Passendorfera. Poza wyżej wymienionymi, w dekadzie lat 60-tych dał sporo gościnnych występów w serialach TV (m.in. "Wojna domowa" Jerzego Gruzy 1965, "Klub profesora Tutki" Andrzeja Kondratiuka 1968, "Czterej pancerni i pies" 1969-70).

ycipk-2iy3ws

W 1970 roku ponownie spotkał się z Gruzą na planie komedii "Dzięcioł" z Wiesławem Gołasem oraz wystąpił raz jeszcze u Kondratiuka, jako profesor Milczarek w słynnej "Hydrozagadce". W tymże roku pojawił się też u boku Adolfa Dymszy w "Panu Dodku" Jana Łomnickiego.

* Jedną z najsłynniejszych produkcji filmowych dekady z udziałem aktora była komedia muzyczna "Hallo Szpicbródka czyli ostatni występ króla kasiarzy" (1978) Janusza Rzeszewskiego i Mieczysława Jahody.*

Rok 1980 to dwie, wyjątkowo nie komediowe role: u Sławomira Idziaka w telewizyjnym filmie "Bajki na dobranoc" oraz u Janusza Kijowskiego w "Głosach", a 1981 - występ w roli Juliana Jabłkowskiego w znanym serialu "Jan Serce" Radosława Piwowarskiego oraz udział w "Wielkiej majówce" Krzysztofa Rogulskiego, z debiutującym Zbigniewem Zamachowskim w roli głównej.

W 1983 roku aktor dał jeden z bardziej znanych występów w filmach dla dzieci - jako doktor Paj-Chi-Wo w "Akademii Pana Kleksa", wracając do postaci dwa lata później w kontynuacji opowieści - "Podróże Pana Kleksa" (1985).

* Rok 1983 to także jedna z jego najsłynniejszych filmowych kreacji w ogóle - kobieca rola Jej Ekscelencja w głośnej komedii Juliusza Machulskiego "Seksmisja".*

ycipk-2iy3ws

Później pojawił się w serialu Edwarda Dziewońskiego "5 dni z życia emeryta" (1984), zagrał księdza w głośnym filmie Krzysztofa Zanussiego "Rok spokojnego słońca" (1984) oraz użyczył głosu aptekarzowi w słynnej komedii Janusza Majewskiego "C.K. Dezerterzy" (1985).

Z Majewskim miał okazję spotkać się już wcześniej, występując jako pacjent w dwóch półgodzinnych filmach TV w jego reżyserii - "Szpital" (1962) i "System" (1971).

Poza udziałem w słynnym serialu "W labiryncie" (1989-90), pod koniec lat 80-tych wystąpił w dwóch produkcjach komediowych Pawła Trzaski: jako profesor w "Opowiadaniu wariackim" (1987) i jako kasjer banku w "Rififi po sześćdziesiątce" (1989).

W postać profesora wcielił się również na planie serialu "Pokój 107" (1993) oraz w filmie Krystyny Krupskiej - Wysockiej "Skutki noszenia kapelusza w maju" (1993, Nagroda Jury Dziecięcego "Marcinek" na FF dla dzieci w Poznaniu).

Poza gościnnymi występami w "Na dobre i na złe" (2001, 2007), jedną z ostatnich stałych ról Michnikowskiego była kreacja mecenasa Stefana Czernika w serialu Andrzeja Kotkowskiego "Zespół adwokacki" (1993-94).

ycipk-2iy3ws

Oprócz wybitnych występów na scenie i na ekranie, aktor ma na swoim koncie udział w realizacji dubbingu. Przez wiele lat użyczał swojego głosu postaci Papy Smerfa w popularnej dobranocce (1981-90). Jego głosem "mówił" też Gepetto w ekranizacji "Pinokia" (1996), Pani Hogenson w "Iniemamocnych" (2004) i Dziadek Bud w "Rodzince Robinsonów" (2007).

W Teatrze Współczesnym, którego aktorem Michnikowski jest już od 50 lat, zagrał w niemal wszystkich realizacjach dramatów Sławomira Mrożka.

* Za swoją działalność artystyczną (filmową, radiową, estradową, telewizyjną i teatralną) został uhonorowany szeregiem nagród: Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji (w latach 1961 i 1979), Ministra Kultury i Sztuki w dziedzinie teatru (w latach 1981 i 2001), Teatru Polskiego Radia "Splendor Splendorów" za kreacje radiowe (2006), nagrodą "Złotych Spinek" przyznanej podczas uroczystości "Telekamer 2003", Medalem Osterwy z okazji 50-lecia pracy scenicznej (1996) oraz Nagrodą za Całokształt Twórczości na 8. Festiwalu Dobrego Humoru w Gdańsku (2007). W 1979 roku został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.*

Data urodzenia

03.06.1922

Miejsce urodzenia

Warszawa

Filmografia

Pan Dodek (1970) (naczelnik biura)

Hydrozagadka (1970) (Profesor Milczarek)

Podróże Pana Kleksa (1985) (doktor Paj-Chi-Wo)

Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001) (Profesor Flitwick)

Pierwszy start (1950) (Antek Bielecki)

Seksmisja (1983) (Jej Ekscelencja)

Akademia Pana Kleksa (1983) (Doktor Paj-Chi-Wo)

150 na godzinę (1971) (Łukasz Dębik)

Wielka majówka (1981) (Czajkowski, właściciel zakładu naprawy maszyn biurowych)

Iniemamocni (2004) (pani Hogenson)

Proszę słonia (1978) (tata (głos))

Klara i Angelika (1976) (Leon)

Rycerze i rabusie () (Aleksander Klofas)

Szkice warszawskie (1969) (Miecio)

Smerfy () (Papa Smerf)

Rodzinka Robinsonów (2007) (Dziadek)

Mój stary (1962) (Krawiec)

Żona dla Australijczyka (1963) (złodziej Rybek)

Upał (1964) (ambasador)

Mocne uderzenie (1966) (Kompozytor Henio)

Piekło i niebo (1966) (Stefan)

Skutki noszenia kapelusza w maju (1993) (profesor Mateusz Korczyński)

Mniejszy szuka Dużego (1975) (Tatuś)

ycipk-2iy3ws
ycipk-2iy3ws