ycipk-hj893d
ycipk-hj893d

Yaphet Kotto - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork, USA

Filmografia:

Obcy: Ósmy pasażer Nostromo (1979) (Parker)

Czworo z Teksasu (1963)

Ucieczka o północy (1988) (Alonzo Mosley)

Afera Thomasa Crowna (1999) (Carl)

Wydział zabójstw Baltimore (1993) (Porucznik Al Giardello)

110. Ulica (1972) (Porucznik Pope)

Uciekinier (1987) (Laughlin)

Harem (1986) (Agha Kislar)

Uciekinier (2012) (William Laughlin)

Detektyw w sutannie () (Porucznik Fleming)

Świadek bezbronny (2008) (Alonzo Mosely)

Othello (1995) (Othello)

Sprawa Thomasa Crowna (1968) (Carl)

Żyj i pozwól umrzeć (1973) (Kananga / Mr. Big)

Więzień Brubaker (1980) (Richard Dickie Coombes)

Trybunał (1983) (Detektyw Harry Lowes)

Władcy marionetek (1994) (Ressler)

Skradzione Serca (1996) (O'Malley)

Yaphet Kotto - aktor
Podziel się

Yaphet Kotto – życiorys

Yaphet Kotto to amerykański aktor urodzony 15 listopada 1939 roku w Nowym Jorku. Ma tytuł księcia, jest synem pielęgniarki i Avrahama Kotto, biznesmena i księcia Kamerunu. Yaphet Kotto powiedział, że dowiedział się o królewskim pochodzeniu swojej rodziny dopiero w dorosłym życiu, kiedy studiował drzewo genealogiczne i powiedział, że również jest potomkiem królowej Wiktorii. Według Kotto, jego ojciec był Żydem, który mówił po hebrajsku. Matka Yapheta Kotto, która miała pochodzenie z Panamy, zmieniła wyznanie na judaizm przed poślubieniem ojca. Kotto twierdził, że rodzina ze strony ojca pochodzi z Izraela od wieków, następnie migrowała do Egiptu, a potem do Kamerunu i od wielu pokoleń są Żydami afrykańskimi.W wieku 16 lat Yaphet Kotto studiował aktorstwo w Actors Mobile Theatre Studio, a gdy miał 19 lat miał swój pierwszy debiut aktorski w Othello.
Yaphet Kotto ma pięcioro dzieci. Aktor był trzykrotnie żonaty. Dwa małżeństwa zakończyły się rozwodem. Obecnie jego żoną jest Tessie Sinahon (od 1998).

Yaphet Kotto – kariera zawodowa

Yaphet był członkiem Actors Studio w Nowym Jorku. Aktor zaczął grać na Broadwayu, gdzie wystąpił w The Great White Hope, oraz w innych produkcjach. Filmowym debiutem Yapheta Kotto był występ w filmie 4 For Texas (Czworo z Teksasu) w 1963 roku, nie został jednak wymieniony w czołówce. Występował w filmie Nothing But a Man (1964) Michaela Roemera i grał rolę drugoplanową w filmie gangsterskim o zawiłej akcji "The Thomas Crown Affair" (Afera Thomasa Crowna 1968). W 1973 r. zdobył rolę w filmie Live and Let Die (Żyj i pozwól umrzeć), a także w Across 110th Street (110. Ulica ) i Truck Turner. Kotto zaprezentował postać Idi Amina w telewizyjnym filmie Raid na Entebbe ( Atak na Entebbe) w 1977 roku. W następnym roku zagrał Parkera w horrorze science-fiction Alien (Obcy). W 1980 r. Yaphet Kotto wystąpił w roli drugoplanowej w dramacie więziennym Brubaker (Więzień Brubaker). W 1983 roku wystąpił gościnnie jako gangster "Charlie" w odcinku "The Out-of-Towners" serialu The A-Team (Drużyna "A"). W 1987 roku wystąpił w futurystycznym filmie science-fiction The Running Man (Uciekinier), a w 1988 roku w komedii akcji Midnight Run (Zdążyć przed północą), w której wcielił się w postać Alonza Moseley, agenta FBI. Notatka służbowa z Paramount wskazuje, że Yaphet Kotto był wśród osób, które zostały wzięte pod uwagę do roli Jean-Luc Picard w Star Trek: "The Next Generation", która ostatecznie trafiła do Patricka Stewarta. Grał porucznika Al Giardello w długoletnim serialu telewizyjnym "Homicide: Life on the street" (Wydział zabójstw Baltimore). Yaphet Kotto napisał dwie książki: Royalty oraz The Second Coming of Christ , a także scenariusz do serialu Homicide: Life on the street" (Wydział zabójstw Baltimore 1993-1999). W 2014 roku Kotto użyczył głosu Parkerowi w grze wideo Alien: Isolation (Obcy: Izolacja), powtarzając tę samą rolę, jaką grał w filmie Alien w 1979 roku.

ycipk-hj893d

Yaphet Kotto – ciekawostki

Yaphet Kotto często wciela się w postaci policyjnych detektywów i oficerów wojskowych.
Chociaż nie był przekonany do filmu Midnight Run (Zdążyć przed północą), charakter agenta Alonzo Mosley pozostaje jego ulubionym. Później grał tę samą rolę w filmie Witless Protection.
W ciągu tygodnia od rozwodu ze swoją pierwszą żoną Ritą, ożenił się powtórnie z Antoinette Pettyjohn.
Wraz z Richardem Belzerem, Kyle Secor, Clarkiem Johnsonem i Sharonem Zimanem, jest jednym z pięciu aktorów występujących zarówno w pierwszych, jak i ostatnich epizodach Homicide: Life on the Street (1993): Homicide: Life on the Street: Gone for Goode (1993) i Homicide: Life on the Street: Forgive Us Our Trespasses (1999).

Yaphet Kotto – nagrody i wyróżnienia

W 1977 roku Yaphet Kotto został nominowany do nagrody Emmy w kategorii Najlepszy aktor drugoplanowy w miniserialu lub filmie telewizyjnym za film Atak na Entebbe.
Yaphet Kotto w filmie Homicide: Life on the Street był aż 4 razy nominowany podczas Image Awards w latach 1996, 1997, 1998, 1999 w kategorii: Najlepszy aktor drugoplanowy w serialu dramatycznym.

ycipk-hj893d
ycipk-hj893d
ycipk-hj893d