WP
WP

Bill Maher - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Bill Maher CC by 3.0
Podziel się
WP

Bill Maher – amerykański aktor, komik i komentator polityczny.

Bill Maher – kariera

Bill Maher ukończył liceum w Montvale w New Jersey w 1974 roku. Na uniwersytecie w Cornell studiował literaturę angielską oraz historię. W latach 1993 – 2002 był gospodarzem talk – show "Politically incorrect" emitowanego przez stację Comedy Central. Natomiast od 2003 roku prowadzi program „Real time with Bill Maher” w telewizji HBO. W 2005 roku został uznany za jednego z najlepszych komików wszech czasów.

Bill Maher jest krytykiem religijnym. Interesuje się również polityką. Popiera legalizację marihuany, jest członkiem PETA, jest za legalizacją małżeństw jednopłciowych. W 2004 roku nakręcił film dokumentalny „Wiara czyni czuba”.

Bill Maher – nagrody

WP
  • Amerykańska Gildia Pisarzy 2016 – nagroda za prowadzenie programu „Real time with Bill Maher”;
  • Nagroda Emmy 2014 – nagroda za serial dokumentalny „Vice” opisujący wydarzenia z całego świata;
  • PGA Awards 2007 – nagroda za najlepszy program telewizyjny „Real time with Bill Maher”.

Bill Maher – nominacje

  • Gay and Lesbian Entertainment Critics Association 2013 – 2015, 2017 – nominacja dla Billa Mahera w kategorii „Osobowość roku”;
  • GTA Awards 2006 – 2009, 2011 – 2017 – nominacja dla najlepszego programu „Real time with Bill Maher;
  • Nagroda Emmmy – 1995 – 2002 – nominacja za najlepszy program rozrywkowy „Politiccaly incorrect”; 2004 – 2016 – nominacja za najlepszy program rozrywkowy „Real time with Bill Maher”.

Bill Maher – ciekawostki

  • Bill ma swoją gwiazdę w Alei Sław przy Vine Street 1634;
  • Wspierał Ralpha Nadera w czasie wyborów prezydenckich w USA w 2000 roku;
  • Bill Maher jest kuzynem komika Stubby'ego Kaye'a;
  • Do 2013 był rekordzistą nominacji do Nagrody Emmy (był nominowany 32 razy i nigdy nie wygrał);
  • Dziadkowie Mahera od strony ojca mieszkali w New Jersey, ale mieli irlandzkie korzenie. Dziadkowie Marhala od strony matki, Nathan Berman i Stella Fox, urodzili się w Nowym Jorku. Rodzice Nathana byli żydowskimi imigrantami z Rosji i Polski, natomiast rodzice Stelli byli węgierskimi Żydami;
  • Kiedy był początkującym komikiem, Bill Maher zagrał w komedii Taksiarze z Waszyngtonu (1983).
WP
Data urodzenia

20.01.1956

Miejsce urodzenia

Manhattan, Nowy Jork

Profesja

Komik, aktor

Reżyser
Filmografia

John Q. (2002) (on sam)

Iron Man 3 (2013) (on sam)

Barwy kampanii (1998) (on sam)

Kocurek (2001)

Nagi patrol ()

Ted 2 (2015) (on sam)

Wiara czyni czuba (2008) (Narrator)

Czysta krew () (on sam)

Taksiarze z Waszyngtonu (1983) (Baba)

Dharma i Greg () (on sam)

WP
WP