WP
WP

Emilian Kamiński - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Polski aktor filmowy, telewizyjny i teatralny, znany z licznych występów w spektaklach muzycznych; również reżyser teatralny. W pamięci widzów najlepiej zapisał się jako malarz w filmowej i telewizyjnej ekranizacji powieści Kornela Makuszyńskiego „Szaleństwa panny Ewy”.

Urodził się 10 lipca 1952 roku w Warszawie. Tam też w 1975 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną. Debiutował rolą d’Artagnana w inscenizacji „Trzech muszkieterów” w warszawskim Teatrze Wielkim, z którym był początkowo związany. Grał w większości teatrów stołecznych (również muzycznych) najdłużej zagrzewając miejsce w Teatrze Ateneum im. Stefana Jaracza (1983-2000).

To tam zadebiutował jako reżyser przedstawienia „Słodkie miasto” (1983), o szaleństwie dyskotekowej muzyki, tam też zrealizował – wraz z Wojciechem Młynarskim - słynny spektakl „Brel”. Zarówno na deskach Teatru Ateneum, jak i Teatru Narodowego, z którym był związany wcześniej (1977-83) stale współpracował z reżyserem Adamem Hanuszkiewiczem.

* Najsłynniejszymi rolami muzycznymi Kamińskiego są: kreacja Janosika w „Na szkle malowane” (1993) Ernesta Brylla w reżyserii Krystyny Jandy oraz rola Pana Capuletiego w musicalu Janusza Józefowicza „Romeo i Julia” (2004). Debiutował w filmie Jana Łomnickiego „Akcja pod arsenałem” (1977).*

Rok później pojawił się m.in. u Wandy Jakubowskiej w „Białym mazurze”, Jerzego Domaradzkiego w „Bestii” i Janusza Zaorskiego w „Zaległym urlopie”, a w 1980 roku wystąpił w głośnym filmie Barbary Sass „Bez miłości” oraz zagrał pierwszą pierwszoplanową rolę w filmie Andrzeja Jurgi „Tango ptaka”.

WP

Rok 1982 to rola Romusia w filmie Andrzeja Barańskiego „Niech cię odleci mara” z Wiesławem Gołasem, a lata 1983-84 - ogromny sukces serialu i filmu Kazimierza Tarnasa „Szaleństwa panny Ewy” wg powieści Kornela Makuszyńskiego.

Grał u Jacka Bromskiego w „Ceremonii pogrzebowej” (1984), u Jana Kidawy- Błońskiego w filmie „Trzy stopy nad ziemią” (1985) i u Tomasza Lengrena w sensacyjnym filmie „Tanie pieniądze” (1985).

Pojawił się w znanym filmie dla dzieci „Pan Kleks w kosmosie” (1988) z Piotrem Fronczewskim w roli głównej oraz wystąpił w trzech zagranicznych produkcjach (m.in. w duńskim filmie „Kaj’s Fodselsdag” 1990).

W 1991 roku zagrał u Krzysztofa Tchórzewskiego w „Przeklętej Ameryce”, a w latach 1994-95 gościł na małym ekranie grając Rysia w serialu „Fitness Club”. W 1996 roku zagrał kochanka Ewy w filmie Roberta Glińskiego „Matka mojej matki” z Krystyną Jandą i Marią Seweryn, w późniejszym okresie pojawiając się na planie różnych produkcji TV: telenoweli „Klan” (jako mąż Bogny – w tej roli Justyna Sieńczyłło, faktyczna żona aktora), serialu „Policjanci”, czy sitcomu „Miodowe lata”.

W 2001 roku zagrał niemieckiego oficera w wojennym filmie „Boże skrawki” Yurka Bogayevicza z Willemem Dafoe, a w 2002 wystąpił w niewielkiej roli w komedii Jacka Bromskiego „Kariera Nikosia Dyzmy”.

WP

Pojawiał się gościnnie na planie takich seriali, jak „Na dobre i na złe” (2003), czy „Pensjonat pod różą” (2004), wiążąc się nieco intensywniej z serialem „Egzamin z życia” (2005-2006), gdzie zagrał szefa firmy komputerowej, z sitcomem „Bulionerzy” (2005-2006), serialem „Tak miało być” (2005) i z telenowelą „M jak miłość” (od 2004 roku), gdzie wcielił się w postać ojca Magdy Marszałek.

W 2005 roku użyczył swojego głosu postaci Jacka w filmie Andrzeja Barańskiego „Parę osób, mały czas”, w 2006 roku spotkał się po latach z Kazimierzem Tarnasem na planie ekranizacji „Szatana z 7 klasy”, a w 2007 roku ponownie spotkał się z Jackiem Bromskim, grając jedną z głównych ról w jego obrazie „U Pana Boga w ogródku”.

* W 2005 roku został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi, a w 2007 - Srebrnym Medalem Gloria Artis- Zasłużony Kulturze.*

WP
Data urodzenia

10.07.1952

Miejsce urodzenia

Warszawa

Filmografia

Bez miłości (1980) (człopak Marianny)

Bestia (1978) (Franek)

Król Lew 3D (1994) (Pumba)

Król Lew 3: Hakuna Matata (2004) (Pumba)

Biały mazur (1978) (Szymon)

Pan Kleks w Kosmosie (1989) (kierownik Gładysz)

Szaleństwa Panny Ewy (1984) (malarz Jerzy Zawidzki)

Matka swojej matki (1996) (Kochanek Ewy)

Rodzina Kanderów () (Heniek)

Ale się kręci () (Wicepremier Stach Mrugała)

Ślad na ziemi (serial) ()

Przedtem, potem (2012) (Wujek)

Timon i Pumba () (Pumba)

Asterix podbija Amerykę (1994) (Centurion)

Tak miało być () (Tadzik)

Toy Story 3 (2010) (Hamm)

Szatan z 7 klasy (2006) (doktor Tomasz Cisowski)

Zaległy urlop (1978) (Członek pracowni Marii)

Sierpniowe niebo. 63 dni chwały (2013) (Dyrektor)

U Pana Boga w ogródku (serial) () (Józef Czapla ''Żuraw'')

U Pana Boga za miedzą (2009) (Jerzy Bocian)

U Pana Boga w ogródku (2007) (Jerzy Bocian)

Urodziny Kaja (1990) (Kelner)

Akcja pod Arsenałem (1977) (Jur)

WP
WP