ycipk-2a70p5
ycipk-2a70p5

Franciszek Pieczka - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Godów, Polska

Filmografia:

Wesele (1972) (1972) (Czepiec)

Ziemia obiecana (1974) (Muller)

Pokolenie (1954) (Niemiec na patrolu)

Siekierezada (1985) (leśniczy)

Dwa księżyce (1993) (Szulim)

Głos z tamtego świata (1962) (Chłop-pacjent Aksamitowskiego)

Wierna rzeka (1983) (Szczepan)

Chłopi (1973) (1973) (proboszcz)

Hydrozagadka (1970) (Marynarz)

Konopielka (1981) (Dziad, Pan Bóg)

Do domu (1988) (ojciec Szymona)

Quo vadis (2001) (Święty Piotr Apostoł)

Syzyfowe prace (2000) (służący Józef)

Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany (1985) (Logan)

Requiem (2001) (Bartłomiej)

Matka Królów (1982) (Cyga)

Blizna (1976) (dyrektor Bednarz)

Cud w Krakowie (2004) (rabin Lewi)

Serce, Serduszko (2014) (Droselmajer)

Potop Redivivus (2014) (Stary Kiemlicz)

Quo vadis (serial) () (Święty Piotr)

Sławna jak Sarajewo (1987) (Pan Bóg)

Rodzina Milcarków (1962) (Górnik)

Syzyfowe prace (serial) () (Józef)

Placówka (1979) (Józef Ślimak)

Ziemia obiecana (serial) () (Muller)

Późne popołudnie (1964) (Sublokator Janusz)

Przez dziewięć mostów (1971) (Ojciec)

Beczka amontillado (1971) (Fortunato)

Alicja w Krainie Czarów (2010) (2010) (Żaberzwłok)

Hotel pod Żyrafą i Nosorożcem () (Franciszek Alba)

Jasminum (2005) (Święty Roch)

Big bang (1986) (Stasiek Skrzypek)

Paciorki jednego różańca (1979) (Jerzy, starszy syn Hybryków)

Budapesti mesék (1976) (pasażer w tramwaju)

Das Land hinter dem Regenbogen (1992) (dziadek)

Przypadek Pekosińskiego (1993) (ksiądz Michalski)

Gniazdo (1974) (Mrokota)

Cudowne miejsce (1994) (Pustelnik)

Pograbek (1992) (Kaczuba)

Pogrzeb kartofla (1990) (Mateusz)

Słoneczna włócznia (2000)

Album Polski (1970) (kolejarz Franek)

Chudy i inni (1966) (Kosa)

Trzy młyny (1984) (Durczak)

Życie za życie. Maksymilian Kolbe (1990) (Banasik)

Kwiecień (1961) (Anklewicz)

Walkower (1965) (działacz)

Złota kaczka (1976) (Niewidomy żebrak - bajarz)

Słońce wschodzi raz na dzień (1967) (Haratyk)

Ranczo () (Stacho Japycz)

Punkt wyjścia (1971) (Jerzy)

Historia kina w Popielawach (1998) (wujek Janek)

Klaps (1976)

Zagubione uczucia (1957) (członek orkiestry na dworcu)

Matka Joanna od Aniołów (1960) (Odryn)

Zaduszki (1961) (Heniutek)

Żywot Mateusza (1967) (Mateusz)

Tramp oder der einzige und unvergleichliche Lenny Jacobsen (1968) (Joseph)

Die Frau gegenüber (1978) (Simon Schmidt)

Die Große Flatter (1979) (pan Warga)

Ryś (1981) (stelmach Alojz)

Ciosy (1980) (Franciszek)

Pełnia nad głowami (1983)

Austeria (1982) (karczmarz Tag)

Tutajosok (1989)

Díky za kazdé nové ráno (1994) (ojciec Olgi)

Sturmzeit (1999) (Ferdinand Domberg)

Grający z talerza (1995) (Marczyk)

Chrześniak (1985) (Strzykalski)

Perła w koronie (1971) (Hubert Siersza)

Rękopis znaleziony w Saragossie (1964) (opętany Paszeko)

Przystań (1970) (1970) (Muraszko)

Jańcio Wodnik (1993) (Jańcio Wodnik)

Godafton, Herr Wallenberg (1990) (Papa)

Kłopotliwy gość (1971) (uśmiechnięty)

Potop (1974) (Kiemlicz stary)

Blisko, coraz bliżej (1986) (Franciszek Pasternik)

Rykowisko (1986) (Stary Szałaj)

Zdjęcie
Podziel się

Franciszek Pieczka urodził się 18 stycznia 1928 r. w miejscowości Godów. Dyplom Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie uzyskał w 1954 r. Pierwsze kroki jako aktor stawiał na scenach teatrów - m.in. Teatru Dolnośląskiego w Jeleniej Górze i Teatru Ludowego w Nowej Hucie.

Jednocześnie zadebiutował jako aktor filmowy. W 1954 r. zagrał w "Pokoleniu" Andrzeja Wajdy, w 1960 r. w "Matce Joannie od Aniołów" Jerzego Kawalerowicza, zaś w r. 1964 - w "Rękopisie znalezionym w Saragossie" Wojciecha Jerzego Hasa.

Prawdziwym przełomem był dla Pieczki rok 1966, gdy rozpoczęły się zdjęcia do serialu "Czterej pancerni i pies" (1966-1970). Jako Gustlik Jeleń, członek dzielnej załogi czołgu "Rudy", wspólnie z m.in. Januszem Gajosem, Włodzimierzem Pressem i Romanem Wilhelmim, zaskarbił sobie niezwykłą sympatię polskich widzów. Na całe dziesięciolecia. Gdy w 1995 r. Telewizja Polska zorganizowała plebiscyt na najbardziej lubiany polski serial, pierwsze miejsce przypadło właśnie "Czterem pancernym...".

Pracując na planie serialu, Pieczka wystąpił jednocześnie w filmach Henryka Kluby - "Chudy i inni" (1966) i "Słońce wschodzi raz na dzień" (1967). Znakomite oceny zebrał za kreację w poetyckim "Żywocie Mateusza" Witolda Leszczyńskiego (1967), gdzie wykreował tragiczną postać nadwrażliwego mężczyzny o duszy dziecka. Film był adaptacją norweskiej powieści "Ptaki" autorstwa Tarjei Vesaasa.

ycipk-2a70p5

W filmowym dorobku Pieczki są ponadto kreacje m.in. w: "Perle w koronie" Kazimierza Kutza (1971), "Weselu" Andrzeja Wajdy (1972) i "Chłopach" Jana Rybkowskiego (1973). Pieczka zagrał również niezapomniane role starego Kiemlicza w "Potopie" Jerzego Hoffmana (1974) i bogatego fabrykanta Muellera w "Ziemi obiecanej" Wajdy (1974).

W kolejnych latach wystąpił m.in. w "Bliźnie" Krzysztofa Kieślowskiego (1976) i - jako karczmarz Tag - w "Austerii" Jerzego Kawalerowicza" (1982), znakomicie ocenionej ekranizacji książki Juliana Stryjkowskiego. W 1993 r. zagrał w "Jańciu Wodniku" Jana Jakuba Kolskiego. W 2001 r. wcielił się w św. Piotra w ekranizacji "Quo vadis" Henryka Sienkiewicza, której dokonał Jerzy Kawalerowicz.

Od połowy lat 70. jest związany z Teatrem Powszechnym w Warszawie. W 1998 r. w plebiscycie tygodnika "Polityka" na najlepszych polskich aktorów XX wieku zajął 10. miejsce.

ycipk-2a70p5
ycipk-2a70p5