Trwa ładowanie...
d2m47hw
d2m47hw

Hanna Bieluszko - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Poznań

Filmografia:

Książe (1981) (Hanka)

Barwy ochronne (1976) (Studentka)

Sam pośród swoich (1985) (Truda)

Mój biegun (2011) (Pielęgniarka)

Łabędzi śpiew (1988)

Seksmisja (1983) (Pracownica Archeo)

Akademia Pana Kleksa (1983) (Kominiarczyk)

Próba ciśnienia (1976) (Pielęgniarka)

Samo niebo () (Gosia)

Książę (1981) (Hanka)

Rycerze i rabusie () (Żona Stadnickiego)

Święty interes (2010) (Polka)

Zielona miłość () (Sekretarz partii)

Nauka latania (1978) (Wiesia)

Życie Kamila Kuranta (serial TV) (1982) (Marysia)

Zdjęcie
Podziel się

Aktorka teatralna i filmowa. W 1979 roku ukończyła studia aktorskie (PWST w Krakowie), a w 1981 roku dostała od uczelni dyplom.

W latach 1979-86 i 1987-92 występowała w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi, w latach 1986-87 w Teatrze Rozmaitości w Warszawie, od 1992 roku w Teatrze im. Juliusza Słowackiego w Krakowie. Zadebiutowała w filmie... "Barwy ochronne" z 1976 roku. Zagrała tam nie dużą rolę, jednak dość znaczącą w jej życiu zawodowym. Po tym filmie i paru następnych posypały się propozycję kolejnych ról.

Po występie w filmie "Łabędzi spływ" z 1988 roku Hania zrobiła sobie przerwę w graniu na ekranie (jednak nadal grała w teatrze). Zajmowała się też, nadal w przerwie, ediutami szkolnymi. Powróciła na mały ekran dopiero w 2001 roku w serialu "Samo niebo".

Od 2003 roku występuje w serialu "M jak miłość" i obecnie z nim jest najczęściej kojarzona.

d2m47hw
d2m47hw