ycipk-472vgm
ycipk-472vgm

Irena Karel - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Lwów

Filmografia:

Róża (2011) (Rozstrzeliwana)

Pan Wołodyjowski (1969) (Ewa Nowowiejska)

Justyna (1979) (Teresa)

Wilcze echa (1968) (Tekla)

Wezwanie (1971) (1971) (Zośka)

Bajland (2000) (Reporterka radiowa)

Chłopi (1973) (1973) (Teresa)

Lekcja martwego języka (1979) (1979) (Irina)

Pejzaż z bohaterem (1970) (Opiekunka staruszki, współlokatorki Winczewskiego w Warszawie)

Smuga cienia (1976) (Skrzypaczka)

Sztuka kochania (1989) (1989) (Zosia)

Wezwanie (1996) (1996) (Zośka, żona Staszka)

Miś (1980) (Kasjerka na Okęciu w kasie biletów przecenionych)

Akademia Pana Kleksa (1983) (Królowa Lalek)

Mistrz tańca (1968) (Dama w salonie)

Dzień listopadowy (1970) (Hanka)

Chłopi (1922) (1922) (Teresa)

Był sobie dzieciak (2013) (Sąsiadka Paterów)

Plebania () (Janina Borosiukowa)

Godzina za godziną (1974) (Przyjaciółka Tadeusza)

Słona róża (1982) (Konfidentka gestapo)

Królowa Bona (1980) (Zuzanna Myszkowska)

Dom moich synów (1975) (Barbara)

Ostatni po Bogu (1968) (Żona Kwiatkowskiego)

Przystań () (Jola)

Dulscy (1975) (Matylda)

W każdą pogodę (1969) (Dziewczyna w klubie)

Skazany (1975) (Krystyna)

Paryż - Warszawa bez wizy (1967) (Irena)

Nowy (1969) (Pani Niusia)

Rzeczpospolita babska (1969) (plutonowy Magda Seniuk)

Poradnik matrymonialny (1967) (Pielęgniarka Krystyna)

Bicz boży (1966) (kochanka mecenasa)

Stajnia na Salvatorze (1967) (Irena)

Pingwin (1964) (Koleżanka Basi)

Metodrama (1971) (Róża)

Kochaj albo rzuć (1978) (Narzeczona Steve'a)

Podróż za jeden uśmiech (serial) () (Kelnerka w kawiarni "Kolorowa" na sopockim molo)

Irena Karel Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa - Na tych samych warunkach CC BY-SA
Podziel się

Irena Karel to polska aktorka filmowa i teatralna, która była związana również z kabaretem.

Irena Karel – kariera

Irena Karel (właściwie Irena Kiziuk) urodziła się 10. sierpnia 1943 roku we Lwowie. W 1964 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. Od 1964 do 1977 roku Irena Karel pracowała w Teatrze Komedia. Na ekranie zadebiutowała w melodramacie obyczajowym Jerzego Stefana Stawińskiego Pingwin (1964). Irena Karel współpracowała również z kabaretem Dudek oraz z satyrykiem Janem Tadeuszem Stanisławskim.

Najbardziej znaną rolą Ireny Karel jest Ewka Nowowiejska w Panu Wołodyjowskim (1969) oraz Magda Seniuk w Rzeczpospolitej babskiej (1969). Irena Karel zagrała również Janinę Borosiukową, matkę Romusia, w serialu Plebania (2004 – 2010).

ycipk-472vgm

Irena Karel – z kim często pracuje?

  • Z aktorem Bronisławem Pawlikiem – przy filmach Mistrz tańca (1968), Wilcze echa (1968), Nowy (1969), Chłopi (1973), Miś (1980), Akademia pana Kleksa (1983) i przy serialu Chłopi (1972);
  • Z aktorem Gustawem Lutkiewiczem – przy filmach Stajnia na Salvatorze (1967), Mistrz tańca, Nowy, Dom moich synów (1975), Lekcja martwego języka (1979), Justyna (1979);
  • Z aktorem Maciejem Damięckim – przy filmach Pingwin, Paryż – Warszawa bez wizy (1967), Kiedy miłość była zbrodnią (1967), Rzeczpospolita babska, Nowy, Chłopi i przy serialu Plebania;
  • Z aktorem Olgierdem Łukaszewiczem – przy filmach Wezwanie (1971), Lekcja martwego języka, Sztuka kochania (1989), Bajland (2000) i przy serialu Plebania.

Irena Karel – ciekawostki

  • Irena Karel wyszła za mąż za operatora filmowego Zygmunta Samosiuka w 1974 roku. Samosiuk zmarł przedwcześnie w 1983 roku;
  • Irena Karel była nazywana „polską Brigitte Bardot” oraz „słoneczkiem PRLu”;
  • Grała w filmach głównie w latach 60. i 70. Po śmierci męża wycofała się z życia publicznego;
  • Irena Karel bierze udział w kampanii społecznej, która ma uświadomić ludzi na temat wirusowego zapalenia wątroby typu C. W akcji biorą również udział Małgorzata Kożuchowska oraz Zbigniew Hołdys.
ycipk-472vgm
ycipk-472vgm
ycipk-472vgm