Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

James Russo - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...

Amerykański aktor, ostatnio związany głównie z niskobudżetowym kinem klasy B. Jeden ze specjalistów w kreowaniu czarnych charakterów.

Qaqwqwrqw

Urodził się 23 kwietnia 1953 roku w Nowym Jorku, jako najmłodszy z trójki braci. Dorastał i wychowywał się na Manhattanie. Zanim został aktorem, pracował m.in. jako grabarz i taksówkarz. Był uzdolniony artystycznie - ukończył High School of Art & Design w Nowym Jorku, a po maturze wybrał studia filmowe na New York University.

Z filmem związał się na początku lat 80-tych i bardzo szybko odniósł sukces jako aktor. Zadebiutował w thrillerze „Obcy obserwuje” (1982).

W tym samym roku zagrał złodzieja w dość znanej komedii „Beztroskie lata w Ridgemont High” z Seanem Pennem i po raz pierwszy wystąpił w pierwszoplanowej roli w niezależnym thrillerze „Vortex”.

Również w 1982 roku miała miejsce premiera off-Broadwayowskiego spektaklu „Skrajności”, w którym wcielił się w główną postać psychopaty i gwałciciela. Rola ta przyniosła mu uznanie krytyki i nagrodę Theatre World w 1983 roku. Kilka lat później z powodzeniem powtórzył sceniczną kreację w filmowej wersji sztuki, z Farrah Fawcett w roli pięknej ofiary (1986).

Wcześniej, w 1984 roku zaliczył występy w tak głośnych filmach, jak: muzyczny „Cotton Club” Francisa Forda Coppoli, komedia kryminalna „Gliniarz z Beverly Hills” i słynny film gangsterski „Dawno temu w Ameryce” Sergia Leone.

Qaqwqwrqw

James Russo ma na swoim koncie role u takich reżyserów, jak: Neil Jordan („Nie jesteśmy aniołami” 1989), Gus Van Sant („Moje własne Idaho” 1991), włoski mistrz horroru - Dario Argento („Trauma” 1993), Abel Ferrara („Niebezpieczna gra” 1993), Mike Newell („Donnie Brasco” 1997) i Roman Polański („Dziewiąte wrota” 1999). Zasadniczo jednak w jego filmografii przeważają produkcje niezależne, niszowe, niskobudżetowe.

Na planie filmowym niejednokrotnie spotykał się z czołowymi gwiazdami tego typu kina – Michaelem Madsenem, Timem Rothem, czy Theresą Russell. Za rolę u boku Russell w thrillerze „Pechowa skrzynka” otrzymał nagrodę aktorską na festiwalu filmowym w San Diego (2003). Film powstał według debiutanckiego scenariusza Russo.

Wśród wielu ‘zabójczych’ kreacji Russo, znajdują się również takie niespodzianki, jak występ cameo w telewizyjnej czarnej komedii „Porwanie Sinatry” z Williamem H. Macy’m i Davidem Arquette, gdzie wcielił się w postać słynnego, tytułowego piosenkarza.

W 2009 roku, po wielu latach przerwy od występów w mainstreamowych produkcjach, pojawił się w drugoplanowej roli Waltera Dietricha w nawiązującym do klasycznej konwencji kina gangsterskiego, gwiazdorsko obsadzonym filmie „Wrogowie publiczni” Michaela Manna, z Johnnym Deppem i Christianem Balem (2009).

Ma na koncie kilka gościnnych występów w serialach, m.in. „CSI: Kryminalne zagadki Miami”, „Wzór”, „Falcone”.

Qaqwqwrqw
Data urodzenia

23.04.1953

Miejsce urodzenia

Nowy Jork

Filmografia

Dziewiąte wrota (1999) (Bernie)

Intimate Stranger (1992) (Nick Ciccini)

Skrajności (1986) (Joe)

Wysłannik przyszłości (1997) (Idaho)

China Girl (1987) (Alby)

Miss Bala (2011) (Jimmy)

Moje własne Idaho (1991) (Richard Waters)

Dobra noc na śmierć (2003) (Roy)

Diamonds (1999) (Damian)

Złodziejska zemsta (1999) (Ziggy Rotella)

Nie jesteśmy aniołami (1989) (Bobby)

House Next Door, The (2002) (Carl Schmidt)

C-16: FBI (1997) (Frank Saretti)

Donnie Brasco (1997) (Paulie)

Dawno temu w Ameryce (1984) (Bugsy)

Django (2012) (2012) (Dicky Speck)

Friday the 13th (1987) (Janos Korda)

Pocałunek przed śmiercią (1991) (Dan Corelli)

Girl Gets Moe, The (1997) (Brannagin)

Bad Guys (2000) (John Tykor)

Blue Iguana, The (1988) (Reno)

Fait Accompli (1998) (Luc)

Pakt z diabłem (2015) (Agent Scott Gariola)

Gra pozorów (2009) (Robert Franzine)

American Strays (1996) (Eddie)

Strażnik (2010) (Larry Childs)

Bezlitosna (2008) (Engelhart)

Zabójca znad Green River () (Jeb Dallas)

Vegas () (Anthony ''Red'' Cervelli)

Perfect Sisters (2012) (Łucznik)

Przerwany szlak () (Billy Fender)

Las Vegas () (Warren Pemberton)

CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas () (Sinclair)

Zamknij się i zastrzel mnie (2005) (David Sanchez)

Butter (1998) (Juke Box Danny)

Bez powrotu (1997) (Tommy)

Stealing Sinatra (2002) (Frank Sinatra, Sr.)

Livers Ain't Cheap (1997) (Rupert Little)

Joan z Arkadii () (James Karon)

Wrogowie publiczni (2009) (Walter Dietrich)

Bez śladu () (Michael Krauss)

CSI: Kryminalne zagadki Miami () (Joey Salucci)

Set Up, The (1995) (Kliff)

Redemption (2002) (Capt. Grill)

Wystrzałowe dziewczyny (1994) (Kid Jarrett)

Dangerous Game (1993) (Francis Burns)

Cotton Club (1984) (Vince Hood)

Stan łaski (1990) (DeMarco)

Dellaventura (1997) (Tommy Bats)

Panther (1995) (Rodgers)

Exposed (1983) (Nick)

Gliniarz z Beverly Hills (1984) (Mikey Tandino)

Beztroskie lata w Ridgemont High (1982) (złodziej w sklepie)

Bezprawie (2003) (szeryf Poole)

Living among us (2018) (Aaron)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw