WP
WP

Julia Roberts - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie David Shankbone / Wikipedia
Podziel się
WP

Julia Roberts to amerykańska aktorka filmowa i telewizyjna. Laureatka Oscara za główną rolę w filmie Erin Brockovich. Przez lata stała się jedną z najpopularniejszych i najlepiej zarabiających gwiazd Hollywood. Julia Roberts uchodzi za swoisty fenomen – niewielu gwiazdom udaje się bowiem utrzymywać na szczycie od niemal 30 lat.

Julia Roberts - biografia

Urodziła się 28 października 1967 roku w Smyrnie w amerykańskim stanie Georgia. Niegdyś chciała zostać lekarzem weterynarii, potem jednak zdecydowała się na studia dziennikarskie. Jako młoda dziewczyna pracowała jako modelka w Nowym Jorku i tam też zapisała się do szkoły aktorskiej.

W branży filmowej spróbowała szczęścia dzięki bratu – aktorowi Erikowi Roberts, który odnosił wtedy sukcesy w tej dziedzinie. Aktorka ma też siostrę Lisę Roberts Gillan, natomiast jej bratanicą jest aktorka Emma Roberts.

Julia Roberts - kariera

WP

W 1986 roku Julia Roberts po raz pierwszy wystąpiła obok brata niego w filmie "Blood Red", który do kin trafił dopiero w 1989 roku. Rok później natomiast aktorka zadebiutowała w telewizji za sprawą epizodycznej roli w "The Survivor". Przed tym jednak wystąpiła w serialu "Baja Oklahoma", a także w pierwszym w swojej karierze filmie, który był wyświetlany w kinach – "Satysfakcja".

Filmy z Julią Roberts przez lata odnosiły ogromne sukcesy. Pierwszym przełomem w jej karierze był udział w pochodzącym z 1988 roku filmie "Mystic Pizza", w którym zagrała główną rolę. To dzięki niemu aktorka zwróciła na siebie uwagę producentów, co zaowocowało później ciekawymi propozycjami filmowymi. Już rok później aktorka otrzymała Złoty Glob i nominację do Oskara za rolę drugoplanową w "Stalowych magnoliach", gdzie wystąpiła obok Daryl Hannah.

W 1990 roku udział w przebojowym filmie "Pretty Woman" zapewnił jej status prawdziwej gwiazdy, ogromną popularność i sympatię widzów. Za tę rolę, u boku Richarda Gere, aktorka otrzymała kolejny Złoty Glob, nominację do Oskara i nagrody BAFTA. Kolejne lata to między innymi udział w thrillerach "Linia życia" i "Sypiając z wrogiem" oraz w dramacie "Za wcześnie umierać".

W 1993 roku wystąpiła w głośnym thrillerze sensacyjnym "Raport Pelikana", a trzy lata później pojawiła się u Woddy’ego Allena w muzycznej komedii "Wszyscy mówią kocham cię". Stworzyła też dojrzałe kreacje u Stephena Frearsa w horrorze "Mary Reilly" oraz u Neila Jordana w Michaelu Collinsie".

W 1997 roku Julia Roberts wystąpiła obok Mela Gibsona w sensacyjnym filmie "Teoria spisku", zaś w kolejnych latach święciła triumfy jako gwiazda komedii romantycznych. Wystąpiła między innymi w "Mój chłopak się żeni", u boku Hugh Granta w "Notting Hill" oraz w produkcjach "Uciekająca panna młoda" i "Ulubieńcy Ameryki".

WP

W 1998 roku pojawiła się u boku Susan Sarandon i Eda Harrisa w filmie "Mamuśka", zaś w 2000 stworzyła kreację swojego życia w filmie obyczajowym Stevena Soderbergha "Erin Brockovich". Za swoją rolę Roberts otrzymała Oskara dla najlepszej Aktorki, Złoty Glob i nagrodę BAFTA.

W 2002 roku Julia Roberts pojawiła się w debiucie reżyserskim George’a Clooneya "Niebezpieczny umysł". W 2006 aktorka użyczyła swojego głosu postaciom z filmów animowanych "Pajęczyna Charlotty" i "Po rozum do mrówek". Rok 2010 przyniósł dwie nowe role Julii Roberts - komedię romantyczną "Walentynki" oraz "Jedz, módl się, kochaj". Wcześniej po raz pierwszy pojawiła się jako producentka wykonawcza i wyprodukowała jeszcze dwa telewizyjne filmy familijne: "Samantha i Nelly" oraz "Felicity".

Julia Roberts - życie prywatne

Julia Roberts w przeszłości spotykała się z takimi aktorami jak Jason Patric, Liam Neeson, Dylan McDermott czy Matthew Perry. Była także zaręczona z Kieferem Sutherlandem, jednak rozstali się na trzy dni przed swoją datą ślubu. W 1993 roku aktorka wyszła za mąż za piosenkarza country Lyle Lovetta, jednak para rozwiodła się w marcu 1995 roku.

W latach 1998-2001 Julia Roberts widywała się z Benjaminem Brattem, a później poznała Daniela Modera, swojego obecnego partnera. Julia Roberta i Daniel Moder pobrali się 4 lipca 2002 roku i mają wspólnie trójkę dzieci: bliźniaki Hazel Patricię i Phinnaeusa Waltera oraz syna Henry’ego Daniela. Aktorka jest praktykującą hinduistką.

WP

Julia Roberts - wiek

Julia Roberts urodziła się 28 października 1967 roku w Atlancie. Aktorka jest córką Betty Lou i Waltera Robertsa. W 2018 roku Roberts skończyła 51 lat.

Data urodzenia

28.10.1967

Miejsce urodzenia

Smyrna, Georgia, USA

Profesja

aktorka filmowa i telewizyjna, producent filmowy

Filmografia

Notting Hill (1999) (Anna Scott)

Larry Crowne - uśmiech losu (2011)

Królewna Śnieżka (2012)

Ulubieńcy Ameryki (2001) (Kiki)

Ocean's 11 Ryzykowna gra (2001) (Beatrice Ocean)

Pret-a-Porter (1994) (Anne Eisenhower)

Gry małżeńskie (2011)

Mój chłopak się żeni (1997) (Julianne Potter)

Michael Collins (1996) (Kitty Kiernan)

Stepmom (1998) (Isabel Kelly)

Uciekająca Panna Młoda (1999) (Maggie Carpenter)

Wszyscy mówią Kocham Cię (1996) (Von)

Something to Talk About (1995) (Grace King Bichon)

Baja Oklahoma (1988) (Candy Hutchens)

Erin Brockovich (2000) (Erin Brockovich)

Mexican (2001) (Samantha Barzel)

Mary Reilly (1996) (Mary Reilly)

Full Frontal. Wszystko na wierzchu (2002) (Catherine/Francesca)

Niebezpieczny umysł (2002) (Patricia Watson)

Gracz (1992) (Siebie)

Hook (1991) (Tinkerbell)

Pretty Woman (1990) (Vivian Ward)

Linia życia (1990) (Rachel)

Stalowe magnolie (1989) (Shelby Eatenton Latcherie)

Teoria spisku (1997) (Alice Sutton)

Ocean's 12 - Dogrywka (2004)

Dzień matki (2016)

Zakładnik z Wall Street (2016)

Sekret w ich oczach (2015)

Sierpień w hrabstwie Osage (2013)

Jerry Weintraub: Producent legenda (2011)

Normal Heart, The (2014)

Jedz, módl się, kochaj (2010)

Walentynki (2010)

Gra dla dwojga (2009)

Wojna Charliego Wilsona (2008)

Pajęczyna Charlotty (2007)

Po rozum do mrówek (2006)

Świetliki w ogrodzie (2008)

In the Wild (1998) (Siebie)

Century of Cinema, A (1994) (Siebie)

Kocham kłopoty (1994) (Sabrina Peterson)

AFI's 100 Years... 100 Movies (1998) (Siebie)

Bliżej (2004) (Anna)

Raport Pelikana (1993) (Darby Shaw)

Firehouse (1987) (Babs)

Mystic Pizza (1988) (Daisy)

Blood Red (1988) (Maria Collogero)

Satisfaction (1988) (Daryle)

Sypiając z wrogiem (1991) (Sara/Laura Burney)

Uśmiech Mony Lizy (2003) (Katherine Watson)

Cudowny chłopak (2017) (Isabel Pullman)

Powrót Bena (2018) ( Holly Burns )

WP
WP