ycipk-49usx5
ycipk-49usx5

Richard Gere - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Philadelphia, Pennsylvania, USA

Filmografia:

Jankesi (1979) (Matt Dyson)

Dr T i kobiety (2000)

Na rozstaju (1994) (Vincent Eastman)

Movie 43 (2012) (Szef)

Żądza władzy (1986) (Pete St. John)

King David (1985) (David)

Mój przyjaciel Hachiko (2009) (Parker Wilson)

Lęk Pierwotny (1996) (Martin Vail)

Uciekająca Panna Młoda (1999) (Homer Eisenhower Graham)

A orkiestra grała dalej (1993) (Choreographer)

Fatalna namiętność (1997) (Jack Moore)

Amerykański żigolak (1980) (Julian Kaye)

Miłość w Nowym Jorku (2000)

Przepowiednia (2002)

Final Analysis (1992) (Isaac Barr)

Niewierna (2002) (Edward Sumner)

Druga twarz (2011) (Paul Shepherdson)

Chicago (2002) (Billy)

Szakal (1997) (Declan Mulqueen)

Pretty Woman (1990) (Edward Lewis)

Zatańcz ze mną / Shall We Dance (2004) (2004) (John Clark)

W pogoni za zbrodniarzem (2007) (Simon)

FakeTaxi (2015) (Guy)

Arbitraż (2012) (Robert Miller)

Amelia (2009) (2009) (George Putnam)

Gdzie indziej jestem (2007) (Bob Dylan / Billy)

Blef (2006) (Clifford Irving)

Drapieżnik (2007) (Erroll Babbage)

Gliniarze z Brooklynu (2009) (Eddie Dugan)

Noce w Rodanthe (2008) (Dr. Paul Flanner)

Sezon na słówka (2005)

Just Play Dead (2006)

Sierpniowa rapsodia (1991) (Clark)

Baby Blue Marine (1976) (Raider)

Do utraty tchu (1983) (Jesse Lujack)

Droga do domu (1988) (Frank Roberts)

Hachigatsu no kyoshikyoku (1991) (Clark)

Reporters (1981) (Siebie)

No Mercy (1986) (Eddie Jillette)

Niebiańskie dni (1978) (Bill)

Bloodbrothers (1978) (Thomas Stony De Coco)

Cotton Club (1984) (Dixie Dwyer)

Listening with the Eyes (2000)

Rycerz króla Artura (1995) (Lancelot)

AFI's 100 Years... 100 Movies (1998) (gospodarz programu)

Strike Force (1975) (Walter Spenser)

Report to the Commissioner (1975) (Billy)

Beyond the Limit (1983) (Dr. Eduardo Plarr)

Mr. Jones (1993) (Jones)

Sommersby (1993) (John)

Looking for Mr. Goodbar (1977) (Tony Lopanto)

Oficer i dżentelmen (1982) (Zack Mayo)

Wydział wewnętrzny (1990) (Dennis Peck)

Zdjęcie
Podziel się

Jeden z najbardziej znanych aktorów hollywoodzkich, ulubieniec żeńskiej części publiczności, gwiazda pierwszego planu. Jeden z czołowych amantów światowego kina. Mimo upływu lat i szeregu dalszych kreacji, najczęściej kojarzony jest z rolą w jednej z najgłośniejszych komedii romantycznych wszech czasów – „Pretty Woman” z Julią Roberts.

Urodził się 31 sierpnia 1949 roku w Filadelfii. Był bardzo umuzykalnionym dzieckiem, nie tylko próbował gry na wielu instrumentach, ale – już w liceum – sam tworzył podkład muzyczny do szkolnych inscenizacji. Po ukończeniu szkoły średniej, w 1967 roku dostał się na stypendium University of Massachusetts, kilka lat później otrzymując tam dyplom z filozofii.

Karierę zaczynał od występów na scenie (jako uzdolniony muzycznie aktor wziął m.in. udział w musicalu „Grease” 1973), w 1975 roku debiutując w telewizji (główna rola w kryminale „Strike Force”) i na dużym ekranie (kryminał „Raport dla komisarza” 1975).

Względną rozpoznawalność przyniosła mu rola u boku Diane Keaton w obrazie Richarda Brooksa „W poszukiwaniu idealnego kochanka” (1977).

ycipk-49usx5

W kolejnych latach pojawił się: u Terrence’a Malicka w „Dniach niebios” (1978, David dla Najlepszego Aktora) z Samem Shepardem, u Johna Schlesingera w romansie wojennym „Jankesi” (1979) z Vanessą Redgrave, w „Amerykańskim żigolaku” (1980) Paula Schradera. Rola u boku Debry Winger w dramacie/romansie „Oficer i dżentelmen” (1982) przyniosła mu pierwszą nominację do Złotego Globu. W 1983 roku wystąpił obok Boba Hoskinsa i Michaela Caine’a w adaptacji powieści Grahama Greene’a „Konsul honorowy”, a w 1984 roku zagrał główną rolę u Francisa Forda Coppoli w muzycznym obrazie gangsterskim „Cotton Club” z Diane Lane.

Wystąpił jeszcze w tytułowej roli izraelskiego króla w filmie Bruce’a Beresfora „Król Dawid” (1985, nominacja do Złotej Maliny), w dramacie politycznym Sidneya Lumeta „Żądza władzy” (1986) z Denzelem Washingtonem i Genem Hackmanem, u boku Kim Basinger w thrillerze „Bez litości” (1986) oraz w kryminale Gary’ego Sinise’a „Witaj w domu” (1988) z Helen Hunt i Johnem Malkovichem, zanim nastąpił rok 1990 i przełomowa rola u boku Julii Roberts w głośnym „Pretty Woman” (nominacja do Złotego Globu).

Jeszcze w tym samym, 1990 roku pojawił się w thrillerze Mike’a Figgisa „Wydział wewnętrzny”, a rok później wystąpił u samego Akiry Kurosawy w „Sierpniowej rapsodii” (1991).

Za występ w filmie TV „A orkiestra grała dalej” (1993) otrzymał nominację do Emmy. W kolejnych latach wyspecjalizował się w występach w filmach z gatunku dramat/romans: zagrał obok Jodie Foster w „Sommersby” (1993) obok Sharon Stone w „Na rozstaju” Marka Rydella (1994) oraz jako tytułowy „Mr. Jones” w filmie Mike’a Figgisa.

W 1992 roku ponownie spotkał się z Kim Basinger na planie thrillera „Diagnoza zbrodni”, a w 1995 roku wcielił się w postać Lancelota w jednej z bardziej znanych wersji popularnej legendy - „Rycerz króla Artura” z Seanem Connerym i Julią Ormond. Kolejne lata to role w znanych thrillerach: „Lęk pierwotny” z Laurą Linney i Edwardem Nortonem (1996) i „Fatalna namiętność” (1997), oraz występ z Brucem Willisem w filmie sensacyjnym „Szakal” (1997).

ycipk-49usx5

W 1999 roku ponownie spotkał się z Julią Roberts na planie komedii romantycznej „Uciekająca panna młoda”, rok później zagrał tytułową rolę w komedii Roberta Altmana „Dr. T i kobiety” (2000),* a w 2002 z powodzeniem wykorzystał swoje muzyczne zdolności w musicalu „Chicago” Roba Marshalla, co przyniosło mu jedyny Złoty Glob w karierze.*

W tym samym roku ponownie spotkał się z Linney na planie thrillera „Przepowiednia” oraz towarzyszył Diane Lane w dramacie Adriana Lyne’a „Niewierna” (2002), a w 2004 zasłynął występem w komedii romantycznej „Zatańcz ze mną” (2004) z Susan Sarandon i Jennifer Lopez.

Po rolach w takich produkcjach, jak „Sezon na słówka” (2005) z Juliette Binoche, „The Hoax” Lasse Hallströma (2006), czy komediowy obraz produkcji chorwacko- bośniacko- amerykańskiej.

* „ W pogoni za zbrodniarzem” (2007), pojawił się w głównej roli w głośnym „Drapieżniku” (2007) oraz dołączył do znamienitego (Cate Blanchett, Heath Ledger, Christian Bale) grona odtwórców roli Boba Dylana w filmie „I’m Not There” Todda Haynesa (2007), zostając jednym z laureatów specjalnej, zbiorowej Independent Spirit Award im. Roberta Altmana.*

Aktor (praktykujący buddysta i wielbiciel tamtejszej kultury) od wielu lat jest czynnie zaangażowany w walkę o wolność dla Tybetu. W 1991 roku założył The Gere Foundation, zajmującą się pomocą humanitarną, ze szczególnym uwzględnieniem kwestii tybetańskiej.

ycipk-49usx5

Zobacz: Najlepsze komedie romantyczne

ycipk-49usx5
ycipk-49usx5