Trwa ładowanie...
d7p1arp
d7p1arp

Kevin McKidd - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Elgin, Moray, Wielka Brytania

Filmografia:

Trainspotting (1996) (Tommy)

Acide House (1998) (Johnny)

Merida waleczna (2012) (Lord MacGuffin)

Dog Soldiers (2002) (strzelec Lawrence Cooper)

Słodka szesnastka (2002) (Frankie)

Królestwo Niebieskie (2005) (Angielski sierżant)

De-Lovely (2004) (Bobby Reed)

Anna Karenina () (Hrabia Wroński)

Bunraku (2010) (Zabójca nr 2)

Wielka ucieczka duchów (2011) (Hamish)

Proch, zdrada i spisek (2004) (James Hepburn, hrabia Bothwell)

Percy Jackson i bogowie olimpijscy: złodziej pioruna (2010) (Posejdon)

Moja dziewczyna wychodzi za mąż (2008) (Colin McMurray)

Journeyman () (Dan Vasser)

Chirurdzy () (Dr Owen Hunt)

Rzym () (Lucius Vorenus)

Ostatni legion (2007) (Wulfila)

Hannibal. Po drugiej stronie maski (2007) (Kolans)

Król tulipanów (1998) (H)

W stronę Marrakeszu (1998) (Henning)

Regeneration (1997) (Callan)

Gwiazdor (1996) (Ant)

Zdjęcie
Podziel się

Szkocki aktor, szerokiej widowni znany przede wszystkim z telewizyjnych ról: Lucjusza Worenusa w serialu „Rzym” i doktora Hunta w „Chirurgach”.

Urodził się 9 sierpnia 1973 roku w Elgin w hrabstwie Moray w Szkocji. Choć w młodzieńczych latach żywo interesował się aktorstwem – był nawet członkiem młodzieżowego kółka teatralnego Moray Youth Theatre, po maturze zdecydował się na bardziej praktyczne studia inżynierskie na Uniwersytecie w Edynburgu. Zamiast jednak skupiać się na politechnicznych naukach, Kevin chętniej spędzał czas, działając w studenckiej grupie teatralnej Bedlam Theatre. Po roku zdecydował się w końcu całkowicie poświęcić aktorskiej pasji – rzucił studia inżynierskie i podjął naukę na studiach dramatycznych w Queen Margaret College w Edynburgu.

Wciąż jeszcze jako student miał okazję zaliczyć profesjonalny debiut sceniczny w pierwszoplanowej roli w sztuce „The Silver Darlings” na deskach Citizen’s Theatre w Glasgow (1995). Pierwsze propozycje występów na ekranie nadeszły niemal równie szybko. Jego oficjalnym debiutem jest dramat „Small Faces” Gilliesa MacKinnona, jednak jeszcze w tym samym roku zagrał w filmie, który odbił się znacznie szerszym echem na świecie – mowa o „Trainspotting” Danny’ego Boyle’a (1996). Aktor zagrał tu jedną z głównych ról, jednak z powodu wyjazdu na wakacje nie wziął udziału w sesji zdjęciowej promującej film, w związku z czym jako jedyny nie znalazł się na oficjalnym plakacie.

Kontynuował karierę w Wielkiej Brytanii, często pojawiając się zarówno na małym, jak i dużym ekranie. Ponownie spotkał się z MacKinnonem na planie wojennego dramatu „Sanatorium poetów” (1997), zagrał i zaśpiewał u Mike’a Leigh w jego autorskim musicalu „Topsy-Turvy” (1999), zgarnął nagrodę Fantasporto za rolę w komediodramacie fantasy „The Acid House” Paula McGuigana (1998) i wcielił się w postać Wrońskiego w telewizyjnej ekranizacji „Anny Kareniny” Lwa Tołstoja (2000).

d7p1arp

W 2002 roku wziął udział w dość głośny horrorze „Armia wilków” Neila Marshalla, natomiast rok później zgarnął prestiżowe nominacje do nagród BAFTA i BIFA za główną rolę w kryminalnym filmie „16 alt utopionych w alkoholu” (2003).

Nowy rozdział w jego karierze rozpoczął się wraz z przyjęciem roli Bothwella – trzeciego męża Marii Stuart w historycznym mini-serialu „Proch, zdrada i spisek” MacKinnona (2004, nagroda Golden FIPA). Już wkrótce nadeszły bowiem kolejne, kostiumowe produkcje, w których McKidd odnalazł się doskonale: „Królestwo niebieskie” Ridleya Scotta (2005), „Ostatni legion” Douga Leflera (2007), zaś przede wszystkim głośny serial „Rzym” (2005-2007), w którym wcielił się w pierwszoplanową postać Lucjusza Worenusa.

Nagły wzrost popularności aktora na pewno miał wpływ na obsadzenie go w głównej roli w serialu sci-fi „Journeyman - podróżnik w czasie” (2007, nominacja do Saturna) oraz w roli jednego z lekarzy w bijącym rekordy oglądalności serialu „Chirurdzy” (2008-2010). W międzyczasie, McKidd zaliczył kilka znaczących występów na dużym ekranie – pojawił się w mało udanym prequelu „Hannibal. Po drugiej stronie maski” (2007), zaś przede wszystkim został jedną z gwiazd głośnej komedii romantycznej „Moja dziewczyna wychodzi za mąż” z Patrickiem Dempseyem (2008).

Najświeższe produkcje z jego udziałem to fantastyczno-przygodowy „Percy Jakcson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna” Chrisa Columbusa oraz gwiazdorsko obsadzony film akcji „Bunraku” (2010).

d7p1arp
d7p1arp
d7p1arp