ycipk-ok59le
ycipk-ok59le

Richard Burton - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-ok59le

Brytyjski i amerykański aktor, znany z licznych występów w duecie aktorskim z niegdysiejszą żoną, Elizabeth Taylor oraz słynący z niezwykłego tembru głosu. Przez lata młodzieńczej kariery uważany był przez krytykę za „obiecującego aktora”, pod jej koniec zgodnie uznany za „aktora niespełnionych nadziei”. Siedmiokrotnie nominowany do Oscara, ośmiokrotnie – do Złotego Globu.

Urodził się 11 listopada 1925 roku w walijskiej miejscowości Pontrhydyfen w Wielkiej Brytanii, jako dwunaste z trzynastu dzieci państwa Jenkins.

Podczas szkoły średniej jego mentorem i osobą, która miała na niego przemożny wpływ był nauczyciel, Phillip Burton, który pomógł przyszłemu aktorowi pozbyć się walijskiego akcentu i przygotował go do egzaminu na studia aktorskie na Oxfordzie.

Debiutując na scenie w 1943 roku jako pseudonim artystyczny wybrał właśnie nazwisko nauczyciela, które przylgnęło do niego do końca.

Debiutował w 1949 roku w filmie „The Last Days of Dolwyn” w reżyserii Emlyna Williamsa, w sztukach którego odnosił w tym czasie sukcesy na scenie.

ycipk-ok59le

* Przełomowy dla Burtona był rok 1952 i nagrodzony Złotym Globem oraz nominacją do Oscara występ w hollywoodzkim dreszczowcu „Moja kuzynka Rachela” Henry’ego Kostera.*

Rok później zagrał u tego samego reżysera w religijnym dramacie historycznym „Tunika” (1953), otrzymując kolejną nominację do Oscara.

Lubiano obsadzać go w widowiskach historycznych – w 1956 roku wystąpił w „Aleksandrze Wielkim”, a w 1963 – w „Kleopatrze”, na planie której poznał przyszłą partnerkę życiową (dwukrotną małżonkę) i wielokrotną partnerkę na planie- Elizabeth Taylor.

Para wystąpiła razem w sumie w 11 filmach, takich jak m.in. „Brodziec” (1965) Vincente’a Minnellego, „Kto się boi Virginii Woolf?” Mike’a Nicholsa (1966, BAFTA oraz nominacja do Oscara i Złotego Globu), „Poskromienie złośnicy” (1967, nominacja do BAFTA i Złotego Globu, David), „Doktor Faustus” (1967, debiut reżyserski Burtona), „Boom” (1968) Josepha Loseya, film TV „Divorce His- Divorce Hers” (1973).

Burton z powodzeniem występował również „solo”, zarówno w produkcjach amerykańskich, jak i brytyjskich. Z tych ostatnich wymienić warto zwłaszcza jeden z sztandarowych obrazów brytyjskiego nurtu kina „młodych gniewnych” - „Miłość i gniew” Tony’ego Richardsona (1958, nominacja do Złotego Globu i BAFTA), thriller „Szpieg, który przyszedł z innej strefy” (1965, BAFTA, nominacja do Oscara) i dramat historyczny „Beckett” (1964, nominacja do Oscara i Złotego Globu, nagroda Fotogramas De Plata).

ycipk-ok59le

Nie zarzucał też występów scenicznych, tworząc wiele znakomitych ról, często z repertuaru Szekspirowskiego.

Za rolę Henryka VIII w dramacie historycznym „Anna tysiąca dni” (1969) otrzymał nominację do Oscara i Złotego Globu.

W 1972 roku ponownie spotkał się z Loseyem na planie politycznego dramatu sensacyjnego „Zabójstwo Trockiego” z Alainem Delonem i Romy Schneider.

Wystąpił z gwiazdami kina włoskiego: z Marcello Mastroiannim w „Masakrze w zimie” (1973) i z Sophią Loren w „Podróży” (1974) Vittorio De Siki.

Za rolę w thrillerze psychologicznym „Jeździec” (1977) Sidneya Lumeta otrzymał Złoty Glob oraz ostatnią, siódmą z kolei nominację do Oscara.

ycipk-ok59le

W tym samym roku zagrał też w sequelu znanego horroru „Egzorcysta II: Heretyk” (nominacja do Saturna).

W 1983 roku zagrał znanego kompozytora w mini-serialu „Wagner” z Vanessą Redgrave.

* Rok 1984 to ostatnie występy Burtona – uhonorowana Nagrodą Aktorską na MFF w Valladolid rola O’Briena w adaptacji powieści Orwella „1984” oraz wyróżniony nominacją do Emmy udział w mini- serialu „Wyspa Ellis”.*

Zmarł 5 sierpnia 1984 roku na wylew.

Data urodzenia

11.11.1925

Miejsce urodzenia

Pontrhydyfen, Wielka Brytania

Data śmierci

05.08.1984

Filmografia

Exorcist II: The Heretic (1977) (Father Lamont)

Comedians, The (1967) (Brown)

Miłość i gniew (1958) (Jimmy Porter)

Amere victoire (1958) (kapitan Leith)

Demetriusz i gladiatorzy (1954) (Marcellus Gallio)

Wild Geese, The (1978) (Pułkownik Allen Faulkner)

Pod mlecznym lasem (1972) (Pierwszy mężczyzna)

Doctor Faustus (1967) (Doctor Faustus)

Piąta Ofensywa (1973) (Josip Broz Tito)

Zabójstwo Trockiego (1972) (Leon Trotsky)

W kręgu dwojga (1980) (Ashley St. Clair)

Tunika (1953) (Marcellus Gallio)

Rains of Ranchipur, The (1955) (Dr. Safti)

V.I.P.s, The (1963) (Paul Andros)

Kleopatra (1963) (Antony)

Night of the Iguana, The (1964) (T. Lawrence Shannon)

Becket (1964) (Thomas a Becket)

Co słychać koteczku? (1965) (mężczyzna w klubie striptizow)

Bisbetica domata, La (1967) (Petruchio)

Moja kuzynka Rachela (1952) (Philip Ashley)

Desert Rats, The (1953) (Kapitan MacRoberts)

Najdłuższy dzień (1962) (pilot RAF-u David Campbell)

Brodziec (1965) (Doktor Edward Hewitt)

Szpieg, który przyszedł z zimnej strefy (1965) (Alec Leamas)

Kto się boi Virginii Wolf? (1966) (George)

Anne of the Thousand Days (1969) (Król Henry VIII)

Jeździec (1977) (Martin Dysart)

Viaggio (1974) (Cesare Braggi)

Brief Encounter (1974) (Alec Harvey)

Tylko dla orłów (1969) (major John Smith)

ycipk-ok59le
ycipk-ok59le