WP
WP

Robert Carradine - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...

Robert Carradine pochodzi z rodziny aktorskiej, najmłodszy z czterech synów aktora Johna Carradine. Jego matka to Sonia Henius Sorel, której synem jest też Christopher John (ur. 1947) -architekt, który pracował kilka lat dla Przedsiębiorstwa Disney'a oraz aktor Keith Carradine (ur. 1949). Urodzony 24 marca 1954 roku w San Mateo, w stanie Kalifornia jako Robert Reed Carradine, ma również półbraci, którymi są: -ze związku ojca z Ardanelle McCool Cosner -aktor, kompozytor, producent filmowy, reżyser i scenarzysta David Carradine (ur. 1936) i -ze związku matki- Michael Bowen (ur. 1957) -aktor, który występował ze swoimi półbraćmi w niektórych filmach. W latach 70-ych brał udział w wyścigach samochodowych. 6 sierpnia 1974 roku w Los Angeles przyszła na świat jego córka Ever Dawn Carradine, która została potem zawodową aktorką. Jej matką jest Susan Snider. Na kinowym ekranie zadebiutował w 1972 roku rolą Charlesa 'Slima' Honeycutta w westernie "Kowboje" /The Cowboys/ u boku samego Johna Wayne'a. Pojawił się w
jednym z najbardziej przejmujących i dramatycznych filmów o psychicznych i społecznych skutkach wojny wietnamskiej "Powrót do domu" /Coming Home/ (1978). Zdobył nominację do nagrody Genie za postać Stanley'a Howarda w komedii "Heartaches" (1981) Donalda Shebib'a. Rok 1987 przyniósł mu nominację do nagrody CableACE dzięki roli Rich'a w dramacie telewizyjnym "Jako to" /As Is/ (1986). Swój talent aktorski ujawnił w filmach: "The Big Red One" (1980), "Gracz" /The Player/ (1992), "Duchy z Marsa" /Ghosts of Mars/ (2001). W połowie czerwca 2001roku miał nieszczęśliwy wypadek samochodowy, kiedy w wyścigach samochodowych roztrzaskał do konkretnej ściany z szybkością 120 mile na godzinę. Złamał obydwie nogi i prawą rękę, ma śruby w kolanach i ręce w formie dla odlewania. W 1990 roku ożenił się z Edie Mani; mają córkę.

Data urodzenia

24.03.1954

Miejsce urodzenia

Los Angeles, Kalifornia, USA

Filmografia

Faerie Tale Theatre (1982) (Aladdin)

Effects of Magic, The (1998) (Roody)

Footsteps (1972) (pracownik stacji gazu)

Niebezpieczna gra (2000) (John Burnside)

Max Keeble's Big Move (2001)

Zemsta frajerów w raju (1987) (Lewis Skolnick)

Zemsta frajerów - następne pokolenie (1992) (Lewis 'Lew' Skolnick)

Zemsta frajerów IV - zakochane świry (1994) (Lewis Skolnick)

Doublecrossed (1991) (Dave Booker)

Vengeance Unlimited (1998) (Darin Carter)

Stray Bullet (1998)

Tag: The Assassination Game (1982) (Alex Marsh)

I Saw What You Did (1988) (Adrian Lancer)

Django (2012) (2012) (tropiciel)

Kung Fu: The Legend Continues (1992) (Paulson / Taige)

Martian Law (1998)

Duchy Marsa (2001) (Rodale)

All's Fair (1989) (Mark)

Lizzie McGuire Movie, The (2003) (Sam McGuire)

Conspiracy: The Trial of the Chicago 8 (1987) (Rennie Davis)

Ulice nędzy (1973) (chłopak z bronią)

Sirens (1994) (detektyw Marty Manger)

Police Story (1973) (Clifford)

Wielka Czerwona Jedynka (1980) (Pvt. Zab, 1st Squad)

Cross: Amulet i berło (2011) (Dr Zyal)

Zła Krew: Hatfields i McCoys (2012) (Bob Hatfield)

Samotny kowboj (2003) (Sunfish Perkins)

Mroczne niebo () (Lonnie Zamora)

Jesse Stone: Watpliwa Korzyść (2012)

Lizzie McGuire () (Sam McGuire)

Humanoidy z głębiny (1980) (Wade Parker)

Stukostrachy (1993) (Bryant Brown)

Incident, The (1990) (Domsczek)

Strefa mroku () (Daniel Arnold)

Scorpio One (1997) (Carter)

Palmer`s Pick Up (1999) (Bruce Palmer)

Rude Awakening (1989) (Sammy Margolin)

Number One with a Bullet (1987) (Det. Barzak)

Joyride (1977) (John)

Body Bags (1993) (Bill)

Bird of Prey (1996) (Eric Parker)

Sun Also Rises, The (1984) (Robert Cohn)

Powrót do domu (1978) (Bill Munson)

Alfred Hitchcock Presents (1955) (Jerry)

Fall Guy, The (1981) (ogrodnik)

Orka, wieloryb zabójca (1977) (Ken)

Ktoś musi zrobić to zdjęcie (1990) (sierżant policji Jerry Brown)

Zemsta Frajerów (1984) (Louis Skolnick, Tri-Lam)

Cannonball (1976) (Jim Crandell)

Straceńcy (1980) (Bob Younger)

Cowboys (1972) (Slim Honeycutt)

Jackson County Jail (1976) (Bobby Ray)

Ucieczka z Los Angeles (1996) (Skinhead)

WP
WP
WP