WP
WP

Agata Buzek - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Charakterystyczna i utalentowana polska aktorka i modelka, córka polityka Jerzego Buzka, który w latach 1997-2001 pełnił funkcję premiera rządu RP. Mimo młodego wieku i niewielkiego dorobku aktorskiego, ma na swoim koncie role u Andrzeja Wajdy, Krzysztofa Zanussiego i Petera Greenawaya, a także stosunkowo liczne występy w zagranicznych produkcjach.

Urodziła się 20 września 1976 roku w Pyskowicach. Jako dziecko uczęszczała do Gliwickiej Szkoły Baletu, w związku z czym już we wczesnym wieku miała na swoim koncie występy w Gliwickim Teatrze Muzycznym.

Studiowała w warszawskiej Akademii Teatralnej, którą ukończyła w 1999 roku, w tym samym czasie debiutując rolą Meli w „Moralności pani Dulskiej” na deskach Teatru Ateneum.

* Jej pierwszym występem filmowym była rola u Roberta Glińskiego w filmie „Kochaj i rób co chcesz” (1997).*

Rok później zagrała we włoskiej produkcji „Ballada o czyścicielach szyb” (1998), a w 1999 roku – u Jerzego Wójcika we „Wrotach Europy”.

WP

W 2000 roku po raz pierwszy zagrała u Krzysztofa Zanussiego w filmie z cyklu „Opowieści weekendowe”, zatytułowanym „Skarby ukryte”, gdzie partnerowała na planie Mai Komorowskiej.

Dwa lata później ponownie spotkała się z reżyserem, grając modelkę w jego „Suplemencie” (2002).

W międzyczasie wystąpiła m.in. w roli Pavetty w słynnej ekranizacji „Wiedźmina” (2001; odcinkowa wersja telewizyjna 2002) oraz we francuskim filmie TV „Wolny przejazd” (2002).

* Za świetną kreację Klary w filmowej adaptacji „Zemsty” (2002) Aleksandra Fredry w reżyserii Andrzeja Wajdy, z Romanem Polańskim, Januszem Gajosem, Andrzejem Sewerynem i Katarzyną Figurą, otrzymała nominację do Polskiej Nagrody Filmowej Orła.*

Pojawiła się gościnnie na planie takich seriali, jak „Glina” (2003) Władysława Pasikowskiego i „Ekipa” (2007) Agnieszki Holland, Kasi Adamik i Magdaleny Łazarkiewicz, większą rolę odtwarzając w „Tajemnicy twierdzy szyfrów” (2007) Adka Drabińskiego, zaś przede wszystkim pojawiając się jako Julia Milton w serialu obyczajowym „Teraz albo nigdy!” (2008).

WP

W międzyczasie wzięła udział w głośnym, kostiumowym, kręconym w Polsce dziele Petera Greenawaya „Nightwatching” (2007), gdzie wykreowała postać Titię Uylenburg, zagrała sprzątaczkę Rybik w komedii Stanisława Tyma „Ryś” (2007) oraz wystąpiła w trzech produkcjach niemieckich: telewizyjnej „Ostatniej kryjówce” (2002), dramacie „Valerie” (2007), gdzie zagrała tytułową rolę oraz w jednym z odcinków serialu „Doppelter Einsatz – Verraten und verkauft” (2002).

Buzek bardzo często bierze udział w realizacji polskiego dubbingu. Użyczyła swojego głosu postaciom z takich filmów, jak „Atlantyda – Zaginiony ląd” (2001) oraz „Atlantyda: Powrót Milo” (2003), „Szóstka w pracy” (2004), „Żony ze Stepford” (2004), „Mulan II” (2004), „Harry Potter i czara ognia” (2005), „Mój brat Niedźwiedź” (2006), „Bambi 2” (2006), czy „Eragon” (2006).

Data urodzenia

20.09.1976

Miejsce urodzenia

Gliwice, Polska

Filmografia

Wałęsa. Człowiek z nadziei (2013) (Znajoma Danuty)

Rio 3D (2010) (Linda)

Święta krowa (2012) (Anna)

Atlantyda: Zaginiony ląd (2001) (kida)

W sypialni (2012) (Klaudia)

Skarby ukryte (2000) (Jola)

Wiedźmin (2001) (Pavetta, królewna Cintry, matka Ciri)

Zemsta (2002) (2002) (Klara)

Żony ze Stepford (2004) (Joanna Eberhart)

Harry Potter i Czara Ognia (2005) (Fleur Delacour)

Niewinne (2015)

Performer (2015)

11 minut (2015) (wspinaczka)

Fotograf (2014) (Kasia Przybylska)

Obce ciało (2014) (Kasia)

Rio 2 (2014) (Linda)

Mulan 2 (2004) (Mulan)

Szóstka w pracy () (Caitlin)

Jeziorak (2014) (Wilhelmina)

Moralność pani Dulskiej (2013) (Lokatorka)

Atlantyda: Powrót Milo (2003) (Kida (polski))

Koliber (2013) (Cristina)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I (2010) (Fleur Delacour)

Wichry Kołymy (2009) (Lena)

Ryś (2006) (Rybik)

Eragon (2006) (Arya)

Glina () (Barbara Stępień)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II (2011) (Fleur Delacour)

Rewers (2009) (Sabina)

Teraz albo nigdy! () (Julia)

Nightwatching (2007) (Titia Uylenburg)

Wiedźmin (serial) () (Pavetta)

High life (2018) ( Nansen )

Ciemno, prawie noc (2019) ( Anna Lipiec )

Ja teraz kłamię (2019) ( Kai)

Córka trenera (2018) (Kamila)

WP
WP
WP