ycipk-308dpi
ycipk-308dpi

Heather Graham - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Milwaukee, Wisconsin, USA

Filmografia:

Austin Powers 2: Szpieg, który nie umiera nigdy (1999) (CIA Agent Felicity Shagwell)

Krzyk 2 (1997) (Casey in )

O Pioneers! (1992) (Alexandra Bergson)

Bliźniacy (1988) (Young Mary Ann Benedict)

Latająca maszyna (2010) (Georgie)

Judy Moody and the Not Bummer Summer (2011) (Ciocia Opal)

To wciąz mój mąż (2000) (Joline)

Wielka heca Bowfingera (1999) (Daisy)

Drugstore cowboy (1989) (Nadine)

Say It Isn't So! (2001) (Josephine Wingfield)

Z piekła rodem (2001) (Mary Kelly)

Shout (1991) (Sara Benedict)

5 dni wojny (2011) (Miriam Eisner)

About Cherry (2012) (Margaret)

Dwóch gniewnych ludzi (2003) (Kendra)

Entertaining Angels: The Dorothy Day Story (1996) (Maggie Bowen)

Pani Parker i krąg jej przyjaciół (1994) (Mary Kennedy Taylor)

Boogie Nights (1997) (Brandy)

Diggstown (1992) (Emily Forrester)

Lost in Space (1998) (Dr. Judy Robinson)

Even Cowgirls Get the Blues (1993) (Cowgirl Heather)

Guru, The (2002) (Sharonna)

Kocham cię na zabój (1990) (Bridget)

Kochanie, jestem w ciąży! (2009) (Angela Marks)

Szósty Stopień Oddalenia (1993) (Elizabeth)

Alien Love Triangle (2002) (Elizabeth)

Urok mordercy (2002) (Alice Loudon)

Hope Springs (2003) (Mandy)

Let It Be Me (1995) (Perfumery Saleswoman)

Rogi (2013) (Veronica)

Rozterki Gray (2006) (Gray)

Bez względu na cenę (2012) (Meredith Crown)

Father of Invention (2010) (Phoebe)

Behaving Badly (2013) (2013) (Annette Stratton-Osborne)

Fallen Moon (2013) (April Ryan)

ExTerminators (2009) (Alex)

Blessed (2004) (Samantha)

Student Exchange (1987) (Dorrie)

Ballad of Little Jo, The (1993) (Mary Addie)

Swingers (1996) (Lorraine)

Two Girls and a Guy (1997) (Carla)

Kiss & Tell (1999) (Suzan)

Zajście awaryjne (2008) (Georgina Salt)

Kac Vegas (2009)

Bobby (2006) (Angela)

Ciasteczko (2005) (Pippa McGee)

Maria / Mary (2005) (2005) (Elizabeth)

License to Drive (1988) (Mercedes)

Guilty as Charged (1991) (Kimberly)

Miasteczko Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną (1992) (Annie Blackburn)

Don`t Do It (1994) (Suzanna)

Desert Winds (1995) (Jackie)

Terrified (1995) (Olive)

Nowhere (1997) (Lilith)

Half magic (2018)

Zdjęcie
Podziel się

Znana i rozpoznawalna aktorka amerykańska, której popularność przyniosły występy zarówno na małym, jak i dużym ekranie (m.in. serial „Miasteczko Twin Peaks”, komedia „Austin Powers”, czy dramat Paula Thomasa Andersona „Boogie Nights”). Jest postacią dość charakterystyczną, z uwagi na niecodzienne połączenie dojrzałego, kobiecego seksapilu z dziecięcym, naiwno-niewinnym wdziękiem. Często zdarzało jej się grać czarne charaktery, które, przełamane anielską fizjonomią, zjednywały sobie jednak serce publiczności.

Urodziła się 29 stycznia 1970 roku w Milwaukee w stanie Wisconsin, jako córka pracownika FBI i nauczycielki. Specyfika pracy ojca wymuszała częste przeprowadzki, co jednak nie przeszkodziło Heather w rozwijaniu pasji aktorskiej, do której miała słabość od wczesnych lat szkolnych. Rodzice nie byli przychylni chęci robienia przez nią kariery w show-biznesie, mimo to na pierwsze castingi zawsze odwoziła ją mama. Jej ekranowym debiutem był mały epizod w romansie/dramacie „Pani Soffel” Gillian Armstrong, z Diane Keaton i Melem Gibsonem (1984).

Po osiągnięciu pełnoletniości przeprowadziła się do Los Angeles, wkrótce po tym dając pierwsze znaczące występy w komedii dla młodzieży „Prawo jazdy” (1988), a przede wszystkim w świetnie przyjętym przez krytykę dramacie Gusa Van Santa „Drugstore Cowboy” z Mattem Dillonem (1989, nominacja do Independent Spirit Award).

Zanim ponownie zagrała u Van Santa w komedii „I kowbojki mogą marzyć” (1993), dołączyła do obsady kryminalnej komedii „Kocham cię na zabój” (1990), wystąpiła w „Magii muzyki” z Johnem Travoltą (1991), wcieliła się w młodszy odpowiednik granej przez Jessikę Lange bohaterki w telewizyjnym „O, Pioneers!” (1992), zaś przede wszystkim wzięła udział w głośnym serialu Davida Lyncha „Miasteczko Twin Peaks”, gdzie kreowała postać Annie Blackburn (1990-91). Rok później powróciła do roli na planie filmowego spin-offu „Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną” (1992).

ycipk-308dpi

Za przełomową rolę w karierze Graham uważa się kreację Rollergirl – gwiazdy filmów porno w dramacie Paula Thomasa Andersona „Boogie Nights” (1997, MTV Movie Award, zespołowa nagroda Florida Film Critics Circle, nominacja do zespołowej Screen Actors Guild Award). Kilka lat później raz jeszcze wcieliła się w postać aktorki porno w komedii „Guru” z Marisą Tomei (2002).

W międzyczasie ugruntowała swoją pozycję, grając naprzemiennie w komediach („Dwie dziewczyny i chłopak” z Robertem Downeyem Jr. 1997, „Bowfinger” z Eddiem Murphym i Stevem Martinem 2000, „To wciąż mój mąż” z Caseyem Affleckiem 2000, „Powiedz, że to nie tak” z Chrisem Kleinem 2001) i w filmach grozy („Krzyk 2” 1997, „Urok mordercy” z Josephem Fiennesem 2001, „Z piekła rodem” z Johnnym Deppem 2002), największą popularność zdobywając jako Felicity Shagwell w sequelu słynnej komedii „Austin Powers 2 – Szpieg, który nie umiera nigdy” (1999, Blockbuster Entertainment Award, nominacja do Saturna).

W ostatnich latach, swój „standardowy” repertuar z gatunku horroru i thrillera z jednej strony („Błogosławiona” 2004, „Poza kontrolą” 2006) i komedii/komedii romantycznej z drugiej („Miasto nadziei” z Colinem Firthem 2003, „Dwóch gniewnych ludzi” z Jackiem Nicholsonem i Adamem Sandlerem 2003, „Ciasteczko” 2005, „Gray Matters” 2006), wzbogaciła o dramaty („Maria” z Juliette Binoche 2005, gwiazdorsko obsadzony „Bobby” 2006, „Przystanek Manhattan” z Williamem Baldwinem 2007) i seriale telewizyjne („Hoży doktorzy” 2004-2005, „Gdy rozum mówi nie” 2006-2008).

Ostatnio dała gwiazdorski występ w komedii „Zajście awaryjne” (2008).

ycipk-308dpi
ycipk-308dpi
ycipk-308dpi