Trwa ładowanie...
ycipk-ff7gbx
ycipk-ff7gbx

Kyle MacLachlan - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Yakima, stan Waszyngton, USA

Filmografia:

Doors (1991) (Ray Manzarek)

Hamlet (2000) (2000) (Klaudiusz)

Showgirls (1995)

Pokój, miłość i nieporozumienia (2011) (Mark)

Bunt (1994) (Michael Smith)

Blue Velvet (1986) (Jeffery Beaumont)

Dune (1984) (Paul Atryda)

Flintstonowie (1994) (Cliff Vandercave)

Trial, The (1993) (Josef K.)

Bibliotekarz: Tajemnica Włóczni (2004) (Edward Wilde)

Me Without You (2001) (Daniel)

Timecode (2000) (Bunny Drysdale)

X Change (2000) (Fisk)

Zapach sukcesu (2009) (Jimmy St. James)

Skazani na niewiność () (David Swain)

Gotowe na wszystko () (Orson Hodge)

Miasteczko Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną (1992) (agent FBI Dale Cooper)

Trigger Effect, The (1996) (Matthew)

One Night Stand (1997) (Vernon)

Zegar czarnoksiężnika (2018) (Isaac Izard)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor telewizyjny, filmowy i teatralny, przez wielu po dziś dzień utożsamiany z rolą agenta Coopera z serialu „Miasteczko Twin Peaks”. Okrył się sławą jako jeden z ulubionych aktorów Davida Lyncha i wieloletni partner supermodelki Lindy Evangelisty. Ostatnio znany z występów w serialach: „Seks w wielkim mieście” i „Gotowe na wszystko”.

Urodził się 22 lutego 1959 roku w Yakima w stanie Waszyngton. Studiował sztuki piękne w stolicy Stanów Zjednoczonych, uzyskując dyplom w 1982 roku.

* Zadebiutował dwa lata później, dzięki głównej roli w ekranizacji „Diuny” Franka Herberta w reżyserii Davida Lyncha (1984). Doskonale odnalazł się w niezwykłym świecie filmów tego twórcy, grając Jeffreya w jego „Blue Velvet” (1986), a przede wszystkim – agenta FBI Dale’a Coopera w „Miasteczku Twin Peaks” (1990, Złoty Glob, dwie nominacje do Emmy).*

Choć Lynch i MacLachlan poprzestali jedynie na czterech wspólnie zrealizowanych projektach (prócz wymienionych powyżej, był to pełnometrażowy film „Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną” 1992), współpraca ta odcisnęła piętno na całej późniejszej karierze aktora, który po dziś dzień kojarzony jest w pierwszej kolejności jako „aktor Lyncha”, czy – nawet bardziej szczegółowo - agent Cooper.

ycipk-ff7gbx

Tego stereotypu nie zdołały przełamać liczne występy w latach 90-tych, jednak upływający czas i swoisty comeback aktora na małym ekranie, jaki ma miejsce w ostatnich latach niewątpliwie przyczyniły się do zmian w tej kwestii. Dekadę lat 90-tych otworzył Cooper występem w roli Raya Manzarka w biograficznym filmie muzycznym „The Doors” Olivera Stone’a (1991), gdzie miał okazję wykorzystać nabytą w dzieciństwie umiejętność gry na fortepianie. Do innych, najbardziej znanych i znaczących występów tamtych lat należą: rola Józefa K. w brytyjskiej ekranizacji „Procesu” Kafki (1993), występ w głośnej produkcji „Flinstonowie” (1994), rola u boku Samuela L. Jacksona w thrillerze „Bunt” Johna Frankenheimera (1994), czy udział w głośnym filmie Paula Verhoevena „Showgirls” (1995).

Poza tym pojawiał się w wielu mniej znanych, często niezależnych i telewizyjnych produkcjach. W 2000 roku zagrał obok Ethana Hawke i Billa Murraya w uwspółcześnionej wersji „Hamleta” oraz dołączył do gwiazdorskiej obsady niezależnej produkcji „Timecode” Mike’a Figgisa.

Wystąpił z Christiną Ricci w „Mirandzie” (2002), u Michaela Polisha w „Northfolk” (2003), dostał nominację do Genie za rolę w komedii romantycznej „Gra w różowe” (2004) i do Saturna za udział w przygodowym filmie fantasy TV „Bibliotekarz: Tajemnica Włóczni” (2004), jednak pierwsza dekada nowego tysiąclecia to dla MacLachlana przede wszystkim ważne, serialowe kreacje: Treya w „Seksie w wielkim mieście” (2000-2002), Cyrusa w mini-serialu „Tajemnicza wyspa” (2005) i męża Bree w „Gotowych na wszystko” (od 2006 roku).

ycipk-ff7gbx
ycipk-ff7gbx