WP
WP

Leon Niemczyk - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Jeden z najwybitniejszych polskich aktorów filmowych starszego pokolenia. Przez blisko 50 lat kariery zagrał w około 500 produkcjach. Był rekordzistą jeżeli chodzi o ilość zagranych ról. Występował także zagranicą, m.in. w Niemczech.

* Leon Niemczyk urodził się 15 grudnia 1923 roku w Warszawie. Zmarł 29 listopada 2006 roku w Łodzi.* W czasie II wojny światowej służył w 444 batalionie III Armii Pattona. Po powrocie do Polski pracował w Objazdowym Teatrze Komedii Muzycznej w Warszawie (1948), w Teatrze Wybrzeże w Gdańsku (1949) i w Teatrze Ziemi Pomorskiej w Bydgoszczy (1950-53). W latach 1953-79 pracował w łódzkim Teatrze Powszechnym. Eksternistyczny egzamin aktorski zdał w 1952 roku. Od 1979 był związany wyłącznie z filmem. Przez ponad 50 lat kariery zagrał w przeszło 350 filmach i serialach, także zagranicą.

Zadebiutował na wielkim ekranie w filmie "Celuloza" Jerzego Kawalerowicza (1953 r.). W 1961 r. brawurowo zagrał rolę Andrzeja w słynnym "Nożu w wodzie" Romana Polańskiego. Stworzył niezapomniane kreacje w "Rękopisie znalezionym w Saragossie" czy "Potopie". Wielu pamięta go z dzieciństwa jako tajemniczego Golarza Filipa w "Akademii Pana Kleksa". Przez ostatnie lata Leon Niemczyk kreował postać Wuja Emila w serialu Złotopolscy, zaś ostatnie role filmowe zagrał u Davida Lyncha (Inland Empire) i, w na poły autobiograficznym, Po sezonie Janusza Majewskiego.

16 października 1998 roku w Łodzi, na ulicy Piotrkowskiej, w Alei Gwiazd odsłonięto gwiazdę Leona Niemczyka.W 2002 roku na 10. Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych Camerimage został uhonorowany Złotą Żabą. W 1999 roku otrzymał Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski.

Najważniejsze filmy kinowe to: "Celuloza" w reż. Jerzego Kawalerowicza (1953), "Eroica" w reż. Andrzeja Munka (1958), "Baza ludzi umarłych" w reż. Czesława Petelskiego (1959), "Pociąg" w reż. Jerzego Kawalerowicza (1959), "Krzyżacy" w reż. Aleksandra Forda(1960), "Nóż w wodzie" w reż. Romana Polańskiego (1961), "Agnieszka 64" w reż. Sylwestra Chęcińskiego (1964), "Rękopis znaleziony w Saragossie" w reż. Wojciecha Hasa (1964), "Chudy i inni" w reż. Henryka Kluby (1966), "Kwiat paproci" w reż. Jacka Butrymowicza (1972), "Wielki Szu" w reż. Sylwestra Chęcińskiego (1982), "Odwet" w reż. Tomasza Zygadło (1983), "Fort XIII" w reż. Grzegorza Królikiewicza (1984), "O-bi O-ba. Koniec cywilizacji" w reż. Piotra Szulkina (1985), "C.K. Dezerterzy" w reż. Janusza Majewskiego (1987), "Obywatel Piszczyk" w reż. Andrzeja Kotkowskiego (1988), "Beyond Forgiveness" w reż. Boba Misiorowskiego (polski tytuł : Anioł Śmierci, 1994), "Docteur Semmelweis" w reż. Rogera Andrieux (1996), "Sztos" w reż. Olafa Lubaszenko (1997).

WP

Leon Niemczyk był sześciokrotnie żonaty. Pierwszą żoną była Tatiana Zuanar, z którą miał jedną córkę, Monikę. Drugą żoną była Krystyna, trzecią Diana, czwartą Dorot, piątą Jadwiga.

Data urodzenia

15.12.1923

Miejsce urodzenia

Warszawa, Polska

Data śmierci

29.11.2006

Filmografia

Chłopaki nie płaczą (2000)

To my (1999) (Dyrektor Szkoły)

Warszawa. Année 5703 (1992) (Officier)

Odlotowe wakacje (1999) (doktor)

Doktor Semmelweis (1996) (Przewodniczący komisji)

Planeta krawiec (1983) (Przewodniczący Rady Narodowej)

Rozmowy kontrolowane (1991) (towarzysz sekretarz)

Powrót do Polski (1988) (Generał Schimmelpfenig)

Łuk Erosa (1987) (von Palińsky)

Przedwiośnie (2001)

Poranek Kojota (2001)

Odwet (1982) (1982) (Midroń)

Republika nadziei (1986) (wizytator Jost)

Wszyscy święci (2002) (Michał)

Zabijcie czarną owcę (1971) (Inżynier Carbonero)

Ojciec Królowej (1979) (baron von und zu Waldzug)

Nienasycenie (2003) (Stary książę, mąż księżnej Iriny)

Znaki na drodze (1969) (kierownik Pasławski)

Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza (1993)

Listy miłosne (2001)

Gwiazda Piołun (1988) (Aptekarz)

Zakochani (1999) (ksiądz)

Podróże Pana Kleksa (1985) (robot Filip)

Raj na ziemi (1970) (1970) (Ziółkowski)

Klątwa doliny węży (1987) (mężczyzna w ciemnych okularach)

Świnka (1990) (Arnoldson)

Pierścień i róża (1986) (Mrukiozo)

Patrzę na ciebie, Marysiu (1999) (ordynator)

Seszele (1990) (Poziemski)

Bariery (1985) (dziennikarz Leon)

E=mc2 (2002)

Szaleństwa Panny Ewy (1984) (pan Zawiłowski, ojciec Basi)

Raport (2001) (Profestor)

Ostrze na ostrze (1983) (Dąbski)

Łabędzi śpiew (1988) (Rogoziński, reżyser filmowy)

Bal na dworcu w Koluszkach (1989) (ambasador)

Ubu król (2003)

Kżyrzacy 2 (2002) (Fulco de Lorche)

Akademia Pana Kleksa (1983) (Golarz Filip)

Sztos (1997) (Josef)

Zwolnieni z życia (1992) (Dyrektor szpitala)

Daens (1992) (Committee Member)

Zaczarowany rower (1955)

Vabank (1981) (jubiler)

Lili (2002)

Znak Orła () (Komtur krzyżacki)

Sławna jak Sarajewo (1987) (Major)

Powrót wabiszczura (1989) (Burmistrz)

Wiktoryna, czyli czy pan pochodzi z Beauvais? (1971) (Dyplomata Michał)

Menedżer (1985) (Nowak)

Twarz anioła (1970)

Życie na gorąco ()

Kopernik (serial) () (Don Alonso)

Kopernik (1972) (Don Alonso)

Irytujące buczenie lodówki (1998) (Ojciec)

Pierścień i róża (serial) () (Mrukiozo)

Panna z mokrą głową (serial) () (Dyrektor szkoły)

Placówka (1979) (Mężczyzna pijący wódkę)

Tu stoję... (1994) (Makowiec)

Rycerze i rabusie () (Walenty Dąbski)

Sceny nocne (1989) (Baron Nieman)

Fort 13 (1984) (Kapitan)

Różaniec z granatów (1970) (Oficer hiszpański)

Skarb trzech łotrów (1972) (Recepcjonista w hotelu)

Dwie wigilie (1986) (Prezes Maćka i Jacka)

Siwa legenda (1991) (Alojzy)

Żabi skok (1994) (Alfred Zineman)

Szatan z 7 klasy (2006) (Leon)

Inland Empire (2006)

Zapamiętaj imię swoje (1974) (kapitan statku)

Po sezonie (2005)

O-Bi, O-Ba. Koniec cywilizacji (1984) (zadbany)

Remis (1984)

Ruchome piaski (1968)

Hrabina Cosel (1968) (Lecherenne)

Wenus z Ille (1967)

Świat grozy (1967) (gracz Millvi)

Zejście do piekła (1966) (Harrison)

Cała naprzód (1966) (2 role: ekscelencja, władca haremu)

Zadzwońcie do mojej żony (1958)

Sygnały (1959) (pan z teczką)

Baza ludzi umarłych (1958) (Dziewiątka)

Ogniomistrz Kaleń (1961) (Bir)

Szczęściarz Antoni (1960) (mecenas)

Agnieszka 46 (1964) (Zenon Bałcz)

Chudy i inni (1966) (dziennikarz)

Na własną prośbę (1979) (Jerzy)

Sceny dziecięce z życia prowincji (1985) (1985) (doktor W.)

Złota Mahmudia (1986) (Angeł)

Pan Samochodzik i praskie tajemnice (1988) (Bob Smith)

Koloss (1993) (Stefan)

Drzewa (1995) (profesor)

Panienka z okienka (1964) (oskarżyciel w sądzie gdańskim)

Laureat (1980)

Sąsiedzi (1969) (1969) (komendant policji)

Jej powrót (1975)

Odwiedziny prezydenta (1961) (Witold, prezydent)

Ile jest życia (1974) (Inżynier Zakrzewski)

Piekło i niebo (1966)

Karino (1976) (Jabłecki, trener na Służewcu)

Katastrofa (1965) (prokurator)

Pamiętnik pani Hanki (1963) (hrabia Toto)

Pociąg (1959) (Jerzy)

Ich dzień powszedni (1963) (lekarz)

Jutro Meksyk (1966) (działacz sportowy, protagonista Jańczaka)

Pogotowie przyjedzie (1981) (Ojciec Rudzkiej)

Kwiat paproci (1972) (Niuniek)

Przedwiośnie (serial) () (Profesor Franz Fiszer)

Anna i wampir (1981) (major Dobija)

Ranczo () (Japycz)

Stella Stellaris (1994)

Ostatni prom (1989) (Kapitan promu)

C.K. Dezerterzy (1985) (Żandarm)

Kazimierz Wielki (1975) (Karol Robert)

Pogoń za Adamem (1970) (inżynier Babecki)

Otello z M-2 (1968)

Poradnik matrymonialny (1967)

Pierwszy pawilon (1965)

Król Maciuś 1 (1957) (1957)

Nikodem Dyzma (1956)

Godziny nadziei (1955) (oficer amerykański)

Sprawa pilota Maresza (1955) (Surowiec)

Eroica (1957) (oficer węgierski, porucznik Kolya)

Człowiek na torze (1956)

Nóż w wodzie (1961) (Andrzej)

Na białym szlaku (1962) (Sikora)

Sposób bycia (1965) (Górny)

Dziadek do orzechów (1967) (1967) (ojciec)

Wyrok śmierci (1980) (1980) (major Rawicz)

Wielki bieg (1981) (przewodniczący)

Ultimatum (1984) (komisarz)

Chrześniak (1985) (Wacek - Ambasador)

Powrót na ziemię (1966) (Lekarz)

Bicz boży (1966) (mecenas)

Alchemik (1988) (Zwinger)

Bezkresne łąki (1976) (Daniel, przyjaciel Marty)

Don Gabriel (1966) (Leukamer)

Yokmok (1963) (Cygan)

Szklana góra (1960)

Dziś w nocy umrze miasto (1961)

Przyłbice i kaptury (1985) (Fryderyk von Walennrode)

Komedie pomyłek (1967) (nieznajomy)

Trzy starty (1955)

Ósmy dzień tygodnia (1958) (Ciapuś, narzeczony Eli)

Rękopis znaleziony w Saragossie (1964) (Don Avadoro, herszt Cyganów)

Kornblumenblau (1988) (wodzirej)

Księga wielkich życzeń (1997)

Pułapka (1997) (1997) (Oskar)

Wielki szu (1982) (Mikun)

Wolny strzelec (1981) (1981) (naczelny)

Blisko, coraz bliżej (1986) (Manfred Wehlinger, ojciec Irmy)

Krzyżacy (1960) (Fulko de Lorche)

WP
WP
WP