WP
WP

Lidia Wysocka - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Lidia Wysocka, wybitna aktorka teatralna, filmowa i estradowa, urodziła się w 1916 r. w Rogaczewie pod Kijowem. W roku 1938 ukończyła Państwowy Instytut Sztuki Teatralnej pod okiem Aleksandra Zelwerowicza. Debiutowała w Teatrze Polskim w Warszawie w „Weselu Figara” Beaumarchais. Na ostatnim roku szkoły zaczęła grać w filmie. Swoje najważniejsze role przed wojną zagrała w filmach „Gehenna”, „Papa się żeni” i „Złota maska”. W czasie wojny występowała w kawiarni „Na antresoli”. W związku z zamachem na Igo Syma jakiś czas przebywała na Pawiaku. W roku 1943 wyszła za mąż za znanego amanta filmowego i wybitnego reżysera Zbigniewa Sawana. Po wojnie zagrała w specjalnie dla niej zaadaptowanych przez Juliana Tuwima: „Jadzi Wdowie” według Ruszkowskiego i „Zielonym gilu” wg Tirso de Moliny. Grała też w sztukach Musseta („ Kaprysy Marianny”, „Kaprys”), Fredry (Justysia w „Mężu i żonie”), Szekspira (Beatrycze w „Wiele hałasu o nic”), a także w sztukach współczesnych („Freuda teoria snów” i „Hipnoza” Cwojdzińskiego, także
Schisgalla, Frischa). Swoje najbardziej znane role w filmie powojennym zagrała w „Irenie do domu”, „Rozstaniu” Wojciecha Hasa i w „Sprawie pilota Maresza”. Grała między innymi z Adolfem Dymszą, Mieczysławą Ćwiklińską, Mirą Zimińską, Aleksandrem Zelwerowiczem i wieloma innymi gwiazdami epoki.

W roku 1956 założyła i przez 10 lat prowadziła kabaret „Wagabunda” (występowali w nim między innymi: Maria Koterbska, Wiesław Michnikowski, Edward Dziewoński, Jeremi Przybora, Marian Załucki, Jerzy Fedorowicz i wielu innych), znany z występów w całej Polsce, a także za granicą, między innymi w Czechosłowacji, Izraelu, Stanach Zjednoczonych. Całe życie była związana z Polskim Radiem. Współpracę... ...rozpoczęła jeszcze przed wojną w pierwszej radiowej adaptacji powieści. Później grała wiele ról w teatrze Polskiego Radia, a ostatnio zasłynęła jako autorka i interpretatorka felietonów na aktualne tematy kulturalne, w których wykazała się także talentem literackim.

Była aktorką niezwykle wszechstronną. Doskonałe czuła się zarówno w komedii i farsie, jak i w repertuarze poważnym, a także w kabarecie i na estradzie. Była wybitną wykonawczynią tzw. piosenki aktorskiej. Miała w swoim repertuarze piosenki najróżniejszych rodzajów: od dramatycznych, po lekkie i żartobliwe. Szczególnie interesowała się piosenką francuską, śpiewała ich wiele (np. „Zacna Kasia” Brassensa). Należała też do nielicznych w Polsce specjalistów tzw. stylu Fin de Siecle’owego. Niestety niezbyt szczęśliwy przebieg jej kariery zawodowej nie pozwolił na pełne wykorzystanie jej ogromnego talentu i umiejętności aktorskich, a także energii, inteligencji i pomysłowości.

Data urodzenia

24.06.1916

Miejsce urodzenia

Rogaczew, Polska

Data śmierci

02.01.2006

Filmografia

Sekret (1973) (1973) (Lena Nurkiewicz)

Papa się żeni (1936) (Lili)

Doktór Murek (1939) (Tunka, córka Czabranów)

Irena do domu! (1955) (Irena Majewska)

Nikodem Dyzma (1956) (piosenkarka śpiewająca piosenkę o Dyzmie)

Sprawa pilota Maresza (1955) (Mary Godzicka)

Zaczarowane podwórko (1974) (Anna Jagiellonka)

Rozstanie (1960) (Magdalena)

WP
WP
WP