Trwa ładowanie...
d2unute
d2unute

Ron Wood

Najnowsze informacje
Oceń jako pierwszy:
Miejsce urodzenia:

Hillingdon, Wielka Brytania

Filmografia:
Dyskografia:

Albumy studyjne solo:
I've Got My Own Album to Do (1974),
Now Look (1975),
Gimme Some Neck (1979),
1234 (1981),
Slide on This (1992),
Not for Beginners (2001),
I Feel Like Playing (2010).
Albumy nagrywane na żywo:
Live at the Ritz (1988),
Slide on Live: Plugged in and Standing (1993),
Live and Eclectic (2000),
Buried Alive: Live in Maryland (2006),
The First Barbarians: Live from Kilburn (2007).
Albumy z The Rolling Stones:
Black and Blue (1976),
Some Girls (1978),
Emotional Rescue (1980),
Tattoo You (1981),
Undercover (1983),
Dirty Work (1986),
Steel Wheels (1989),
Voodoo Lounge (1994),
Stripped (1995),
Bridges To Babylon (1997),
A Bigger Bang (2005),
Blue & Lonesome (2016).

Ron Wood to jeden z legendarnych członków kultowej grupy The Rolling Stones
Wikimedia Commons 2.0
Ron Wood to jeden z legendarnych członków kultowej grupy The Rolling Stones

Ronald David Wood (ur. 01.06.1947 r.) jest angielskim muzykiem rockowym, piosenkarzem, autorem tekstów piosenek, artystą. Jednak najbardziej znany jest jako członek kultowej grupy The Rolling Stones (od 1975 r.), oprócz tego, należał do takich zespołów jak Faces i Jeff Beck Group.

Ron Wood - kariera muzyczna

Ron Wood rozpoczął swoją karierę w 1964 roku, kiedy dołączył do zespołu The Birds jako gitarzysta. Następnie dołączył do grupy The Creation, ale jego kariera w tym zespole nie trwała długo. Wood dołączył do The Jeff Beck Group w 1967 roku jako basista. Zespół nagrał dwa albumy: Truth (1968) i Beck-Ola (1969), które odniosły umiarkowany sukces. Grupa rozpadła się w 1969 roku, a Wood wraz z wokalistą Rodem Stewartem dołączyli do byłych członków zespołu Small Faces: Ronnie Lane'a, Iana McLagana i Kenny Jonesa. Razem stworzyli grupę o nazwie Faces.

Grupa, chociaż osiągnęła już status kultowej w USA, odniosła szczególnie wielki sukces w Wielkiej Brytanii i Europie kontynentalnej. Debiutancki album zespołu Faces "First Step" ukazał się w 1970 roku. Idąc za ciosem grupa w 1971 roku zrealizowała albumy: "Long Player" oraz "A Nod Is As Good As a Wink... to a Blind Horse". Ich ostatnia płyta zatytułowana "Ooh La La" ukazała się w 1973 roku.

Kiedy grupa Faces zaczęła się rozpadać, Ron Wood rozpoczął pracę nad solowymi projektami. Ostatecznie nagrał swój pierwszy solowy album: I've Got My Own Album to Do, w 1974 roku. Album zawierał również kilka piosenek stworzonych przez byłych beatlesów: George'a Harrisona i Keitha Richardsa z The Rolling Stones. Wtedy prywatnie byli to już długoletni przyjaciele Rona. Wkrótce, po odejściu z zespołu Micka Taylora, Richards zaprosił Wooda, aby ten dołączył do the Rolling Stones. Stało się to w 1975 roku i aż po dzień dzisiejszy Ron Wood jest członkiem zespołu.

Oprócz albumu "I've Got My Own Album to Do", Wood nagrał kilka innych solowych płyt. Album "Now Look" został zrealizowany w 1975 roku. Ze współpracy Wooda z Ronnie Lanem powstała płyta "Mahoney's Last Stand", ze ścieżką dźwiękową do filmu Mahoney's Estate. Następną solowy album Ron wydał w 1979 roku, a był to "Gimme some neck". Kolejnym solowym albumem jest "1234", zrealizowany w 1981 roku. Potem Ron Wood nagrał "Slide on this" w 1992 roku, a płyta "Not for beginners" została wydana w 2002 roku. Ostatni, jak dotychczas, solowy album Rona Wooda wyszedł w 2010 roku, nosi tytuł "I feel like playing".

Jako członek the Rolling Stones, Wood został umieszczony w Rock and Roll Hall of Fame (w 1989 roku) – jest to muzeum muzyki rockowej w Lake Erie, Ohio, USA, w którym zebrane są archiwa, pamiątki, publikacje prasowe oraz książkowe największych gwiazd muzyki rock. Po raz drugi Ron Wood został umieszczony w Rock and Roll Hall of Fame w 2012 roku jako członek Faces.

Ron Wood - kariera filmowa

Oprócz licznych filmowanych koncertów zespołów Faces i Rolling Stones, audycji, filmów dokumentalnych, Wood wystąpił, obok The Band, Boba Dylana, Erica Claptona, Joni Mitchell, Muddy Watersa i wielu innych, na wielkim koncercie, utrwalonym przez film dokumentalny Martina Scorsese – Ostatni Walc (The last waltz, 1978). Film ten pokazuje ostatni koncert grupy The Band, do którego doszło w San Francisco w 1976 roku, w Święto Dziękczynienia. Film, oprócz relacji z koncertu, zawiera również sceny kręcone w studio oraz wywiady reżysera z żywymi legendami muzyki rockowej i nie tylko, podsumowujące ich dotychczasowe osiągnięcia.

Ponadto Ron Wood pojawił się w kilku filmach fabularnych jako charakterystyczny gość specjalny, a były to takie produkcje jak: The Deadly Bees (1967), Odjazdowe wakacje (The wild life, 1984), 9 i pół tygodnia (9 ½ Weeks, 1986). Oprócz tego, Ron występował w różnych programach telewizyjnych, np.: The Rutles: All you need is cash (1978). W 2007 roku Wood wystąpił w popularnym programie o samochodach Top Gear, osiągając w tak zwanym „celebrity lap time” (okrążenie gwiazdy) czas: 1 minuta 49 sekund 4 setne sekundy.

d2unute
d2unute

d2unute
d2unute
d2unute