Trwa ładowanie...
d45i461
d45i461

Russ Tamblyn - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Los Angeles

Filmografia:

Inherit the Wind (1999) (Ed Morse)

Starstruck (1982) (rozglądajacy się/bezdomny)

Drive (2011) (lekarz)

Cabin Boy (1994) (Chocki)

Quest, The (1976) (Kelly)

Human Highway (1982) (Fred Kelly)

Django (2012) (2012) (Syn rewolwerowca)

Nawiedzony dom (1963) (Luke Sanderson)

Running Mates (1992) (Frank Usher)

Last Movie, The (1971) (członek gangu Billy'ego)

Boy with Green Hair, The (1948) (uczeń)

Czarnoksiężnik (1989) (Charles DeLonge)

Dni naszego życia () (Dr. Hayden)

Joan z Arkadii () (Dog Walker God)

Miasteczko Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną (1992) (Dr. Lawrence Jacoby)

Gunsmoke (1955) (Billy Waters)

Father's Little Dividend (1951) (Tommy Banks)

Captain Carey, U.S.A. (1950) (Pietro)

Samson and Delilah (1949) (Saul)

Father of the Bride (1950) (Tommy Banks)

Greatest Show on Earth, The (1952) (Tom Tuttle)

Seven Brides for Seven Brothers (1954) (Gideon Pontipee)

Peyton Place (1957)

tom thumb (1958) (Tom Thumb)

Cimarron (1960) (William Hardy)

Wonderful World of the Brothers Grimm, The (1962) (leśniczy)

Jak zdobyto Dziki Zachód (1962) (konfederacki dezerter)

Follow the Boys (1944) (Wadsworth 'Smitty' Smith)

Take the High Ground! (1953) (Paul Jamison)

West Side Story (1961) (Riff)

As Young as You Feel (1951) (Willie McKinley)

Zdjęcie
Podziel się

Tamblyn znany jest głównie z fantastycznych wystepów w musicalach, zobaczyć go można było m. in. w ekranizacji West Side Story. Został odkryty w wieku 10 lat przez aktora Lloyd Bridges na potrzeby sztuki "Stone Jungle", wkrotce zaczął występować w radio i rewiach musicalowych. Jego pierwszym filmem był "The Boy with Green Hair" w 1948 r. Swoje taneczne i gimnastyczne umiejętności wykorzystywał w telewizyjnym "The Ed Sullivan Show." Wystąpił w popularnym serialu "Ojciec narzeczonej" oraz w jego kontynuacji "Kłopotliwy wnuczek", dostał także głóną rolę w dramacie wojennym "Take the High Ground!". Swoja rolą w niskobudżetowym dobrze ocenianym "The Young Guns" zagwarantował sobie miejsce w "Peyton Plac" za który dostał nominacje do Oscara. Kolejnym ważnym krokiem w jego karierze była główna rola w filmie "Tomcio Paluch". Jednakże po tym sukcesie zmniejszyła się liczba oferowanych mu ról. Ostatnimi głównymi rolami były występy w filmach "Nawiedzony dom" oraz "The Long Ships". Potem jego kariera wyglądała już
fatalnie, występował w filmach pokroju "Satan's Sadists" czy "Drakula kontra Frankenstein". Przez lata pozostawał poza zainteresowaniem widowni. Pierwszą, po niemal 20 latach rolą, która zainteresowała, był psychiatra Dr. Lawrence Jacoby w popularnym serialu "Miasteczko Twin Peaks". Później zajał się choreografią i kierowaniem kariery swojej córki Amber znanej z serialu "Joan z Arkadii".

d45i461
d45i461