ycipk-mxzigo
ycipk-mxzigo

Zdzisław Kozień - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Kraków, Polska

Filmografia:

Dorastanie (1987) (robotnik Henryk Zabielski)

Republika nadziei (1986) (hrabia Szembek)

Gwiazda Piołun (1988) (Pop)

Polonia Restituta (1980) (ksiądz wygłaszający kazanie na ambonie)

Człowiek z marmuru (1976) (ojciec Agnieszki)

Kino objazdowe (1986) (leśniczy)

Szaleństwa Panny Ewy (1984) (Stanisław Mudrowicz)

Wściekły (1979) (oficer Komendy Głównej MO)

W zawieszeniu (1986) (ksiądz Kambroń)

Sto koni do stu brzegów (1978) (Zdanowicz)

Misja () (Republikanin)

Polonia Restituta (serial) () (Augustyn Łosiński)

Karabiny (1981) (Biskup)

Alabama (1984) (Ojciec Bożeny)

Dzień kolibra (1984) (Dyrektor szkoły)

Zanim nadejdzie dzień (1977) (Porucznik Stelmach)

Czysta chirurgia (1977) (Chirurg)

Wśród nocnej ciszy (1978) (lekarz)

Półpanek (1985)

Big bang (1986) (Naukowiec)

Królowa Bona (1980) (Zygmunt Stary)

Złota Mahmudia (1986) (rybak Georgi)

Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny (1982) (Zygmunt Stary)

Wesołych Świąt (1977) (dygnitarz)

Kradzież (1976) (ojciec Mirosława Maciejewskiego)

Trzy stopy nad ziemią (1984) (brygadzista Ewald Zyman)

Kto za? - serial TV (1980)

Elegia (1979) (Lekarz)

Skazany (1975) (Zygmunt Bielczyk)

Rancho Texas (1958) (Ulek)

Sonata Marymoncka (1987) (Orzechowski)

Przypadki Piotra S. (1981)

Smak wody (1980) (Józef Szary)

Zdaniem obrony (1985) (1985) (Markiewicz, dyrektor Teatru Polskiego w Cieszynie)

Okolice spokojnego morza (1981) (kadrowiec Polskiej Żeglugi Morskiej)

Sezon na bażanty (1985) (ojciec Pawła)

Wolny strzelec (1981) (1981) (Stolarek)

Baryton (1984) (detektyw podsłuchujący Taviatiniego)

Zdjęcie
Podziel się

W 1953r. zdał egzamin eksternistyczny. Pracę artystyczną rozpoczął na scenie amatorskiej podczas okupacji niemieckiej. Po wojnie w latach 1948-1952 był aktorem w Teatrze Kolejarza w Krakowie. Od 1953 roku był związany z Teatrem im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie. Na scenie rzeszowskiej stworzył wiele wybitnych kreacji: był Cześnikiem w "Zemście", Majorem w "Fantazym", Wojewodą w "Mazepie", Czepcem w "Weselu". W latach 1972-1982 pracował w teatrach wrocławskich: Polskim i Współczesnym, współpracował z wieloma wybitnymi reżyserami: T. Mincem, J. Grzegorzewskim, M. Okopińskim. W 1983 roku powrócił na scenę rzeszowską do Teatru im. W. Siemaszkowej. Odznaczony m. in. Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

ycipk-mxzigo
ycipk-mxzigo