WP
WP

Agnieszka Warchulska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Charakterystyczna polska aktorka filmowa, teatralna i telewizyjna, ostatnio znana przede wszystkim z występu w telenoweli „M jak miłość”. Jedna z najciekawszych i najbardziej obiecujących aktorek młodego pokolenia.

Urodziła się 15 maja 1972 roku w Ostrowcu Świętokrzyskim. Studiowała aktorstwo w PWST w Warszawie, którą ukończyła w 1996 roku, od razu wiążąc się z tamtejszym Teatrem Ateneum (1996-2002), później współpracując kolejno z teatrami: na Woli (2003) i Komedia (2004).

* Zadebiutowała jeszcze jako studentka w filmie Krzysztofa Zanussiego „Cwał” (1995), gdzie dała się zapamiętać jako dyrektorka szkoły – zagorzała komunistka, lejąca łzy na wieść o śmierci „towarzysza Stalina”.* Ponownie spotkała się z reżyserem dwa lata później, grając u niego w „Linii opóźniającej”, filmie z telewizyjnego cyklu „Opowieści weekendowe” (1997). W tym samym roku zagrała też u Kazimierza Kutza w serialu „Sława i chwała” oraz w jednym z odcinków polsko-walijskiej produkcji TV „Wojenna narzeczona”.

Rok 1999 to występ w głośnym filmie Krzysztofa Krauze „Dług”, niewielka rola w „Prawie ojca” Marka Kondrata, dołączenie do obsady telenoweli „Na dobre i na złe” (1999-2000) oraz udział w serialu „Pierwszy milion” (kinowa wersja z 2000 roku), na planie którego spotkała się z Szymonem Bobrowskim oraz z przyszłym mężem, Przemysławem Sadowskim (film w 2000 roku).

W latach 2000-2001 ponownie zagrała u boku Bobrowskiego w serialu „Miasteczko”, a w 2003 roku wystąpiła w jednej z głównych ról w kryminalnym serialu „Tak czy nie?” Ryszarda Bugajskiego. W międzyczasie dała niewielki występ w głośnych produkcjach sensacyjnych Wojciecha Wójcika: „Sfora” i „Bez litości” (2002).

WP

Zagrała gościnnie w „Zaginionej” (2003) i w „Kryminalnych” (2004), na dłużej wiążąc się z telenowelą „M jak miłość” (od 2004 roku), gdzie po dziś dzień kreuje postać Alicji Schmidt, właścicielki przetwórni i pubu w Grabinie, oraz z serialem „Pogoda na piątek”, gdzie w latach 2006-2007 kreowała postać Karoliny Koralczyk, kierowniczki d/s public relations.

* W międzyczasie stworzyła ciekawą kreację w nagrodzonym za debiut na FPFF w Gdyni, filmie Anny Jadowskiej „Teraz ja” (2004), zagrała obok Roberta Gonery w „Wieży” Agnieszki Trzos (2005) i wystąpiła u boku męża w niezależnej produkcji „Siedem grzechów popcooltury” (2005) Adama Bortnowskiego i Domana Nowakowskiego.*

Ponadto można ją było zobaczyć w głośnej komedii romantycznej Ryszarda Zatorskiego „Dlaczego nie!” (2007).

Kilkakrotnie wzięła udział w realizacji polskiego dubbingu do takich filmów, jak m.in. „102 dalmatyńczyki” (2000), „Lilo i Stich” (2002, 2005), „Po rozum do mrówek” (2006), czy „Sposób na rekina” (2006).

Data urodzenia

15.05.1972

Miejsce urodzenia

Ostrowiec Świętokrzyski

Filmografia

Dług (1999) (1999)

Prawo ojca (1999) (Żona Korda)

Pierwszy milion (2000)

Sfora - Bez litości (2002) (Żona Sulimy)

Kobiety bez wstydu (2015)

Gang Wiewióra (2014) (Andzia)

Kirikou i czarownica (1998)

Pierwszy milion (serial) () (Dominika Lewicka)

Sfora (serial) () (Żona Sulimy)

7 minut (2009) (Marta)

Pogoda na piątek () (Kamila Koralczyk)

Pitbull (serial) ()

Wieża (2004) (Ewa)

Po rozum do mrówek (2006) (Hova)

Trick (2010) (Jowita)

Dlaczego nie! (2006) (Ewa)

Teraz ja (2005) (Hanka)

WP
WP
WP