ycipk-gs6my6
ycipk-gs6my6

Alicia Silverstone - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

San Francisco, California, USA

Filmografia:

Sztuka dorastania (2011) (Panna Herman)

Excess Baggage (1997) (Emily Hope)

Butter (2011) (Jill Emmet)

Scooby-Doo 2: Potwory na gigancie (2004) (Heather Jasper-Howe)

Atomowy amant (1999) (Eve Rustikoff)

Batman i Robin (1997) (Batgirl/Barbara Wilson)

Stracone zachody miłości (2000) (księżniczka)

Kryjówka diabła (1995) (Regina)

Vamps (2012) (Goody)

Aparatka () (Sharon Spitz)

Śmiertelna cisza (2005) (Violet)

Suburgatory () (Eden)

Jaja w tropikach (2008) (jako ona sama)

Alex Rider: Misja Stormbreaker (2006) (Jack Starbright)

Salon piękności (2005) (Lynn)

Globalna Herezja (2002) (Natalie)

Mów mi swatka () (Kate Fox)

Kasjerzy czy kasiarze? (2003) (Sheila)

Torch Song (1993) (Delphine)

Scattered Dreams (1993) (Phyllis Messenger)

Cool and the Crazy (1994) (Roslyn)

Babysitter, The (1995) (Jennifer)

Nouveau monde, Le (1995) (Trudy)

Zauroczenie (1993) (Darian Forrester)

True Crime (1995) (1995) (Mary Giordano)

Clueless 'Jakaś tam!' (1995) (Cher Horowitz)

Pozycja obowiązkowa (2018) (Jill)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykańska aktorka i modelka, światową popularność i uwagę szerokiej publiczności zdobyła dzięki występom w teledyskach grupy Aerosmith („Crazy”, „Cryin’”, „Amazing”). Urodziła się 4 października 1976 roku w San Francisco w USA. Już w wieku 6 lat wystąpiła w kilku reklamach TV, za sprawą ojca, który zaniósł zdjęcia uroczej dziewczynki do odpowiednich ludzi. W 1988 roku zagrała w epizodzie w znanym serialu „Cudowne lata” i od tej pory zdecydowała, że chce zostać aktorką, dlatego niedługo potem zaczęła uczęszczać na lekcje i warsztaty aktorskie.

W 1993 roku zagrała główną rolę w filmie „Zauroczenie”, gdzie wykreowała postać młodej „lolitki” obsesyjnie zakochanej w starszym od siebie mężczyźnie. Choć film nie odniósł sukcesu ani komercyjnego, ani artystycznego, to Alicia zdobyła za rolę w nim dwie nagrody MTV – Najlepszy Czarny Charakter oraz Przełomowa Rola. Niektórzy przypuszczają, że nagrodzona została raczej za udział w popularnej „trylogii” teledysków Aerosmith, niż za rolę w „Zauroczeniu”, występy w tych pierwszych i nagła popularność atrakcyjnej nastolatki zbiegły się bowiem ze sobą w czasie.

Była wielką gwiazdą dla nastoletniej publiczności MTV, jednak sukces na większą skalę wciąż omijał ją z daleka. Zmieniło się to w 1995 roku, dzięki roli Cher komedii „Clueless” w reżyserii Amy Heckerling, będącej uwspółcześnioną wersją „Emmy” Jane Austin. Za rolę otrzymała dwie kolejne nagrody MTV oraz Amerykańską Nagrodę Komediową dla Najlepszej Aktorki.

W 1997 roku zagrała Batgirl w „Batmanie i Robinie” oraz wystąpiła w filmie „Nadbagaż” z Benicio Del Toro i Christopherem Walkenem.. Niestety, nie były to występy szczególnie udane (Złota Malina za rolę Batgirl), a nagły przyrost wagi młodej aktorki naraził ją na przykre ataki ze strony prasy (w rodzaju „Fatgirl”, czy „Buttgirl”). Występu w „Atomowym amancie” (1999), ponownie z Walkenem, również nie można niestety zaliczyć do sukcesów. Za takowy uznać można jednak pierwszą Szekspirowską rolę Silverstone w musicalowych „Straconych zachodach miłości” (2000) w reżyserii Kennetha Branagha, gdzie aktorka wystąpiła w roli Księżniczki i gdzie miała okazję pochwalić się swoimi zdolnościami wokalnymi.

ycipk-gs6my6

Jako weganka o stanowczych przekonaniach dotyczących obrony praw zwierząt, zaczęła wykorzystywać swoją sławę w celu ich propagowania. Użyczyła m.in. swojego głosu głównej bohaterce animowanego serialu TV „Aparatka” (2001-2003), o bardzo silnych akcentach społecznych, którego była też współproducentką. Za „rolę” tę nominowana była do Emmy. W 2002 roku wystąpiła w mało znaczącej komedii „Kasjerzy czy kasiarze?” oraz w satyrycznej „Globalnej herezji”, zaliczyła jednak udany występ na Broadwayu, w scenicznej wersji głośnego „Absolwenta”, gdzie zagrała m.in. obok Kathleen Turner.

W 2003 roku Silverstone rozpoczęła współpracę ze znanym producentem TV Warrenem Starem („Seks w wielkim mieście”, „Melrose Place”), który postarał się z tej znanej i lubianej, ale nieco zapomnianej aktorki zrobić gwiazdę, zatrudniając ją do głównej roli w serialu „Mów mi swatka”. Nie odniósł on wielkiego sukcesu komercyjnego, ale przyniósł aktorce jedyną nominację do Złotego Globu.

Aktorka częściej i ze szczęśliwszym skutkiem zaczęła jednak występować na dużym ekranie. W 2004 roku pojawiła się w produkcji „Scooby-Doo 2: Potwory na gigancie”, a w 2005 – w „Salonie piękności”, obok Andie MacDowell. Ostatnio zagrała w dwóch większych produkcjach: „Alex Rider: Misja Stormbreaker” z Mickey Rourke’iem oraz w horrorze „Moscow Zero” z Valem Kilerem i Vincentem Gallo (oba w 2006).W 2008 roku zagrała w obrazie "Bad Mother's Hanbook", a w 2011 w "Vamps" oraz "Butter".

Mężem aktorki jest Christopher Jarecki (od 11.06.2005), mają syna Beara Blu (ur. 05.05.2011).

ycipk-gs6my6
ycipk-gs6my6
ycipk-gs6my6