Trwa ładowanie...
dvcap6f
dvcap6f

Ellen Barkin

Najnowsze informacje
4.6
(25 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork

Filmografia:

Before Women Had Wings (1997) (Gloria Marie Jackson)

Morze miłości (1989) (Helen)

Serce nie sługa / Someone Like You (2001) (2001)

Bad Company (Czeski łącznik) (2002) (Margaret Wells)

Harry and Son (1984) (Katie)

Przystojniak (1989) (Sunny Boyd)

Switch (1991) (Amanda Brooks)

Fan (1996) (Jewel Stern)

Las Vegas Parano (1998)

Siesta (1987) (Claire)

Złe towarzystwo (1995) (Margaret Wells)

Jerry Weintraub: Producent legenda (2011) ((ona sama))

Very Good Girls (2013)

Operation: Endgame (2010) (Cesarzowa)

Kolejny szczęśliwy dzień (2011) (Lynn)

Ona mnie nienawidzi (2004) (Margo Chadwick)

Kwestia zaufania (2005) (Norah)

Kamienne pięści (2016) (Stephanie Arcel)

Gliniarze z Brooklynu (2009) (Agent Smith)

Palindromy (2004) (Joyce Victor)

Up in Smoke (1978) (Kobieta grająca na gitarze)

Kent State (1981)

Zwolnienie warunkowe (1982) (Donna)

Enormous Changes at the Last Minute (1983) (Virginia)

Eddie and the Cruisers (1983) (Maggie Foley)

Daniel (1983) (Phyllis Isaacson)

Terrible Joe Moran (1984) (Ronnie)

Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension, The (1984) (Penny Priddy)

Terminal Choice (1985) (Mary O'Connor)

Poza prawem (1986) (Laurette)

Desert Bloom (1986) (Aunt Starr)

Akt zemsty (1986) (Annette Gilly)

Made in Heaven (1987) (Lucille)

Clinton and Nadine (1988) (Nadine Powers)

Mac (1992) (Oona)

Wild Bill (1995) (Calamity Jane)

Zabójcza piękność (1999) (Annette Atkins)

Crime and Punishment in Suburbia (2000)

Pod czułą kontrolą (1983) (Sue Anne)

Chłopięcy świat (1993) (Caroline Wolff)

Kłopoty z facetami (1992) (Joan Spruance)

Wielki luz (1987) (Anne Osborne)

We're Fighting Back (1981) (Chris Capoletti)

Into the West (1992) (Kathleen)

Mad Dog Time (1996) (Rita Everly)

Popcorn (1999) (1999)

Mercy (1999) (Catherine Palmer)

White River Kid, The (1999)

Diner (1982) (Beth)

Zdjęcie
Zdjęcie

Popularna, szczególnie w latach 80-tych, amerykańska aktorka filmowa i teatralna. Choć była jednym z symboli seksu tamtej dekady, w kolejnych latach stała nieco na uboczu hollywoodzkiej czołówki. Ostatnio przypomniała o sobie dzięki występowi u Stevena Soderbergha w „Ocean’s 13”.

Urodziła się 16 kwietnia 1954 roku w Nowym Jorku. Aktorstwo było jej miłością i marzeniem od dziecięcych lat - ukończyła nawet prestiżową High School of the Performing Arts. Mimo to, studiując jednocześnie na kierunku historycznym i dramatycznym, w pewnym momencie życia stanęła przed dylematem – spokojne życie nauczycielki historii antycznej versus niepewna przyszłość w zawodzie aktorskim. Dziś wiemy już, że zdecydowała się na to drugie, dokształcając się przez długie lata w słynnym nowojorskim Actor's Studio i występując na scenach tamtejszych teatrów (m.in. sztuka „Irish Cofee” 1980).

* Zadebiutowała w 1982 roku w filmie „Diner” w reżyserii, również debiutującego wówczas, Barry’ego Levinsona.* Na planie spotkała się wówczas m.in. z Kevinem Baconem, Danielem Sternem i Mickeyem Rourke’iem.

Od początku starannie dobierała filmy, w których brała udział. Zagrała m.in. u Bruce’a Beresforda w dramacie „Pod czułą kontrolą” z Robertem Duvallem (1983), Sidneya Lumeta w „Danielu” z Timothym Huttonem (1983), Paula Newmana w dramacie „Harry i syn” (1984), czy u Jima Jarmuscha w „Poza prawem” (1986).

O jej wizerunku jednej z najseksowniejszych aktorek tamtych lat zadecydowały przede wszystkim występy z 1987 roku – u boku Dennisa Quaida w kryminale „Wielki luz” (nagroda Sant Jordi, również za rolę w dramacie „Pustynny kwiat” 1986) i u boku późniejszego męża, Gabriela Byrne’a w thrillerze „Sjesta”. Nie bez znaczenia miało też tutaj wzięcie udziału w rozbieranej sesji dla „Playboya” (1990).

* Zagrała u boku Ala Pacino w „Morzu miłości” (1989) i ponownie spotkała się z Rourke’iem na planie „Przystojniaka” (1989), zanim otrzymała pierwszą nominację do Złotego Globu za rolę w kryminalnej komedii fantasy „Switch: Trudno być kobietą” Blake’a Edwardsa (1991). Drugą nominację do tej nagrody, jak również statuetkę Emmy i Golden Satellite Award przyniosła jej kreacja w dramacie TV „Zanim kobietom wyrosną skrzydła” (1997) z udziałem Opry Winfrey.*

W międzyczasie wystąpiła m.in. u boku Jacka Nicholsona w komedii romantycznej „Kłopoty z facetami” Boba Rafelsona (1992) oraz obok Roberta De Niro w dramacie „Chłopięcy świat” (1993) i thrillerze „Fan” (1996, Blockbuster Entertainment Award). Dołączyła do obsady westernu „Dziki Bill” (1995), kryminałów: „Złe towarzystwo” z Laurencem Fishburnem (1995) i „Czas wściekłych psów” z Richardem Dreyfussem (1996), znanego filmu Terry’ego Gilliama „Las Vegas parano” (1998) oraz komedii: „Zabójcza piękność” i „Parada oszustów” (oba z 1999 roku).

Spośród bardziej znaczących dokonań ostatnich lat, wyróżnić należy udział w komedii romantycznej „Serce nie sługa” z Ashley Judd, Gregiem Kinnearem i Hugh Jackmanem (2001), rolę w komedii Todda Solondza „Palindromy” (2004), występ u Spike’a Lee „Ona mnie nienawidzi” (2004), zaś przede wszystkim dołączenie do obsady kolejnej części głośnego filmu Stevena Soderbergha „Ocean’s 13” (2007).

dvcap6f
dvcap6f

dvcap6f
dvcap6f
dvcap6f