ycipk-akip8s
ycipk-akip8s

Eryk Lubos - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-akip8s

Charakterystyczny polski aktor teatralny i filmowy, zdobywca nagrody na FPFF w Gdyni za drugoplanową rolę męską w filmie „Boisko bezdomnych” Kasi Adamik.

Urodził się 6 września 1964 roku w Tarnowskich Górach. Studiował w PWST we Wrocławiu, którą ukończył w 1998 roku. Jeszcze w tym samym roku związał się z Wrocławskim Teatrem Współczesnym i zaliczył telewizyjny debiut w roli dilera w serialu „Życie jak poker”.

Jego debiutem na dużym ekranie była epizodyczna rola jeźdźca w ekranizacji „Starej baśni” (2003). Już w kolejnym roku wziął udział w trzech głośnych produkcjach filmowych: „Karol. Człowiek, który został papieżem” Giacomo Battiato, „W dół kolorowym wzgórzem” Przemysława Wojcieszka i „Ono” Małgorzaty Szumowskiej (2004).

Aktor charakterystyczny z reguły kojarzony z jest z określonym typem ról – w przypadku Lubosa, warunki fizyczne ‘skazały’ go na kreowanie postaci z półświatka – dilerów, gangsterów, dresiarzy. W tym właśnie klimacie oscylowały m.in. jego słynne, serialowe role w „Oficerze” Macieja Dejczera (2004-2005) i „Pitbullu” Patryka Vegi (2005).

Widzowie telewizyjni zapamiętali go też jako Przema, przyjaciela głównego bohatera z czasów podstawówki w sitcomie „Codzienna 2 m. 3” z Wojciechem Malajkatem (2005-2006), jak również z wielu charakterystycznych epizodów (w „Kryminalnych”, „Pensjonacie pod Różą”, „Magdzie M.”, czy „Ojcu Mateuszu”).

ycipk-akip8s

Wśród filmów z jego udziałem znajdują się takie tytuły, jak: „Z odzysku” Sławomira Fabickiego (2005), „Przebacz” Marka Stacharskiego (2006), „Ryś” Stanisława Tyma 2008), „Wszystko będzie dobrze” Tomasza Wiszniewskiego (2007), czy „Jak żyć?” Szymona Jakubowskiego (2008).

W 2008 roku wziął udział w głośnym filmie Kasi Adamik „Boisko bezdomnych”. Drugoplanowa rola Romana Gawrona ‘Indora’ przyniosła mu cenną nagrodę aktorską na FPFF w Gdyni.

W 2009 roku ponownie wystąpił u Adamik w zrealizowanej wraz z mamą reżyserki, Agnieszką Holland, produkcji „Janosik. Prawdziwa historia”. Poza tym dołączył do obsady „Domu złego” Wojciecha Smarzowskiego i stworzył chwaloną, pierwszoplanową kreację boksera Igora w filmie Marcina Wrony „Moja krew”.

Najświeższe produkcje z jego udziałem to: kontrowersyjny, historyczno-wojenny obraz „Tajemnica Westerplatte” Pawła Chochlewa i najnowszy film Jana Jakuba Kolskiego „Wenecja” (2010). Z Kolskim spotkał się pięć lat wcześniej podczas realizacji noweli „Wielki Wóz”, powstałej w ramach jubileuszowego filmu –składanki „Solidarność, Solidarność...”.

Ma na swoim koncie wiele ról scenicznych, stworzonych głównie na deskach Wrocławskiego Teatru Współczesnego, ale również w Teatrze im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy, Teatrze Wybrzeże w Gdańsku, Teatrze Rozmaitości w Warszawie oraz w spektaklach Teatru Telewizji. Role sceniczne przyniosły mu kilka ważnych nagród teatralnych.

ycipk-akip8s
Data urodzenia

06.09.1974

Miejsce urodzenia

Tarnowskie Góry, Polska

Filmografia

Róża (2011) (Wasyl)

Motylek (2010)

Drogówka (2013) (Sierżant Marek Banaś)

Dzień kobiet (2011) (Eryk Gąsiorowski, szef Haliny)

Prosto z nieba (2011)

Dziewczyna z szafy (2012) (Dzielnicowy)

Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem (2003) (Jeździec)

Uniwersytet potworny (2013) (Art)

Prosta historia o morderstwie (2016)

Służby specjalne (2014) (Rafun)

Wielka szóstka (2014) (Fred)

Boża podszewka II ()

Pod Mocnym Aniołem (2014) (Charles Bukowski)

Zabić bobra (2012) (Eryk)

Stara baśń (serial) () (Jeżdziec)

Chemia (2015)

Stacja Warszawa (2013) (Matejuk ''Igła'')

Był sobie dzieciak (2013) (Ukrainiec Jowa, członek oddziału Dirlewangera)

1920. Wojna i miłość () (Tkaczenko)

Miasto ucieczki (2006)

Wenecja (2010) (2010) (nauczyciel Bagiński)

Moja krew (2009) (Igor)

Ojciec Mateusz () (Waldek Grzelak Pluskwa)

Non-Stop Kolor (2007)

Pitbull (serial) ()

Ryś (2006) (Dukat)

Wszystko będzie dobrze (2006) (Sponsor)

Oficer () ('Juby')

Taniec śmierci. Sceny z Powstania Warszawskiego (2010) (Ukrainiec Jowa)

Skrzydlate świnie (2009) (Moher)

Demakijaż (2008) (Marcel)

Trick (2010) (Kosa)

Janosik. Prawdziwa historia (2009) (Gabor)

Dom zły (2008) (Sierż. Petrycki)

Made in Poland (2008) (Zenek)

Jak żyć (2008) (Marcin)

Boisko bezdomnych (2007) (Indor)

Przebacz (2006)

Belle Epoque ()

Mały Jakub (2016)

Gwiazdy (film 2017) (2017)

Gotowi na wszystko. Exterminator (2017) ( Wirski )

Miłość jest wszystkim (2018) (Dominik)

Underdog (2019) ( Borys "Kosa" Kosiński )

ycipk-akip8s
ycipk-akip8s