ycipk-1wklyu
ycipk-1wklyu

Grażyna Szapołowska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Bydgoszcz, Polska

Filmografia:

Dekalog VI (1988) (Magda)

Pan Tadeusz (1999) (Telimena)

Warszawa (2003) (właścicielka samochodu)

Lawa. Opowieść o "Dziadach" Adama Mickiewicza (1989) (Angel)

Kroniki domowe (1997) (Matka)

Pokaż kotku, co masz w środku (2011) (Zofia)

Seszele (1990) (Grażyna)

Krótki film o miłości (1988) (Magda)

Wielka majówka (1981) (panienka)

Bez końca (1984) (Urszula Zyro)

Hanussen (1988) (Valery de la Meer)

Piąte: Nie odchodź (2014)

Biegnij, chłopcze, biegnij (2013)

Fort 13 (1984) (Żona)

Tajny detektyw (1977) (Narzeczona Trzpila)

Zamiana (2009) (mama Luśki)

Zapach ziemi (1977) (Jagoda, druga żona Łukasza)

Nie kłam kochanie (2007) (matka Marcina)

Ryś (2006) (Sprzątaczka)

Tabu (1987) (matka Milki)

Magnat (1986) (Marisca)

Nadzór (1983) (wychowawczyni Kinga)

Wojna żeńsko-męska (2010) (Beba)

1920 Bitwa Warszawska (2011)

Różyczka (2009) (Pani Roma)

Trick (2010) (Markiewiczowa)

Jutro idziemy do kina (2007) (Matka Krysi)

Kochaj mnie, kochaj! () (Danuta Socha-Dajewska, matka Darka)

Magda M. () (Julia Szulc)

Tylko mnie kochaj (2006) (Babcia)

Karol - człowiek, który został Papieżem (2005) (Brigitte Frank)

Przed odlotem (1980) (inżynier Ewa Wojtowicz)

Przez dotyk (1985) (Anna)

Medium (1985) (1985) (nauczycielka)

Lata dwudzieste, lata trzydzieste (1986) (Liza)

Besuch bei Van Gogh (1986) (Marie Grafenstein)

Pervaya vstrecha - poslednyaya vstrecha (1987)

Cudowne dziecko (1986) (matka)

Condanna, La (1990) (Monika)

Lebewohl, Fremde (1991) (Karin)

Szirmok, virágok, koszorúk (1984) (Mrs. Ferenc Majláth)

Wielki szu (1982) (żona Wielkieko Szu)

Inne spojrzenie (1982) (Livia)

W starym dworku czyli niepodleglość trójkątów (1984) (Annette Nevermore)

Zagon (1987) (Clare Ridgeway)

Skipper, Der (1990) (Mona)

Piękna nieznajoma (1992) (nieznajoma)

Punto di fuga (1993)

Piazza di Spagna (1993) (Armida de Tolle)

Abissinia (1993) (Francesca)

Botoks (2017)

Zdjęcie
Podziel się

Polska aktorka filmowa i teatralna. Jako kobieta obdarzona niezwykłym seksapilem, w latach 80-tych była jedną z czołowych amantek polskiego kina.

Urodziła się 19 września 1953 roku w Bydgoszczy. Po maturze przez dwa lata występowała w Teatrze Pantomimy we Wrocławiu. Studiowała na Wydziale Aktorskim PWST w Warszawie, który ukończyła w 1977 roku. Tuż po studiach dostała angaż w Teatrze Narodowym, w którego zespole pozostała do 1984 roku. Stworzyła tam m.in. kreację Księżniczki w „Śnie Srebrnym Salomei” Juliusza Słowackiego.

Już w czasie studiów pojawiała się w epizodycznych rolach w telewizji („Telefon” 1974, „40-latek” 1975-76, „Lalka” 1977, „Parada oszustów” 1977). Na dużym ekranie zadebiutowała w 1977 roku, rolą w polsko - jugosłowiańskim „Zapachu ziemi”. W kolejnych latach, poza udziałem w „Najdłuższej wojnie nowoczesnej Europy” Jerzego Sztwiertni, rolą u Ryszarda Bera w „Hotelu klasy lux” (oba w 1979) i dwoma większymi występami u Krzysztofa Rogulskiego („Przed odlotem” 1980, „Wielka majówka” 1981), wystąpiła w dwóch węgierskich produkcjach: „80 huzarów” (1978) i „Inne spojrzenie” (1982) z Jadwigą Jankowską-Cieślak. Szczególnie kreacja w tym drugim przyniosła jej uznanie krytyki. Szapołowska powoli stawała się gwiazdą, co ułatwiały jej liczne propozycje ciekawych występów filmowych.

W 1982 roku zagrała żonę „Wielkiego Szu” w filmie Sylwestra Chęcińskiego, rok później pojawiła się obok Ewy Błaszczyk na planie słynnego „Nadzoru” Wiesława Saniewskiego (1983) oraz zjednała sobie rzesze fanów dzięki roli Lizy w popularnych „Latach dwudziestych…latach trzydziestych…” Janusza Rzeszewskiego (1983).

ycipk-1wklyu

W 1984 roku po raz pierwszy miała okazję współpracować z Krzysztofem Kieślowskim, tworząc znakomitą kreację w obrazie „Bez końca”, w 1985 zagrała u Magdaleny Łazarkiewicz w telewizyjnym filmie „Przez dotyk” z cyklu „Kroniki domowe”, zaś w 1986 roku wzięła udział w głośnym, kostiumowym „Magnacie” Filipa Bajona. Największą kreacją Szapołowskiej tamtych lat była rola Magdy w „Krótkim filmie o miłości” Krzysztofa Kieślowskiego (1988, Nagroda dla Najlepszej Aktorki na FPFF w Gdyni, nagroda na MFF w Chicago).

Międzynarodowy sukces filmu umożliwił aktorce liczne występy w zagranicznych produkcjach – na przełomie dekad wystąpiła m.in. u Marka Belocchia w nagrodzonym na Berlinale filmie „La Condanna” (1990), w niemieckiej produkcji „Żegnaj cudzoziemko” (1991), włoskim „Placu hiszpańskim” (1991, Nagroda im. Ennio de Flaiano), czy w „Dzikiej namiętności” (1992).

W kraju pojawiła się z kolei w tytułowej roli w „Pięknej nieznajomej” Jerzego Hoffmana (1992, koprodukcja polsko-rosyjska) z Nikitą Michałkowem, jako matka w „Kronikach domowych” Leszka Wosiewicza (1998), w pamiętnej roli Telimeny w ekranizacji „Pana Tadeusza” Andrzeja Wajdy (1999, Orzeł).

W 2003 roku wzięła udział w niezależnej, nagrodzonej Grand Prix w Gdyni, produkcji „Warszawa” Dariusza Gajewskiego, rok później – w głośnym obrazie „Karol. Człowiek, który został papieżem” (2004).

W latach 2005-2006 uwodziła Pawła Małaszyńskiego na planie serialu „Magda M.”, w późniejszym czasie kontynuowała występy na małym ekranie, wcielając się w rolę Danuty w „Kochaj mnie, kochaj!” (2006).

ycipk-1wklyu

W 2006 roku zagrała w znanej produkcji „Tylko mnie kochaj” Ryszarda Zatorskiego, zaś w 2007, razem z Beatą Tyszkiewicz wcieliła się w rolę sprzątaczki w komedii Stanisława Tyma „Ryś”.

Aktorka czterokrotnie zdobyła Złotą Kaczkę dla Najlepszej Aktorki Sezonu (w latach 1984, 1985, 1989 i 1999). Dwukrotnie otrzymała tytuł „Gwiazdy Filmowego Sezonu” na festiwalu w Łagowie, zaś w 1997 roku, podczas II Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach odcisnęła dłoń na Promenadzie Gwiazd.

Ostatnio pojawiła się w fabularnym filmie telewizyjnym „Jutro idziemy do kina” (2007). W 2008 roku wystąpiła w filmie "Nie kłam, kochanie". Rok 2009 to rola w obrazie "Zamiana", a rok później w "Tricku" i "Różyczce". W 2011 roku zagrała w produkcjach: "1920 Bitwa Warszawska", "Wojna żeńsko-męska" oraz "Pokaż kotku, co masz w środku".

W 2005 roku wydała książkę „Pocałunki”, będącą zbiorem opowiadań zawierających spostrzeżenia autorki na różne sfery i dziedziny życia.

ycipk-1wklyu
ycipk-1wklyu