ycipk-9q67m2
ycipk-9q67m2

Joanna Wizmur - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Reżyser:
Filmografia:

Mulan (1998) (babcia Fa)

Asterix i Obelix - Misja Kleopatra (2002)

Król Lew 3: Hakuna Matata (2004) (Banzai)

Gdzie jest Nemo 3D (2003)

Piękna i Bestia 3D (1991) (Bestia)

Światło odbite (1989) (Uczestniczka seansu psychoterapeutycznego)

Chip i Dale Brygada RR () (Wilczyca Harriet / Bucik)

Boża podszewka II ()

Baśnie i bajki polskie () (Macocha / Kostucha)

Kubusiowe opowieści ()

Jetsonowie () (Elroy Jetson)

Flintstonowie ()

Kacze opowieści () (Hyzio)

Tarzan 2: Początek legendy (2005) (Terek)

Mulan 2 (2004)

Timon i Pumba ()

Był sobie człowiek () (Teresa / Joanna d'Arc)

Asterix podbija Amerykę (1994)

Smerfy () (Złośnik)

Na fali (2007) (Edna Maverick)

Shrek Trzeci (2007) (Kot w butach)

Pensjonat pod Różą () (Balbina Barcik)

Ruchomy Zamek Hauru (2004)

Sezon na misia (2006) (Róża)

Madagaskar (2005) (Alex)

Goofy na wakacjach (1995) (Panna Maples)

Simpsonowie - wersja kinowa (2007) (Bart)

Skok przez płot (2006) (Stella)

Dzień czwarty (1984) (Siostra Barbary)

Białe małżeństwo (1992) (kucharka)

Beethoven (1992) (Ruth Walters)

Zdjęcie
Podziel się

W 1981 roku ukończyła krakowską PWST, zadebiutowała w Teatrze im. Aleksandra Węgierki w Białymstoku. W 1983 roku przeniosła się do Warszawy, gdzie występowała w Teatrze Studio, Dramatycznym i Syrena.

Pod koniec lat 90. zrezygnowała z pracy w teatrze i zajęła się reżyserią dubbingu, stając się z czasem czołowym specjalistą w tej dziedzinie w Polsce.

Jest autorką polskich wersji dźwiękowych większości filmów animowanych wprowadzanych na polskie ekrany w latach 90. XX i w pierwszej dekadzie XXI wieku, w tym spolszczonego Shreka. Jej głosem przemówiło wielu bohaterów dubbingowanych obrazów.

ycipk-9q67m2
ycipk-9q67m2
ycipk-9q67m2