ycipk-3qcgyh
ycipk-3qcgyh

Kevin Bacon - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-3qcgyh

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych aktorów hollywoodzkich, grający „we wszystkim” i „ze wszystkimi”, co urosło do rangi fenomenu o tyle, że właśnie o tę drugą cechę oparta została popularna w latach 90-tych w amerykańskim środowisku studenckim gra „Six Degrees of Kevin Bacon”. Zabawa polegała na tym, by połączyć z Baconem danego (jakiegokolwiek w historii kina) aktora za pomocą jak najmniejszej ilości „pośredników”.

Kelvin Bacon urodził się 8 lipca 1958 roku w Filadelfii. W wieku 17 lat, z pomocą rodziców wyjechał do Nowego Jorku z poważnym (mimo, że młodzieńczym) zamiarem kształcenia się w zawodzie aktora, stając się w ten sposób najmłodszym studentem Circle in the Square. Stawianie pierwszych kroków na scenie w tak młodym wieku zaowocowało wczesnym debiutem na Broadwayu i rychłym otrzymaniem prestiżowej nagrody Obie, za występ u boku Seana Penna w sztuce „The Slab Boys” (1983).

W 1978 roku zadebiutował niewielką rolą w filmie „Menażeria”, w kolejnych latach wystąpił w pomniejszych rolach w kilku produkcjach, a w 1982 roku przykuł uwagę rolą w debiutanckiej komedii Barry’ego Levinsona „Diner” (1982) z Mickey Rourkiem. Pierwszym filmem, w którym zagrał główną rolę, był muzyczny „Footloose” (1984). Do końca dekady wystąpił w co najmniej kilku pierwszoplanowych kreacjach (m.in. w filmie akcji „Żywe srebro” 1986, komedii „Ona będzie miała dziecko” 1988, czy thrillerze „Prawo i sprawiedliwość” 1989 Martina Campbella), żadna z nich nie zapewniła mu jednak dobrej pozycji w filmowym światku.

Pod koniec lat 80-tych przechodził dodatkowo osobisty kryzys, związany ze śmiercią matki. W kolejnej dekadzie los okazał się zdecydowanie łaskawszy dla Bacona, który wreszcie otrzymał szansę występów w mainstreamowych produkcjach.

Pokazał aktorską klasę w głośnym „JFK” Olivera Stone’a (1991) oraz – rok później – w „Ludziach honoru” Roba Reinera, z Jackiem Nicholsonem, Tomem Cruisem i Demi Moore. To wystarczyło, by kolejne propozycje posypały się same. W 1994 roku partnerował Meryl Streep na planie „Dzikiej rzeki”, dzięki czemu zgarnął swoją jedyną nominację do Złotego Globu i od tego czasu właściwie co roku, przez 10 kolejnych lat pojawiał się w co najmniej jednej produkcji, nie dając widzom, ani filmowcom, zapomnieć o sobie ani na chwilę.

ycipk-3qcgyh

Z bardziej znaczących filmów z gwiazdorskim udziałem Bacona wymienić można na pewno katastroficzny film Rona Howarda „Apollo 13” (1995), thrillery: „Uśpieni” (1996) Barry’ego Levinsona, „Dzikie żądze” (1998), „Opętanie” (1999), „Człowiek widmo” (2000, nominacja do nagrody MTV w kategorii Najlepszy Czarny Charakter) Paula Verhoevena, „24 godziny” (2002), czy „Tatuaż” (2003) Jane Campion, dramaty „Zły dotyk” i (2004) i „Gdzie leży prawda” (2005) w reżyserii Atoma Egoyana, czy komedię „Salon piękności” (2005).

Pełnowymiarową kreację udało mu się stworzyć w głośnym kryminale Clinta Eastwooda „Rzeka tajemnic” (2003), gdzie wcielił się w postać prowadzącego śledztwo policjanta.

Sporadycznie zdarza mu się pojawić w roli producenta, dwukrotnie zaś próbował swych sił jako reżyser – w 1996 roku zrealizował film „Pożegnanie z Chase”, a w 2005 – melodramat „Loverboy”. W obu wystąpiła żona Bacona – Kyra Sedgwick.

Ostatnio zdaje się mieć nieco gorszy okres w karierze – jeśli nawet występuje, to w mniej znanych produkcjach.

W 2007 roku zagrał m.in. w filmie sensacyjnym „Death Sentence” i w debiucie reżyserskim Allison Eastwood „Rails&Ties”. W 2008 roku zagrał w filmie "Frost/Nixon". Rok 2009 to role w filmach "Podróż powrotna" oraz "Zawsze tylko ty". W 2011 roku wcielił się w czarny charakter w obrazie "X-Men: Pierwsza klasa".

ycipk-3qcgyh
Data urodzenia

08.07.1958

Miejsce urodzenia

Filadelfia

Filmografia

Dzikie żądze (1998) (Suzie Marie Toller)

Mój przyjaciel, Skip (2000) (Dink Jenkins)

Kocha, lubi, szanuje (2011) (oficer Huang)

24 godziny (2002) (Dr. Will Jennings)

Piątek 13-ego (1980) (Jack)

Opętanie (1999)

Dzika rzeka (1994) (Terry)

Super (2010) (Święty Mściciel)

Człowiek Widmo (2000)

Lemon Sky (1988) (Alan)

Woodsman, The (2004)

Dotyk przeznaczenia (2000)

Uśpieni (1996) (Carol Martinez)

Apollo 13 (1995) (Gene Kranz)

Ludzie honoru (1992)

Linia życia (1990) (Rachel)

Rzeka tajemnic (2003)

Darkness, the (2016)

Cop Car (2015) (Szeryf Kretzer)

Pakt z diabłem (2015) (Steve Flemmi)

R.I.P.D. Agenci z Zaświatów (2013) (Roy Pulsipher)

Loverboy (2005)

Biały słoń (2011) (Curtie Church)

Podróż powrotna (2009) (Podpułkownik Michael Strobl)

Jayne Mansfield's Car (2012)

Frost/Nixon (2008)

Więzy życia (2007) (Megan Stark)

Zakochany Nowy Jork (2008) (Garry)

Wyrok śmierci / Death Sentence (2007) (2007) (Bones Darly)

Salon piękności (2005) (Lynn)

X-Men: Pierwsza klasa (2011) (kapitan)

Zawsze tylko Ty (2009) (Bud)

Odwrócić przeznaczenie (2007) (Fingers)

Gdzie leży prawda (2005) (Karen O'Connor)

End of the Line (1987) (Everett)

Big Picture, The (1989) (Nick Chapman)

Wstrząsy (1990) (Valentine McKee)

Queens Logic (1991) (Grace)

Balto (1995) (Jenna)

Idąc na całość (1997) (Jon)

Enormous Changes at the Last Minute (1983) (Virginia)

Starting Over (1979) (Young Couple)

Bohater na wolności (1980) (nastolatek)

Forty Deuce (1982) (Rickey)

Mister Roberts (1984) (Ensign Frank Pulver)

Quicksilver (1986) (Voodoo)

Pyrates (1991) (Ari)

Air Up There, The (1994) (Jimmy Dolan)

Picture Perfect (1997) (Sam Mayfair)

Telling Lies in America (1997) (Henry)

Elizabeth Jane (1998) (Sean Murray)

Digging to China (1998) (Ricky Schroth)

She`s Having a Baby (1988) (Davis McDonald)

Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life (1997) (siebie)

Tylko gdy się śmieję (1981) (Don)

He Said, She Said (1991) (Linda)

Diner (1982) (Robert 'Boogie' Sheftell)

Footloose (1984) (1984) (pastor)

Animal House (1978) (Profesor Dave Jennings)

Prawo i sprawiedliwość (1988)

Morderstwo pierwszego stopnia (1995) (James Stamphill)

Tatuaż (2003) (Frannie Avery)

Morderczy demon (1983) (Kenny Miller)

White Water Summer (1987) (Alan)

ycipk-3qcgyh
ycipk-3qcgyh