ycipk-27pdlz
ycipk-27pdlz

Krzysztof Zaleski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-27pdlz

Uznany reżyser teatralny, z powodzeniem uprawiający również zawód aktora. Jeden z czołowych odtwórców ról w dziełach Kina Moralnego Niepokoju. Zdobywca nagrody aktorskiej na FPFF w Gdyni w 1981 roku za pierwszoplanowe występy w czterech różnych produkcjach filmowych.

Urodził się 3 września 1948 roku w Świętochłowicach. Zanim ukończył Wydział Reżyserii Teatralnej PWST w Warszawie (1979, dyplom 1986), zdobył wykształcenie uniwersyteckie na Wydziale Filologii Polskiej i Słowiańskiej UW (1971). Jako reżyser teatralny związany był ze scenami warszawskich teatrów: na Woli (1975-76), Współczesnego (1976-87), Dramatycznego (1987-88) i Ateneum (od 1988 roku) oraz ze sceną Teatru Telewizji (od 1978 roku). Reżyserował również dla Teatru Polskiego Radia, od 2006 roku pełniąc funkcję jego głównego reżysera. W tej dziedzinie twórczości zasłynął m.in. jako twórca adaptacji i reżyser sztuki „Ksiądz Marek” Juliusza Słowackiego (1983), uznanej za jedną z najwybitniejszych inscenizacji Słowackiego w Teatrze Dramatycznym, reżyser „Mahagonny” wg Brechta/Weilla (1982) i musicalu „Niech no tylko zakwitną jabłonie” wg scenariusza napisanego wspólnie z Agnieszką Osiecką, zrealizowanych w Teatrze Współczesnym.

Jego debiutem aktorskim na ekranie była rola w „Niedzielnych dzieciach” Agnieszki Holland (1976) – telewizyjnym filmie zwiastującym rodzący się wówczas nurt Kina Moralnego Niepokoju, którego Zaleski był ważnym współtwórcą, głównie jako odtwórca mniejszych lub większych ról w wielu jego sztandarowych dziełach.

Zagrał m.in. w kolejnych filmach Holland (jako prowokator w „Gorączce” 1980; dróżnik w „Kobiecie samotnej” 1981), był stałym odtwórcą ról u Janusza Zaorskiego („Pokój z widokiem na morze” 1977, „Zaległy urlop” 1978, serial „Punkt widzenia” 1980, „Dziecinne pytania” 1981, „Matka Królów” 1982, czy późniejsze: „Zabawa w chowanego” 1984, „Jezioro Bodeńskie” 1985 i „Piłkarski poker” 1988) i Feliksa Falka (epizod w „Wodzireju” 1977, „Szansa” 1979, „Idol” 1984). Zagrał epizody w tak słynnych dziełach, jak „Przypadek” Kieślowskiego (1981), „Człowiek z żelaza” (1981), czy „Bez znieczulenia” Wajdy (1978, również współpraca scenariuszowa).

* Za pierwszoplanowe kreacje u Janusza Kijowskiego w „Indeksie” (1977) i „Głosach” (1980) oraz pamiętne role w „Gorączce” Holland i w „Dziecinnych pytaniach Zaorskiego został uhonorowany nagrodą aktorską na FPFF w Gdyni w 1981 roku.*

ycipk-27pdlz

W kolejnych dekadach miał okazję spotkać się zarówno z Kijowskim („Warszawa. Rok 5703” 1992), Falkiem („Samowolka” 1993, „Twarze i maski” 2000), jak i z Zaorskim („Cudownie ocalony” z telewizyjnego cyklu „Polskie miłości” 2004). Ponadto dał pamiętne, komediowe występy u Stanisława Barei w „Zmiennikach” (1986), Andrzeja Kotkowskiego w „Obywatelu Piszczyku” z Jerzy Stuhrem (1988), Mirosława Borka w „Konsulu” z Marią Pakulnis i Janem Fronczewskim (1989), czy Łukasza Wylężałka w filmie „O dwóch takich co nic nie ukradli” (1999). Często można było oglądać go na planie sensacyjno-kryminalnych produkcji („Zabij mnie glino” Jacka Bromskiego 1987, „Gracze” Ryszarda Bugajskiego 1995, „Sztos” Olafa Lubaszenki 1997, seriale: „Dziki 2. Pojedynek” Krzysztofa Langa 2005, „Kryminalni”, czy „Fala zbrodni”), filmów historycznych („Męskie sprawy” Jana Kidawy-Błońskiego 1988, „Życie za życie. Maksymilian Kolbe” Krzysztofa Zanussiego 1990), ale i przejmujących, współczesnych dramatów („Kochankowie mojej mamy” Radosława
Piwowarskiego z Krystyną Jandą 1985, „Tylko strach” Barbary Sass z Anną Dymną 1993, „Egoiści” Mariusza Trelińskiego 2000).

Współpracował przy scenariuszu popularnego serialu telewizyjnego „Psie serce” z Marią Pakulnis w roli głównej (2002-2003).

Jego ostatnim występem filmowym była rola u boku Vala Kilmera, Bogusława Lindy i Katarzyny Figury w anglojęzycznym „Summer Love” Piotra Uklańskiego (2006). W 2007 roku objął posadę dyrektora i redaktora naczelnego Programu 2 Polskiego Radia. W tym samym roku został też laureatem prestiżowej nagrody Feliksa Warszawskiego za najlepszą reżyserię spektaklu „Wagon” w Teatrze Współczesnym w Warszawie.

Wykładał reżyserię w warszawskiej PWST. W latach 1987-90 był nawet prodziekanem Wydziału Reżyserskiego tej uczelni. Zmarł 20 października 2008 roku w Warszawie, z powodu choroby nowotworowej. Został pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.

Data urodzenia

03.09.1948

Miejsce urodzenia

Świętochłowice

Data śmierci

20.10.2008

Filmografia

Człowiek z żelaza (1981)

Warszawa. Année 5703 (1992) (Agent)

Samowolka (1993) (sierżant Kufel)

Bajland (2000) (redaktor)

Gorączka (1981) (1981) ('Czarny')

Sztos (1997) (Grucha)

Cudownie ocalony (2004) (Wrona)

Kochankowie mojej mamy (1985) (pan Witek)

Zezem (1976) (Zaczytany urzędnik)

Dziki 2. Pojedynek () (Doktor Jastrząb)

Summer Love (2006) (duży facet)

Niedzielne dzieci (1976) (Marek)

Zaległy urlop (1978) (Lekarz)

Kryminalni () (Tadeusz 'Rotger' Niezgoda)

Konsul (1989) (Roman)

Domena władzy (1991) (Pułkownik Holz)

ycipk-27pdlz
ycipk-27pdlz
ycipk-27pdlz