ycipk-2uftjn
ycipk-2uftjn

Maria Pakulnis - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Giżycko

Filmografia:

Doktor Semmelweis (1996) (Baronowa Olga von Melck)

Ekstradycja 2 (1996) (Nadieżda)

Dekalog III (1988) (Ewa)

Zygfryd (1986) (Maria)

Ostatnia misja (2000) (doktor Sawicka)

Schodami w górę, schodami w dół (1988) (Agnieszka)

Pożegnanie Jesieni (1990) (Helena)

Ubu król (2003) (ambasador Niemiec)

Marzenia do spełnienia (2001) (Jowita)

Bez końca (1984) (Joanna)

Biuro kryminalne () (Helena Rybacka)

Wiadomości z drugiej ręki () (Krystyna Skowrońska)

Tulipan () (Prostytutka Tina)

Wiosna 1941 (2008) (Maria (1972))

Tylko miłość () (teściowa Rafała)

Bezmiar sprawiedliwości (2006) (Alicja Kuter)

Psie serce (2002) (Właścicielka psa)

Deborah (1995) (Anna)

Czułość / Neha (1991) (1991) (Maria)

Kurs na lewo (1986) (samotna kobieta)

Obywatel Piszczyk (1988) (Renata)

Dolina Issy (1982) (Barbarka)

Weryfikacja (1986) (Kaśka)

Oszołomienie (1988) (Jadzia)

Na srebrnym globie (1976) (Ihezal)

Miłość nad rozlewiskiem () (Ewa Sztern)

Ekstradycja () (Nadieżda Tumska)

Złoty środek (2008) (Elżbieta, matka Tomasza)

Harry Potter i Zakon Feniksa (2007) (Trelawney)

Lekarz drzew (2005) (Ona)

Rozdroże Cafe (2005) (matka Grzesia)

Konsul (1989) (Anka)

Zabij mnie glino (1987) (Teresa)

Pajęczarki (1993) (Magda)

Przeprowadzki (2000) (Heidi)

Bernard i Bianka (1977) (Madame Meduza (polski dubbing))

Dublerzy (2006) (Szefowa Braun)

Porady na zdrady (2016)

Planeta singli 3 (2019) (Mama Tomka)

Pensjonat nad rozlewiskiem ()

Zdjęcie
Podziel się

Polska aktorka filmowa i teatralna.

Urodziła się 2 lipca 1956 roku w Giżycku. W rodzinnym mieście ukończyła Liceum Pielęgniarskie. Z zawodem medycznym nie miała jednak wiele wspólnego, gdyż wybór studiów – pośrednio dzięki polonistce, która zaszczepiła w niej miłość do teatru - padł na warszawską PWST. Aktorka zrobiła tam dyplom w 1980 roku.

Przez krótki okres związana była z awangardowym teatrem w Słupsku (1980-81), później ze stołecznymi: Współczesnym (1981-87), Dramatycznym (1987) i Ateneum (od 1989 roku). Przez lata pracy na deskach teatru stworzyła wiele interesujących kreacji, część spektakli reżyserowana była przez męża, Krzysztofa Zaleskiego.

Debiutem filmowym Marii Pakulnis był epizod w historycznym filmie Wandy Jakubowskiej „Biały mazur” (1978). Miała szczęście już u progu kariery współpracować z wybitnymi osobistościami reżyserskimi: Tadeuszem Konwickim („Dolina Issy” 1982) i Krzysztofem Kieślowskim („Bez końca” 1984, „Dekalog III” 1988).

ycipk-2uftjn

Za drugoplanowe role w „Jeziorze Bodeńskim” (1985) Janusza Zaorskiego i w „Weryfikacji” (1986) Mirosława Gronowskiego otrzymała nagrodę na FPFF w Gdyni, zaś za kreację w „Zygfrydzie” (1986) Andrzeja Domalika, u boku Jana Nowickiego i Gustawa Holoubka, została odznaczona nagrodą aktorską na MFF w Taorminie oraz „Złotym Ekranem” – popularną wówczas nagrodą przyznawaną przez czytelników pisma „Ekran”.

Wszystkie trzy role przyniosły jej też prestiżową Nagrodę Aktorską im. Zbyszka Cybulskiego w 1986 roku.

Często grywała atrakcyjne, silne, pewne siebie kobiety. W 1987 roku wzięła udział w kryminalnym filmie Jacka Bromskiego „Zabij mnie glino”, rok później partnerowała Jerzemu Stuhrowi na planie „Obywatela Piszczyka” (1988) w reżyserii Andrzeja Kotkowskiego.

W 1990 roku stworzyła świetną kreację w adaptacji powieści Witkacego „Pożegnanie jesieni” w reżyserii Mariusza Trelińskiego, a w 1993 zagrała u Barbary Sass w słynnych „Pajęczarkach”, obok Adrianny Biedrzyńskiej.

W połowie lat 90-tych zaczęła częściej gościć na małym ekranie.

ycipk-2uftjn

W latach 1994-95 występowała w roli wysportowanej klientki „Fitness Clubu”, w latach 1995-96 brała udział w popularnej „Ekstradycji, a na początku nowego wieku występowała w produkcji TV „Marzenia do spełnienia” (2001-2002).

Kontynuując, z coraz większym sukcesem, występy telewizyjne („Psie serce” 2002-2003, „Na wspólnej” 2003-2007, „Pierwsza miłość” 2004-2007, „Rozdroże cafe” 2005), nie zarzucała gry w teatrze i na wielkim ekranie.

W 2003 roku pojawiła się u Piotra Szulkina w groteskowym „Ubu królu”, w 2006 – w dramacie sądowym Wiesława Saniewskiego „Bezmiar sprawiedliwości” oraz w komedii kryminalnej „Dublerzy”.

Maria Pakulnis zajmuje się również polskim dubbingiem do filmów dla dzieci i młodzieży – w 2000 i 2003 użyczyła swojego głosu Cruelli De Mon ze „101 dalmatyńczyków”, ostatnio pracowała zaś przy dubbingu do przeboju „Harry Potter i Zakon Feniksa” (2007).

W 1998 roku odcisnęła swoją dłoń na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach.

ycipk-2uftjn

Jednym z ostatnich telewizyjnych występów Marii Pakulnis jest rola w serialu „Tylko miłość” (2007). W 2009 roku zagrała w filmie "Złoty środek" oraz serialu "Siostry". W 2010 roku dołączyła do obsady serialu "Miłość nad rozlewiskiem".

ycipk-2uftjn
ycipk-2uftjn