ycipk-1o0glj
ycipk-1o0glj

Whoopi Goldberg - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork, USA

Filmografia:

Kolorowe ptaki (2010) (Alice / White)

Clara's Heart (1988) (Clara Mayfield)

Muppety (2011) (ona sama)

Kingdom Come (2001) (Raynelle Slocumb)

Bogus, mój przyjaciel na niby (1996) (Harriet Franklin)

Corrina, Corrina (1994) (Corrina)

Telephone, The (1988) (Vashti Blue)

Beverly Hills Brats (1989) (Cameo appearance)

Duchy Missisipi (1996) (Myrlie Evers)

Król Lew 3D (1994) (Shenzi - Hiena)

Przerwana lekcja muzyki (1999) (.... Valerie Owens)

Zakonnica w przebraniu (1992)

Babka z zakalcem (1991) (Rose Schwartz)

Rudolf czerwononosy renifer (1998)

Odrobina nieba (2011) (God)

Comicitis (1989)

Król Lew 3: Hakuna Matata (2004) (Shenzi)

Małpiszon (2001) (Śmierć)

Wyścig szczurów (2001) (Vera Baker)

Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn, An (1997)

Star Trek: Nemesis (2002) (Guinan)

Głębia oceanu (1999) (Candy Bliss)

Gracz (1992) (detektyw Susan Avery)

Nagi w Nowym Jorku (1994) (Tragiczna maska na ścianie w teatrze)

Uwierz w ducha (1990) (Oda Mae Brown)

Kolor purpury (1985) (Celie)

Little Rascals, The (1994)

Pierwsza piątka (2014)

Niedźwiedź w dużym niebieskim domu () (Wielki Bandini)

Wojownicze Żółwie Ninja (2014) (Bernadette Thompson)

Mistrzowski strzał (1989) (Sarah Collins)

Do zobaczenia we wrześniu (2010) (Psychoterapeutka)

Doogal (2006)

Zebra z klasą (2005) (Franny/Frania)

Władca Księgi (1994) (Fantasy)

Citizen (1982)

Sarafina! (1992) (Mary Masembuko)

Rugrats Movie, The (1998) (Ranger Margaret)

Call Me Claus (2001) (Lucy Cullins)

Showboy (2002) (Siebie)

Fatal Beauty (1987) (Rita Rizzoli)

I Ty możesz zostać bohaterem (2006) (Darlin)

Długa droga do domu (1990) (Odessa Cotter)

Theodore Rex (1995) (Katie Coltrane)

Associate, The (1996) (Laurel Ayres)

Alegría (1998) (Baby Clown)

Second Chance at Life, A (2000) (Narrator)

Blizzard (2002) (Blizzard)

Baby Geniuses 2: Superbabies (2004) (Siebie)

Eddie (1996) (Eddie)

Good Fences (2003) (Mabel)

Junket Whore (1998) (Siebie)

Alice in Wonderland (1999) (Kot Cheshire)

More Dogs Than Bones (2000) (Cleo)

In the Gloaming (1997) (Siostra Myrna)

Wszystkiego najlepszego, Bugs! - 50 Lat (1990) (Siebie)

Idąc na całość (1997) (taksówkarka)

How Stella Got Her Groove Back (1998) (Delilah)

Zakonnica w przebraniu 2: Powrót do habitu (1993) (Deloris)

Boys on the Side (1995) (Jane Deluca)

Homer & Eddie (1989) (Eddie Cervi)

Burglar (1987)

Made in America (1993) (Sarah Mathews)

Get Bruce (1999) (Siebie)

Księżyc i Valentino (1995) (Sylvie Morrow)

Celluloid Closet, The (1995) (Siebie)

Loaded Weapon 1 (1993) (Billy York)

Robin Williams: W mojej głowie (2018) (ona sama)

Zdjęcie
Podziel się

Jedna z najbardziej znanych na świecie, czarnoskórych aktorek, przede wszystkim komediowych. Pamiętna odtwórczyni tytułowej roli „Zakonnicy w przebraniu” i oskarowa mediatorka Oda Mae Brown w „Uwierz w ducha”. Zasłynęła jako pierwsza kobieta prowadząca ceremonię wręczenia Oskarów. Jej znakiem rozpoznawczym jest charakterystyczna fryzura (dready lub warkoczyki).

Urodziła się 13 listopada 1955 roku w Nowym Jorku. Już jako dziecko uczęszczała do Helena Rubenstein Children’s Theater, przejawiając żywe zainteresowanie występami przed publicznością. Miała niezbyt szczęśliwe dzieciństwo i młodość – wychowanie w niepełnej rodzinie, porzucenie szkoły średniej, narkotyki, wczesne macierzyństwo, nieudane małżeństwo - to punkty wyznaczające młode lata życia Caryn Elaine.

Nieco jaśniejszych barw nabrało ono po przeprowadzce do San Diego, w którego klubach, w drugiej połowie lat 70-tych miały miejsce pierwsze dorosłe występy sceniczne zdolnej aktorki-komediantki. To wówczas przyjęła pseudonim artystyczny Whoopi Cushion, którego drugi człon został szybko zmieniony (za namową matki) na: Goldberg.

Przełomem w karierze scenicznej aktorki był kabaretowy program artystyczny „The Spook Show”, z którym występowała w San Francisco. To właśnie tam, w 1982 roku, zauważył ją Mike Nichols, już dwa lata później umożliwiając jej broadwayowski debiut z tym samym programem, przemianowanym jednak na „Whoopi Goldberg”. Sukces show, wsparty renomą Nicholsa sprawił, że dalsza kariera Goldberg potoczyła się już gładko.

ycipk-1o0glj

* W samym tylko 1985 roku nie tylko zadebiutowała jako współprowadząca telewizyjny show „Comic Relief” (z Billym Crystalem, późniejszym partnerem podczas gali rozdania Oskarów), nie tylko dała wyróżniony nominacją do Emmy, gościnny występ w serialu „Na wariackich papierach”, ale przede wszystkim ujawniła talent dramatyczny, dając spektakularny debiut na dużym ekranie w „Kolorze purpury” Stevena Spielberga (Złoty Glob, National Board of Review Award i nominacja do Oskara).*

Z dnia na dzień stała się gwiazdą małego (Guinan w serialu „Star Trek: Następne Pokolenie”, Brenda w „Bagdad Cafe”) i dużego ekranu (komedie kryminalne: „Telefon”, „Włamywaczka”, „Śmiercionośna ślicznotka”).

Dekadę lat 90-tych otworzyła świetnym, obsypanym nagrodami występem w komicznej roli kobiety-medium w filmie fantasy „Uwierz w ducha” Jerry’ego Zuckera (1990, Oskar, BAFTA, Złoty Glob, American Comedy Award, Kansac City Film Critics Circle Award i Saturn). Później dołączyła do gwiazdorskiej obsady „Babki z zakalcem” (1991) i „Gracza” Altmana (1992), wzięła udział w znanej komedii familijnej „Klan urwisów” (1994),* jednak przede wszystkim wsławiła się tytułową rolą w komedii kryminalnej „Zakonnica w przebraniu” (1992, American Comedy Award, dwie nominacje do MTV Movie Awards) i w sequelu „Zakonnica w przebraniu II” (1993, nominacja do MTV Movie Award).*

Była to ostatnia, rzeczywiście przebojowa rola Whoopi Goldberg, która w kolejnych latach, mimo niesłabnącej popularności (w latach 1994-2002 była czterokrotną gospodynią ceremonii wręczenia Oskarów; w 1995 roku podpisała 20-milionowy kontrakt, obejmujący dwie role filmowe w disneyowskich produkcjach) przestała być chętnie oglądana na dużym ekranie. Najlepszym tego miernikiem był fakt, że kolejne komedie z jej gwiazdorskim udziałem kończyły się klapą („Eddie”, „Partner”, „Bogus, mój przyjaciel na niby”, „Theodore Rex”).

Pod koniec dekady pojawiła się jako Kot Cheshire w telewizyjnej adaptacji „Alicji w krainie czarów” i wzięła udział w głośnym dramacie „Przerwana lekcja muzyki” z Winoną Ryder i Angeliną Jolie (1999). W nowym tysiącleciu zagrała w kilku komediach („Królestwo niebieskie”, „Małpiszon”, „Wyścig szczurów”), udzielała się w roli producentki telewizyjnej („Co tworzy rodzinę”) i scenarzystki (serial „Strong Medicine” 2000-2006). Była jedną z gwiazd emitowanego na przełomie 2003 i 2004 roku sitcomu „Whoopi”. W latach 2006-2008 prowadziła poranny program radiowy „Wake Up with Whoopi”.

ycipk-1o0glj

Ma na swoim koncie parę ważnych ról dubbingowych (m.in. jedna z hien w „Królu lwie”, Franny w „Zebrze z klasą”). W latach 1993-1996, czterokrotnie zdobyła nagrodę People’s Choice dla Najlepszej Aktorki Komediowej. Jako ulubienica młodszej części publiczności, wielokrotnie wygrywała również plebiscyty typu Kid’s Choice. Jest laureatką siedmiu nagród Image, zdobywczynią sześciu nominacji do nagród Emmy i tyluż samo do Daytime Emmy. Udało jej się zgarnąć jedynie jedną statuetkę z tej ostatniej puli, za współrealizację programu TV z 2002 roku, opowiadającego o jej poprzedniczce, aktorce Hattie McDaniel – pierwszej, czarnoskórej zdobywczyni Oskara (Goldberg była druga).

ycipk-1o0glj
ycipk-1o0glj