Trwa ładowanie...
d4aqztx
d4aqztx

Alicja Bach

Najnowsze informacje
5.0
(11 głosów)
Oceń:
Filmografia:

To ja, złodziej (1999) (Sprzątaczka Nicińska )

U Pana Boga za piecem (1998) (Ratajowa, gospodyni księdza proboszcza)

Zmruż oczy (2002) (Kobieta oczekująca w urzędzie)

U Pana Boga za miedzą (2009) (Ratajowa, gospodyni księdza proboszcza)

U Pana Boga w ogródku (2007) (Ratajowa, gospodyni księdza proboszcza)

Alicja Bach jest znana wszystkim z serii filmów U Pana Boga za piecem, U Pana Boga w ogródku i U Pana Boga za miedzą.
WP Film

Alicja Bach - zarys biografii

Polska aktorka, grająca w Białostockim Teatrze Lalek. Jak sama przyznaje, od dziecka marzyła o tym, żeby zostać skrzypaczką i występować w filharmonii. Los jednak sprawił inaczej. Po maturze Alicja Bach trafiła na ogłoszenie prasowe – było w nim ogłoszenie o naborze do studium aktorskiego przy Białostockim Teatrze Lalek. W 1978 roku skończyła PWST im. Zelwerowicza w Warszawie, na Wydziale Lalkarskim w Białymstoku.

Alicja Bach - kariera filmowa

Alicja Bach znana jest szerokiej publiczności z ról gospodyni księdza - Ratajowej, z trylogi filmowej: U Pana Boga za piecem, U Pana Boga w ogródku, U Pana Boga za miedzą. Sama mówi o sobie, że odkąd pamięta, w filmach gra zazwyczaj silne baby z krwi i kości. Przyznaje też szczerze, że prywatnie i na scenie jest podobną osobą. Alicja Bach wyznaje, że w teatrze wyrosła, w filmie zaś dojrzewa. Przaśną kobietą była w kilku filmach. Oprócz serii u Pana Boga, Alicja Bach występowała też w szufladkowej roli w telewizyjnym serialu Ranczo, jako wiejska baba całująca rękę księdza kanonika, dziękując mu, że znalazł wnukowi pracę za granicą.

Mimo wszystko Alicja Bach woli występować w teatrze, przyznając, że z filmem wiąże się większa odpowiedzialność, bo to co jest nakręcone, już zostaje.

d4aqztx
d4aqztx
d4aqztx
d4aqztx