WP
WP

Eddie Murphy - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Popularny i lubiany aktor komediowy pamiętny „książę w Nowym Jorku” i „gliniarz z Beverly Hills”.

Urodził się 3 kwietnia 1961 roku w Nowym Jorku. Od najmłodszych lat dał się poznać jako świetny komik – rozśmieszając swoją rodzinę, kolegów w szkole, parodiując znane postacie i naśladując różne głosy.

Jako młodzieniec przeniósł swoje umiejętności najpierw na deski szkolnych teatrzyków, później na sceny mniej lub bardziej znanych nowojorskich klubów, a następnie - dzięki ingerencji właścicieli jednego z klubów - do telewizyjnego programu „Saturday Night Live Show”, gdzie występował od 1980 roku. Udział w programie okazał się kamieniem milowym w jego karierze – został zauważony przez producentów, otrzymując propozycję pracy w filmie, otrzymał też pierwszą w życiu nominację do nagrody Emmy.

W 1982 roku zadebiutował w komedii sensacyjnej „48 godzin”, gdzie wystąpił obok Nicka Nolte. Film odniósł sukces, a aktor otrzymał nominację do Złotego Globu za Najlepszy Debiut oraz – co za tym idzie - szereg dalszych propozycji, dzięki którym szybko wyrósł na jednego z czołowych komików amerykańskich lat 80-tych, pociągając za sobą całą falę mody na komików pochodzenia afro-amerykańskiego (Dave Chappelle, Jamie Foxx i inni).

Po rolach w komediach „Nieoczekiwana zmiana miejsce” (1983, nominacja do Złotego Globu) i „Najlepszą obroną jest atak” (1984) wystąpił w legendarnej roli detektywa Alexa Foleya w „Gliniarzu z Beverly Hills”, która przyniosła aktorowi ogromną popularność i trzecią już nominację do Złotego Globu. Powrócił do tej roli w sequelach z 1987 i 1994 roku (również jako współautor scenariusza), a sam gatunek „komedii kryminalnej” na stałe zagościł w repertuarze Murphy’ego.

WP

W 1988 roku wystąpił w znanej komedii „Książę w Nowym Jorku” (był też współscenarzystą), a rok później wyreżyserował i zagrał główną rolę w filmie według własnego scenariusza „Noce Harlemu” (1989). Film poniósł klęskę (Złota Malina za scenariusz, nominacja za najgorszą reżyserię), a aktorowi wróżono schyłek kariery.

Po występie w sequelu „Gliniarza...” i „48 godzin”(1990) oraz kilku rolach w raczej słabszych filmach (m.in. „Bumerang” 1992, z Halle Berry; „Wampir w Brooklynie” Wesa Cravena – Murphy zadebiutował tu jako producent) powrócił do formy dzięki głośnej komedii „Gruby i chudszy” (1996, sequel w 2000), która przyniosła mu nominację do Złotego Globu, nagrody MTV i światowy sukces. Dwa lata później pojawił się z kolei w roli tytułowej w równie znanej produkcji „Dr Dolittle” (sequel w 2001).

Wystąpił też w takich filmach, jak „Pluto Nash” (2002), komedia kryminalna „Showtime” (2002), gdzie wystąpił obok Roberta De Niro (aktorzy otrzymali nominację do Złotej Maliny dla Najgorszego Duetu Aktorskiego), kolejny film z tego gatunku - „Ja, szpieg” (2002), czy familijna produkcja „Małolaty u taty”.

Zasłynął też jako aktor użyczający głosu znanym postaciom filmów animowanych, z czego niewątpliwie najsłynniejszym występem jest użyczenie głosu postaci Osła ze „Shreka” (2001, nominacja do BAFTA i nagrody MTV). Wziął także udział w dubbingu do filmów „Mulan” i „Nawiedzony dwór”.

W 2006 roku aktor zadebiutował w roli nie - komediowej w muzycznym filmie „Dreamgirls” Billa Condona. Za drugoplanową rolę w tym filmie otrzymał pierwszy z karierze Złoty Glob oraz nominację do Oskara.

WP

W 2008 roku wystąpił w filmie "Mów mi Dave", a w 2009 roku zagrał w "Wyobraź sobie".* W 2010 roku użyczył głosu sympatycznemu Osłowi z filmu animowanego "Shrek Forever".* Na rok 2012 jest zaplanowany film "Tysiąc słów".

Dwukrotnie – w roku 1989 i 2002 – został Najlepszym Komediowym Aktorem Roku w rankingu People’s Choice Award USA. Był jednym z współtwórców i producentów nominowanego do Emmy, animowanego serialu telewizyjnego „Blokersi” („The PJs” 1999-2001).

Eddie Murphy wziął ślub z Nicole Mitchell w 1993 roku. Para ma piątkę dzieci. W sierpniu 2005 roku Mitchell złożyła pozew o rozwód, wynikający z "różnic nie do pogodzenia". Rozwód został sfinalizowany 17 kwietnia 2006 roku. W 2008 roku Murphy ożenił się z producentką filmową Tracey Edmonds. Okazało się jednak, że nie był to ślub o mocy prawnej, a dwójka zdecydowała się zrezygnować z legalizacji związku, pozostając przyjaciółmi.

WP
Data urodzenia

03.04.1961

Miejsce urodzenia

Brooklyn, New York, USA

Reżyser
Scenarzysta
Filmografia

Mulan (1998) (Mushu)

48 godzin (1982) (Reggie Hammond)

Tower Heist: Zemsta cieciów (2011) (Slide)

Shrek (2001) (głos)

Wielka heca Bowfingera (1999) (Kit Ramsey/Jiff Ramsey)

Złote dziecko (1986) (Chandler Jarrell)

Pluto Nash (2002) (Pluto Nash)

Cudotwórca (1998) (G.)

Dr Dolittle (1998) (Dr. John Dolittle)

Gliniarz z metropolii (1997) (Scott Roper)

Gruby i chudszy 2 (2000) (Sherman Klump/Buddy Love)

Dr Dolittle 2 (2001) (Dr. John Dolittle)

Gliniarz z Beverly Hills III (1994) (Axel Foley)

Showtime (2002) (oficer Trey Sellars)

Ja, szpieg (2002) (Kelly)

Małolaty u taty (2003) (Charlie Hinton)

Życie (1999) (Rayford Gibson)

Gruby i chudszy (1996) (Profesor Sherman Klump)

Książę w Nowym Jorku (1988) (Clarence, Prince Akeem, Randy Watson, Saul)

Shrek 2 (2004) (Osioł)

Gliniarz z Beverly Hills II (1987) (Axel Foley)

Thousand Words, A (2012) (Jack McCall)

Mów mi Dave (2008) (Dave / Captain)

Shrek Forever (2010) (Osioł)

Dreamgirls (2006) (James 'Thunder' Early)

Norbit (2007) (Norbit)

Shrek Trzeci (2007) (Osioł)

Pada Shrek (2007) (Osioł)

Wyobraź sobie (2009) (Evan)

Eddie Murphy Delirious (1983) (Siebie)

Joe Piscopo Video (1985) (SIebie)

What's Alan Watching Now? (1989) (Protester / James Brown)

Fałszywy Senator (1992) (Thomas Jefferson Johnson)

Boomerang (1992) (Marcus)

Vampire in Brooklyn (1995) (Maximillian, Preacher Pauly, Guido)

PJs (1999) (Thurgoode Orenthal Stubbs)

Następne 48 godzin (1990) (Reggie Hammond)

Eddie Murphy Raw (1987) (Siebie)

Nawiedzony dwór (2003) (Jim Evers)

Nieoczekiwana zmiana miejsc (1983) (Billy Ray Valentine)

Gliniarz z Beverly Hills (1984) (Axel Foley)

Best Defense (1984) (Landry)

WP
WP