ycipk-33cblb
ycipk-33cblb

Jan Krzysztof Szczygieł - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Starachowice, Polska

Filmografia:

Samowolka (1993) (Pawelec)

Przystań (1997) (1997) (Uczestnik kursu)

Kroniki domowe (1997) (Młodzik)

Poznań 56 (1996) (milicjant)

Kiler-ów 2-óch (1999) (Facet od wykładzin)

Marszałek Piłsudski (2001) (PPS-owiec)

Unia serc ()

Przepis na życie () (Zygmunt)

Usta Usta () (Pracownik opieki społecznej)

Szpilki na Giewoncie () (Policjant)

Ojciec Mateusz () (Farmaceuta)

Skorumpowani (serial) () (Doktor Lewandowski)

Pensjonat pod Różą () (Posterunkowy)

Plebania () (kierowca)

Młode Wilki 1/2 (1997) (Strażnik w gorzelni)

Drzewa (1995)

Polska śmierć (1994) (Policjant)

Dzieje Mistrza Twardowskiego (1995) (Król Henryk Walezy)

Naznaczony () (Ochroniarz w redkacji)

Skorumpowani (2008) (Doktor Lewandowski)

Prawo miasta () (Właściciel sklepu z telefonami)

Pierwsza miłość () (Starszy inspektor Ryszard Rucki)

Kryminalni () (Kierowca Mercedesa)

Szamanka (1996) (Student medycyny)

Korona królów ()

Zdjęcie
Podziel się

Absolwent PWSFTviT w Łodzi, ukończył Wydział Aktorski w 1995 roku u profesora Jana Machulskiego.

Studiował jako słuchacz na Wydziale Reżyserii PWSFTviT u profesora Henryka Kluby. Trener, specjalista sztuki wymowy, wizerunku i sztuki wystąpień.

Był związany miedzy innymi z Teatrami Powszechnym w Łodzi i Powszechnym w Radomiu, oraz z Teatrem na Woli w Warszawie. Wykładowca, pedagog, wychowawca młodzieży. Czynny zawodowo aktor od 23 lat w teatrze i filmie. Współpracował ze światowej sławy reżyserem Andriejem Konczałowsky'm przy realizacji "Króla Leara" W. Szekspira w rolę którego wcielił się Daniel Olbrychski. W filmach mogliśmy go oglądać w obsypanej nagrodami "Samowolce" Feliksa Falka, "Weekendzie" Cezarego Pazury, czy wielu serialach jak "Czas Honoru" czy "Barwy Szczęścia". Dla TVP zrealizował kilka miniatur dokumentalnych m.in o Jerzym Stępniu, Prezesie Trybunału Konstytucyjnego w latach 2006-2008. Prowadził wielokrotnie koncerty Chóru Aleksandrowa z Moskwy, czy Orkiestry Radia i Telewizji Rosyjskiej. Miłośnik polskich Tatr po których uwielbia się wspinać.

ycipk-33cblb
ycipk-33cblb
ycipk-33cblb