ycipk-19v7qp
ycipk-19v7qp

Joanna Pierzak - Orleańska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-19v7qp

Joanna Orleańska znana również jako Joanna Pierzak. Aktorka teatralno-filmowa. Pracowała w Teatrze Polskim we Wrocławiu i Studio w Warszawie. Znana szerokiej publiczności z ról w filmach: "Show" Macieja Ślesickiego, "Historia kina w Popielawach" Jana Jakuba Kolskiego.

Dwukrotnie grała w filmach Magdaleny Piekorz, w nagradzanych "Pręgach" i "Senności". Jako rodowita Ślązaczka chętnie przyjmowała propozycje współpracy z Kazimierzem Kutzem "Kartotece rozrzuconej" i w "Dniu podróżnym".

Publiczności telewizyjnej znana z ról w serialach "Złotopolscy", "Pierwszy milion", obecnie gra zwariowaną mamę w serialu "Licencja na wychowanie". Na premierę czeka film "Zwerbowana miłość" z Joanną Orleańską, Robertem Więckiewiczem i Krzysztofem Stroińskim w rolach głównych. Aktorka jest również koproducentem filmu „Huśtawka”.

Miejsce urodzenia

Bytom, Polska

Filmografia

Nie ma zmiłuj (2000) (kasjerka w sklepie)

Ostatnie piętro (2013)

Lata i dni (1997) (Marysia)

Show (2003) (Ala)

Pierwszy milion (2000) (Pynia)

Pręgi (2004) (młodsza nauczycielka)

Pierwszy milion (serial) () (Pynia)

Zbliżenia (2014) (Marta)

Biuro kryminalne () (Ewelina Szczygieł)

Zwerbowana miłość (2009) (Anna)

Szpilki na Giewoncie () (Diana)

Huśtawka (2010) (Anna)

Bezmiar sprawiedliwości (2006)

Parę osób, mały czas (2005) (Agnieszka)

Licencja na wychowanie () (Weronika Leszczyńska)

Trzy Minuty. 21:37 (2009) (Aktorka)

Senność (2008) (Żona)

Pierwsza miłość () (Brygida Nowakowska)

Historia kina w Popielawach (1998) (Chanutka I)

Słodko gorzki (1996) (Luśka)

ycipk-19v7qp
ycipk-19v7qp
ycipk-19v7qp