Trwa ładowanie...
ycipk-k3hip9
ycipk-k3hip9

John Slattery - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Boston, Massachusetts, USA

Reżyser:

God's Pocket (2014) (Arthur 'Bird' Capezio)

Scenarzysta:

God's Pocket (2014) (Arthur 'Bird' Capezio)

Filmografia:

Bad Company (Czeski łącznik) (2002) (Roland Yates)

Jack i Bobby () (Peter Benedict)

Czas zbiorów (1999) (Szeryf Johnson)

Detektyw w sutannie () (Doug)

Władcy umysłów (2010) (Richardson)

Iron Man 2 (2010) (Howard Stark)

Ultrapies (2007) (Major)

Gotowe na wszystko () (Victor Lang)

Uśmiech Mony Lizy (2003) (Paul Moore)

Dirty Dancing 2 (2004) (Bert Miller)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor filmowy i telewizyjny. Najbardziej znany ze swej roli Rogera Sterlinga z serialu „Mad Men”.

* John Slattery urodził się 13 sierpnia 1962 roku w Bostonie w Massachusetts*, w Stanach Zjednoczonych. Wychowywał się w wielodzietnej rodzinie. W 1984 roku ukończył Katolicki Uniwersytet Ameryki. Zadebiutował w roku 1988 w serialu "The Dirty Dozen: the Series" i od tamtego czasu nie przestał ciężko pracować.

* Wystąpił także w takich serialach jak: "Under Cover", "Homefront", "Maggie," i "Feds" oraz w mini-serialach: "A Woman of Independent Means"*, w którym grał z Sally Field i "From the Earth to the Moon", w którym grał Waltera Mondalę. Dzięki rolom w "Will and Grace" jako starszy brat Willa - Sam, "Judging Amy" jako oziębły mąż Amy oraz "Seksie w wielkim mieście", John zyskał na popularności. W 2001 roku zagrał w serialu komediowym NBC pt. "Ed" rolę dyrektora szkoły średniej - Denisa Martino. Rola ta przyniosła mu wielką popularność.

Za rolę Rogera Sterlinga w serialu „Mad Men” (2007) był nominowany do nagrody Emmy.Zagrał również w filmie „Uśmiech Mony Lizy” jako Paul Moore, chłopak Katherine Watson (w tej roli Julia Roberts). Pojawił się również jako organizator rządowy w „Sztandarach chwały” Clinta Eastwooda oraz w „Wojnie Charliego Wilsona” jako urzędnik CIA Henry Cravely. W 2007 roku zagrał w serialu „Gotowe na wszystko” jako Victor Lang - drugi mąż Gabrielle Solis (w tej roli Eva Longoria Parker). W 2009 roku dołączył do obsady „Iron Man 2” jako Howard Stark, ojciec Tony'ego Starka.

ycipk-k3hip9

John Slattery odnosi też sukcesy na deskach teatrów. Jego teatralny debiut odbył się w roku 1989, kiedy to zagrał w "Lisbon Traviata". Bardzo owocna okazała się współpraca z dramaturgiem Richardem Greenburgiem. Aktor zagrał w kilku sztukach tego autora m.in. w "Night and Her Stars" oraz "Three Days of Rain. Za rolę w tej ostatniej dostał nagrodę krytyki za podwójną rolę ojca i syna. W 1993 roku zadebiutował na Broadway’u w "Laughter on the 23rd Floor". Powrócił do teatru w roku 2000 rolą w "Betrayal".

John od 1998 roku jest żonaty z Talią Balsam, byłą żoną George’a Clooney’a. Para ma jednego syna, Harry’ego.

ycipk-k3hip9
ycipk-k3hip9
ycipk-k3hip9