Zmywak i ziemniaki
Oprócz ukochanego mężczyzny… Istnieje danie, za pomocą którego absolutnie każdy padnie kobiecie do stóp?
- Kołduny w zabaglione z lubczykiem. Przyrządzamy je w stylu nouvelle cuisine, czyli ubijamy masło z odpowiednim octem, do tego dodajemy świeży lubczyk. To bardzo smaczne i sprytne danie (śmiech).
A propos mężczyzn i kuchni… Promuje Pani francuski film „Faceci od kuchni”. Znalazła się Pani kiedyś w sytuacji podobnej do głównego bohatera, który musi ratować swój kulinarny biznes?
- Tak, i było to moje pierwsze doświadczenie z kuchnią francuską w… Madrycie. Prowadziłam tam dwie restauracje. Szefem kuchni był znakomity kucharz, ale ja uważałam, że mogłabym go jeszcze podszkolić i… wychować. Skończyło się na tym, że pożegnałam się ze stanowiskiem managera, a skończyłam na obieraniu ziemniaków i zmywaniu naczyń. Wtedy zrozumiałam na czym polega moc szefa kuchni. Osoba, która zna się na gotowaniu i kocha to robić, rządzi smakiem i uczuciami. Ma prawdziwy rząd dusz!